Bayrampaşa'da tamamlanmayan kentsel dönüşüm sahası mahalle sakinlerini tedirgin ediyor

Bayrampaşa'da İsmetpaşa Mahallesi sakinleri yaklaşık 5 yıldır süren kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce bitirilmesini istiyor.

Gündem - 1 yıl önce

İstanbul
İsmetpaşa Mahallesi'nde meşhur Bayrampaşa Cezaevi'ni de kapsayan kentsel dönüşüm projesi yarım kaldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2016'da başlatılan projede ilk etapta 2 bin 500 hak sahibi 2019'da yıkılan cezaevinin olduğunu bölgede yapılan evlere yerleşti. Bu tarihten sonra ise projenin ikinci etabında ilerleme kaydedilemedi.
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında boşaltılan, yıkılan ve tamamlanmayan binalar adeta bir deprem bölgesi izlenimi verirken, mahalle sakinlerini de tedirgin ediyor.

Çevrede oluşan toz, koku ve aydınlatma problemleri ile boş binalara giren madde bağımlılarından şikayetçi olan mahalle sakinleri, yaklaşık 5 yıldır süren kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce bitirilmesi için yetkililerden çözüm bekliyor.

"Mahalle sakinleri yıkık binalar arasında, belirsizlik içerisinde yaşamaya mahkum edildi"

Bayrampaşa Belediyesi ve İBB AK Parti'li Meclis Üyesi Ali Cengiz Yılmaz, 2016'da başlayan ve 10 bin konutluk 4 etap olarak planlanan projenin ilk etabının 2016-2019 arasında tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi.

Projede 2019'dan bu yana kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını belirten Yılmaz, "2019 yılında bu yıkık binaların olduğu yerde yaşayan ve yeni yapılan yerlere geçen insanlarımızın tapuları İBB tarafından 6 senedir verilmiyordu. Şimdi ayda 10 tapu, 10 tapu şeklinde veriliyor." ifadelerini kullandı.
Projenin ikinci etabının planlandığı şekilde başlatılamadığını dile getiren Yılmaz, mahalle sakinlerinin 6 yıldır yıkık binalar arasında, belirsizlik içerisinde yaşamaya mahkum edildiğini belirtti.

"Boşaltılan yerler sebebiyle mahallede güvenlik sorunu da baş gösterdi"

Ticari birimlerle ilgili de vatandaşlardan 7 kat fazla şerefiye bedeli talep edildiğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
"Hükümetimiz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, buradaki projenin tamamlanması ve diğer etapların sonuçlanması için İBB'ye destek veriyor. Öyle ki 6 senedir devredilemeyen tapular bir an önce devredilsin, vatandaşlar mülkiyet haklarına kavuşsun diye tapudaki trampa devri esnasında alınan harç, rezerv alanı özel bir statüye sokmak suretiyle bakanlık tarafından kaldırıldı. Yani yapılacak devirlerde herhangi bir harç ödeme yükümlülüğü de ortadan kaldırılmış oldu."
Yıkılan alanın Bayrampaşa'nın 4 mahallesinin tam ortasında ve geçiş güzergahında yer aldığını ifade eden Yılmaz, boşaltılan yerler sebebiyle mahallede güvenlik sorununun da baş gösterdiğini kaydetti.

"Yıkıntılar arasında yaşamaya çalışıyoruz"

Mahalle sakinlerinden Bahriye Kosova, 1960 yılından beri bu semtte ikamet ettiğini ve gelinen noktada adeta savaş bölgesinde yaşadıklarını söyledi.
Yıllardır yıkıntılar arasında yaşamaya çalıştıklarını dile getiren Kosova, "Evimizin içinde zangır zangır titredik. O direklerden demir ayrımını yaparken hep salladılar. Şimdi gidenler gitti KİPTAŞ binalarına. Biz de buradakilerin yapılmasını bekliyoruz." diye konuştu.
Mahallede altyapı ve güvenlik problemleri yaşadıklarına dikkati çeken Kosova, "Bir kere gece sokağa çıkamıyoruz. Sokak ışıklarımız bile bir hafta yanıyorsa üç hafta yanmıyor. İnternetimiz kesildi, santral gitti buradan. Şu anda bir ileri çağa gideceğimize köy çağına döndük. Şimdi evimizin yerinde yapılmasını bekliyoruz."

"Burada çok zor durumdayız"

Mahalle sakini Zülfiye Zontul ise 2000 yılından bu yana aynı evde yaşadığını dile getirdi.
Mahallede 2016'da başlayan kentsel dönüşüm sürecinden bu yana yaşanan sıkıntılara değinen Zontul, şöyle konuştu:
"Burada çok zor durumdayız. Belediyede yönetim değiştikten sonra 'Gitmek isteyen gidebilir, zorlama yok. Size burada proje yapılacak.' dedi. Biz de 'Tamam.' dedik. Geçen sene, şubat ayında yıkımlar başladı. Sürekli sallandık. İnanır mısınız tazı gibi sokaklarda yaşadım. Çünkü evimde oturamıyordum. O kadar sallanıyor. Suni deprem yaşadık. Çünkü yere vura vura demir ayrıştırıyorlar. Şimdi de her gece bir şeyler patlıyor burada. Kendini bilmeyen insanlar geliyor ateş yakıyor binalarda. Ben bütün gün bekliyorum, evime ne olacak diye. İşe gidiyorum, komşularım evimi gözetliyorlar."
KİPTAŞ yetkililerinin kendilerine yerinde dönüşüm için söz verdiğini ve projenin onay için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında beklediğini söylediğini aktaran Zontul, bir an önce çalışmaların başlamasını beklediklerini kaydetti.

"Bütün İstanbul'u yenileyeceğiz.' diyorlar. Yapılan bir şey yok 5 senede"

Mahalle sakini İbrahim Gül, yeni binalarına taşındıklarını ama eski mahallelerinin bir an önce yapılmasını istediklerini söyledi.
Gül, "5 sene oldu belki de daha fazla. Sorsak 'Çıkmayanlar var onları bekliyoruz.' diyecekler. Bir an önce yapılmasını istiyoruz. Çok müdahale edilmesi gereken yerler var. Manzara bayağı kötü. Buranın yapılması lazım, pis kokuyor, çamur. 'Deprem' diyorlar, 'Bütün İstanbul'u yenileyeceğiz.' diyorlar. Yapılan bir şey yok 5 senede." diye konuştu.
İsmetpaşa Mahallesi'nin yarısı büyüklüğünde bir alanın aynı durumda olduğunu dile getiren Gül, yetkililerden bir an önce kentsel dönüşüm çalışmalarının bitirilmesini beklediklerini söyledi.
Esnaf Saadettin Zeyrek, Bayrampaşa'da doğup büyüdüğünü belirterek, boş binalarda hırsızlık olaylarının yaşandığını aktardı.
Ailelerin buralardan geçerken tedirgin olduğunu kaydeden Zeyrek, "Bizim sokakta 15-20 yıkılmayan bina var. Binaları yıkarken su kullanılmıyor. Tedirgin oluyoruz." dedi.
Zeyrek, binaların yıkımı sırasında aydınlatma direklerinin de zarar gördüğünü belirterek, çalışmaların hızlıca bitirilmesini istediğini dile getirdi.
Esnaf Sabri Kılıç ise çalışmalar nedeniyle yaz döneminde çok toz olduğunu söyledi. Çalışmaların hızlandırılmasını isteyen Kılıç, kendisinin mahalleden taşınmak istediğini ifade etti.​​​​​​​
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de 100 dolarlık banknotlarda Trump'ın resminin yer alması için yasa tasarısı sunuldu

2025-03-04 04:17 - Dünya

Polonya Başbakanı Tusk, Avrupa'nın güvenliğini görüşmek için Türkiye'yi ziyaret edecek

2025-03-07 18:23 - Dünya

Otomobil sporlarında ralli sezonu 34. kez Muğla'da başlayacak

2025-03-08 11:43 - Spor

Bitlis'te kardan kapanan kilometrelerce yolu açık tutmak için mesai yapıyorlar

2025-03-10 12:42 - Gündem

Suriye'den gelen toz bulutu Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'da 3 gün etkili olacak

2025-03-04 16:22 - Çevre-Hayat

ABD'nin Çin, Kanada ve Meksika'ya gümrük vergileri küresel ticaret savaşının kapısını aral

2025-03-04 16:43 - Ekonomi

Trump, Trudeau'nun vergi anlaşmazlığı konusunu iktidarda kalmak için kullandığını iddia etti

2025-03-05 22:48 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terör belası bir daha dirilmemek üzere tarihin çöplüğüne atılacak

2025-03-05 23:18 - Siyaset

Fenerbahçe Beko'dan THY Avrupa Ligi'nde tarihe geçen ribaunt performansı

2025-03-04 11:54 - Spor

Bankacılık sektörünün net karı ocakta 47,3 milyar lira oldu

2025-03-03 14:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

AK Parti'de "Milli Dayanışma ve Vefa Buluşması" programı düzenlendi

22:47 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları içi

21:42 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem

Adana'da sahipsiz kediyi öldüren köpeği ağızlıksız gezdiren kadına para cezası uygulandı

20:58 - Gündem

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan ailenin üyelerinden 2'si ölü bulundu

20:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in ay sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu

23:12 - Dünya

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

AK Parti'de "Milli Dayanışma ve Vefa Buluşması" programı düzenlendi

22:47 - Gündem

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya