?>

Bayramda günde 3-4 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor

Türkiye'de günlük yaklaşık bin ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramı dolayısıyla 3-4 bin tona çıkması bekleniyor.

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL

Türkiye'de günlük yaklaşık bin ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramı dolayısıyla 3-4 bin tona çıkması bekleniyor.

Fiyatlar baklavanın kalitesine göre değişiklik gösterirken, kaliteli baklavanın kilosu 60 liradan, daha az maliyetli bir baklava ise 20 liradan başlayan fiyatlarla tezgahlarda yerini alacak.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, ramazanda sektörde işlerin arttığına işaret ederek, Türkiye'de günlük baklava üretiminin ortalama bin ton olduğunu, bunun 200-220 tonunun İstanbul'da üretilip tüketildiğini, ramazan ayında bu rakamın yüzde 80 arttığını söyledi.

Yıldırım, "Baklava mutfağımızın çok önemli bir kültürü, her zaman sofraların da baş tacı... Ramazan ve bayram sofralarının da baş tacıdır. Tüketiciler, arife gününden başlamak üzere bayramda bol miktarda baklava alıyor. Sadece Ramazan Bayramı'nda, Türkiye'de günlük tüketilen baklavanın 3-4 misline çıkacağını tahmin ediyoruz. İstanbul'da ise günlük bin ton baklava tüketimi olmasını bekliyoruz." dedi.

"İyi baklava 5 duyuya hitap etmeli"

Mehmet Yıldırım, tüketicilerin bütçelerine göre baklava tercih ettiğini belirterek, kaliteli baklava ile ilgili ipuçları verdi. Yıldırım, "Öncelikle baklavada renk çok önemli. İyi baklava 5 duyuya hitap etmeli. Kaliteli baklava altın sarısı rengi ile göze, taze hışırtılı sesi ile kulağa, tereyağı ve Antep fıstığı kokusu ile burna, yediğinizde damağınıza ve midenize hitap eder." ifadelerini kullandı.

Baklavada maliyetin kullanılan ham madde ile ilgili olduğunu vurgulayan Yıldırım, devamla şunları kaydetti:

"Kilosu 20-30 liraya satılan baklavalarda normal un, ceviz, buğday nişastası, margarin kullanılır. Bu baklavalar bol şerbetli olur. Maliyetleri de düşük olur. Birinci sınıf, kaliteli baklavada ise sert buğday unu, buğday nişastası, kaliteli ve bol Antep fıstığı ya da ceviz ve tereyağı kullanılır. Bunda işçilik de fark eder."

Haftanın Öne Çıkanları

Mısır'daki idam kararlarına tepki

2017-06-21 19:12 - Dünya

Kışanak ve Tuncel ikinci kez hakim karşısına çıkıyor

2017-06-19 16:12 - Gündem

Bağcılar'da ev hanımları hünerlerini sergiledi

2017-06-21 17:24 - Genel

Dünya Petrol Kongresi İstanbul'da yapılacak

2017-06-21 18:57 - Ekonomi

Balıkçılık ve su ürünlerinde yeni düzenleme

2017-06-21 16:17 - Ekonomi

'Polise hedef gözeterek ateş açıldı'

2017-06-20 01:17 - Gündem

Bayram yemekleri sağlığınızı bozmasın

2017-06-21 17:27 - Sağlık

Kontrolünü kaybetti karşı şeritteki araca girdi

2017-06-18 20:22 - Asayiş

İran'dan Suriye'ye füze saldırısı

2017-06-19 02:12 - Dünya

Hakurk ve Kandil'e hava harekatı

2017-06-21 15:29 - Genel

İlgili Haberler

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nde sigortacılığın dijital geleceği konuşuldu

20:23 - Ekonomi

TCMB ile Gambiya Merkez Bankası arasında mutabakat zaptı imzalandı

19:43 - Ekonomi

TCMB, İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısına ev sahipliği yaptı

19:03 - Ekonomi

Avrupa Sigorta Birliği Direktörü Jensen: Dijital araçlar bizi dönüştürüyor

16:22 - Ekonomi

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

15:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Endonezya'da okul binasının çökmesi sonucu 1 kişi öldü, 102 kişi yaralandı

08:38 - Dünya

İstanbullu balıkçılar bir günlük hasılatını Gazze'ye bağışladı

07:03 - Çevre-Hayat

Kıymetini yeterince bilemediğimiz bir başka Türk filmi: Kelebeklerin Uyuduğu Yerdeyim -Eylül Aşkın, Berlin'den yazdı-

07:02 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de akan kanın durması için Sayın Trump'ın gösterdiği çabayı ve liderliği takdir ediyorum

02:58 - Siyaset

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem