?>

Batı Balkanlar'da ramazan heyecanı

Üsküp, Saraybosna, Priştine ve Tiran'da yaşayan Müslümanlar, ramazan öncesinde alışveriş için pazar ve marketlere akın etti.

Genel - 9 yıl önce

ÜSKÜP

Batı Balkan ülkeleri Makedonya, Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk'ta yaşayan Müslümanlar, ramazan heyecanı ve telaşını aynı anda yaşıyor.

Ramazan ayının gelişini dört gözle bekleyen bölge Müslümanları, aynı zamanda sahur ve iftar alışverişleri için pazar ve marketlere akın etti. Bu akşam kılınacak ilk teravih namazı öncesi camiler ve bahçeleri de ramazan için temizlenirken, birçok şehir merkezine de ramazana özel afişler asıldı.

Ramazan ayının ayrı bir maneviyatta geçtiği Makedonya'nın başkenti Üsküp de ramazana hazır. Türk Çarşısı'ndaki tarihi Murat Paşa Camisi "Hoş geldin Ya Şehri Ramazan" yazılı bir afişle süslenirken, Müslüman nüfusun yaşadığı Türk Çarşısı ve civardaki camiler de ramazan için temizlendi.

Taze sebze ve meyvelerin yanı sıra çok çeşitli ürünün bulunabildiği pazar yerinde ise ilk sahur ve ilk iftar öncesi yoğunluk yaşandı.

Türk Çarşısı'ndaki bir restoranda ise ihtiyaç sahipleri için iftar sofraları kurulacak. Ramazan boyunca farklı menülerde iftar sofralarının kurulacağı bu restoranda her gün yüze yakın ihtiyaç sahibine iftar verilecek.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna da ramazanın en yoğun hissedildiği ve yaşandığı şehirlerden biri.

Ramazan öncesinde şehirdeki camiler ve bahçeleri temizlenirken, pazar ve marketlerde de ramazan yoğunluğu yaşanıyor. Vatandaşlar özellikle hurma çeşitlerine yoğun ilgi gösterdi.

Saraybosna'da her gün yüzlerce ihtiyaç sahibine iftar veren aşevinde de ramazan yoğunluğu yaşanıyor. İhtiyaç sahiplerine bu mübarek ayda destek olmak isteyen yardımseverler, ramazan öncesi bağış ya da gıda yardımı yapmak için aşevine geliyor.

Kosova'da iftar çadırları kurulacak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da da ramazan telaşı yaşanıyor.

Vatandaşlar pazarlardan alışveriş yaparken, sivil toplum kuruluşları da ihtiyaç sahiplerine dağıtacakları yardım paketlerini hazırlamaya devam ediyor. Türkiye'den çeşitli kurum ve kuruluşlar bu yıl da ülkenin farklı yerlerinde ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunacak.

Kosova'nın başkenti Priştine'de ise Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından iftar etkinlikleri düzenlenecek. Türkiye'den çeşitli kuruluşların da desteğiyle Kosova İslam Birliği tarafından birçok şehirde iftar çadırları kurulacak, Türkiye'den gönderilen 5 bin gıda paketi ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Bu milletin çocuklarını dağlara götürdüler ve orada kandırdılar

2017-05-20 21:47 - Genel

Balon şişirirken aort damarı yırtıldı, hayatını kaybetti

2017-05-19 23:17 - Asayiş

Ford'dan ABD'ye 350 milyon dolarlık yatırım

2017-05-20 00:02 - Dünya

Nadir Güllü’den 'baklava yemeyin' diyen Canan Karatay'a sert tepki

2017-05-21 01:17 - Gündem

Sözcü gazetesinin mali işler müdürü teslim oldu

2017-05-23 20:07 - Gündem

Küresel piyasalar siyasi gelişmelere odaklandı

2017-05-23 13:10 - Ekonomi

HDP'li Öztürk'ün vekilliğinin düşmesine dair dosya Karma Komisyonda

2017-05-24 18:52 - Siyaset

Polisin 'dur' ikazına uymayan araçtan silah, bıçak ve balta çıktı

2017-05-22 03:17 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı kanunlar Resmi Gazete'de

2017-05-20 13:47 - Gündem

Bitcoin'in değeri rekor tazeledi

2017-05-25 01:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da

14:08 - Gündem

Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın oynanacak maçların hakemleri açıklandı

13:38 - Spor

Trump, federal hükümetin seçimlere müdahil olması gerektiğini savundu

10:44 - Dünya

ABD, Suudi Arabistan'a F-15'lerin idamesi için yaklaşık 3 milyar dolarlık olası satışı onayladı

10:38 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu, Tataristan Cumhuriyeti Reisi Minnihanov'la görüştü

10:34 - Siyaset