BATEM tescilini yaptırdığı 191 ürünle tarıma katkı veriyor

Antalya'da, kurulduğu 1933'ten bu yana yeni ürünler geliştirmek, ıslah yapmak için önemli çalışmalar yürüten Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), bugüne dek 191 ürünün tescilini alarak sektöre kazandırdı.

Ekonomi - 7 ay önce

Antalya
Kentte 5 ayrı lokasyonda, 2 bin 856 dekar açık, 41 dekar örtü altı ve 4 dekar kapalı laboratuvar alanında çalışmalarını yürüten BATEM, tarla bitkileri, meyve, sebze, tıbbi ve aromatik bitkiler, gıda, bitki besleme, bitki sağlığı, tarım ekonomisi ve süs bitkileri başta olmak üzere farklı alanlarda önemli AR-GE çalışmaları yürütüyor.
????
Çok fazla ürün üzerinde ıslah çalışması gerçekleştiren Enstitü, Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan susam çeşitlerinin yüzde 70'ini, yer fıstığı ve turunçgil çeşitlerinin yüzde 80'ini, cin mısır çeşitlerinin de yüzde 40'ını, nar üretiminin yüzde 90'ını oluşturan "Hicaznar"ı sektöre kazandırdı.

Turunçgil alanında da ülkenin tarımına yön veren Enstitü, yürüttüğü çalışmalar sayesinde 1960'lı yıllara kadar turunçgil ithal eden Türkiye'nin, kısa sürede ihracatçı ülke haline gelmesine katkı sundu.
BATEM Müdürü Doç. Dr. Abdullah Ünlü, Cumhuriyet'in ilanından sonra tarımı AR-GE çalışmalarıyla desteklemek için kurulan Enstitüde önemli çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

AR-GE'nin her ülke için önemli olduğunu belirten Ünlü, BATEM'in beş farklı araştırma enstitüsünün meyvecilik, sebzecilik, tarla bitkileri, süs bitkileri, bitki koruma faaliyetlerinin birleşmesiyle oluşmuş, bölgesel bir araştırma enstitüsü olduğuna kaydetti.

"Yurt dışına bağımlılığımızı azaltmak için çalışıyoruz"

Ünlü, ıslah yaparak ve yeni çeşitler geliştirerek çiftçilere hizmet verdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Cumhuriyet'in ilanından bugüne kadar baktığımızda 191 adet enstitümüz adına tescilli çeşit var, milli çeşit listesine kaydedilmiş. Bunların yaklaşık 40'ı sebze türleri, 90'ının üstü meyve türleri, 55-60 civarında tarla bitkileri dediğimiz mısır, buğday, sorgum, sorgum sudan otu şeklinde bitkilerimiz mevcut. Antalya sektör olarak sebze ama büyük süs bitkileri ihracatımız da var. Firmalarımız karanfil ihraç ediyor. İhraç ettiği materyali yurt dışından alıyor. Biz ilk defa Türkiye'de 'Likya Kaya' adı altında pembe renkli karanfil de tescil ettirdik. Yurt dışına bağımlılığımızı azaltmak için çalışıyoruz. Likya Kaya'yı sattığımız firma, karanfil üretip yurt dışına ihraç ediyor. Karanfilde de böyle bir başarı hikayemiz var. "

Islahı devam eden kokulu, mor renkli, sarı, kırmızı dört karanfil çeşidinin de olduğunu ifade eden Ünlü, bunları da tescil ettirip sektöre satışını yapacaklarını söyledi.
Buğdayda da önemli çalışmalarının olduğunu anlatan Ünlü, "Buğdayda geliştirdiğimiz 'Koç2015' adlı çeşidimiz var, Adana'da bir firmaya sattık. Adana firması, bunun yurt dışına satışını yaptı. Türkiye'de ve Irak bölgesinde çok yaygın şekilde bu çeşidimiz kullanılıyor." dedi.
Ünlü, yeni ürün çeşitleri geliştirmek için birçok önemli çalışmanın Enstitü bünyesinde devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Instagram Takipçi Satın Almak Güvenli mi? 2026 Güncel Rehberi

2025-12-29 19:06 - İnsan-Hayat

Fırtınadan kaçan yük gemileri Sinop doğal limanına sığındı

2025-12-25 16:07 - Gündem

Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Al-Haddad'ın içinde bulunduğu jetin enkazındaki çalışmalar sürüyor

2025-12-24 18:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İbrahim Murat Gündüz’den İstanbul’dan Dünyaya Mesaj: Army of Fighters 5’te Son Söz Bu Gece

2025-12-26 16:51 - İnsan-Hayat

Bolu'da Gerede-Karabük kara yolu ulaşıma kapandı

2025-12-29 21:03 - Çevre - Seyahat

Fenerbahçe taraftarı otizmli gencin futbol sevgisi forma koleksiyonuna dönüştü

2025-12-24 13:53 - Spor

Bazı illerde kar ve soğuk hava etkili oluyor

2025-12-29 09:57 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe'de ilk yarının en hırçın oyuncusu Jayden Oosterwolde

2025-12-25 11:58 - Spor

DMM, "DEAŞ ile yeterli mücadele edilmediği" iddiasını yalanladı

2025-12-30 16:08 - Gündem

İsrail'in Somaliland'i tanımasına bölgeden ve dünyadan tepkiler yükseldi

2025-12-27 22:02 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya