?>

Başta belirti vermeyen göz tümörlerinde erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Oküler Onkoloji Birim Başkanı Prof. Dr. Hülya Gökmen, göz tümörlerinin görme kaybı, şekil bozukluğu oluşturmanın yanında ölüme neden olabildiğini belirterek, zaman kaybetmeden tedavinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Sağlık - 7 ay önce

Antalya

Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oküler onkolojinin göz küresi ve çevresindeki dokulardaki iyi veya kötü huylu tümörlerin teşhis ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalı olduğunu kaydetti.

Bazı hastaların hala "Gözde kanser oluyor mu?" diye şaşkınlıkla tepki verdiğini anlatan Gökmen, vücutta olan her tür kas, sinir, yağ dokusu gözde de olduğu için çok çeşitli göz tümörlerinin görülebildiğini ifade etti.

Kötü huylu tümörlerin hızla tedavi edilmesini öneren Gökmen, şöyle konuştu:

"Görme kaybı, şekil bozukluğu oluşturmanın yanında göz tümörleri tedavi edilmezse hastanın ölümüyle sonuçlanabiliyor. Özellikle kötü huylu tümörlerde fazla zamanımız yok. Hızla teşhis ve tedavi sürecini hastalar açısından başlatmamız gerekir. İyi huylu olanlarda da göz küresi ve çevresi çok küçük ve incelikli karmaşık bir alan olduğu için buradaki yer darlığı nedeniyle hem görme kaybına hem şekil bozukluklarına veya başka türlü fonksiyon bozukluklarına sebep olabilir. Bu yüzden özellikle göz tümörlerini düşündürecek şikayetlerde hastanın vakit kaybetmeden normal göz muayenesini yaptırmasında yarar var."

Gökmen, gözle ilgili her türlü belirti ve bulguların göz kanserlerinin de belirtisi olabileceğini dile getirerek, görme kaybının göz kanserlerde en önemli belirtilerden olduğunu vurguladı.

"Göz kanserleri bir süre belirti vermeden sessiz ilerliyor"

Yılda en az bir defa göz muayenesi yaptırılmasını tavsiye eden Gökmen, "En sık, gözlerde şekil bozukluğunu görüyoruz. Geçmeyen yaralar, nodüller, kızarıklıklar gibi belirtiler verebilir. Hastanın fark edeceği belirtiler tümörün yerine, hastanın yaşına, büyüklüğüne, patolojik özelliklerine göre değişir. Örneğin orbita tümörlerinde, gözde öne, sağa sola itilme, çift görme, bakış kısıtlılığı gibi belirtiler. Semptomlar yerine ve şekline göre değişebilir." dedi.

Gözlük numarasını değiştirmek için rutin gelen hastada bile tesadüfen kanser bulabildiklerine dikkati çeken Gökmen, şöyle devam etti:

"Göz çevresi ve göz içi tümörleri tam belirti vermeden bir süre sessiz dönem dediğimiz asemptomatik dönemden geçerler. Çocukları ve erişkinleri ayrı değerlendiriyoruz. Çocuklarda en sık göz içi tümör olan retinoblastom görüyoruz. Görme kaybına, göz kaybına, hatta ölüme sebep olabiliyor. Gençlerde daha çok orbita (göz çukuru), ileri yaşlarda ise konjonktiva (gözü saran saydam zar) tümörlerini sık görüyoruz. Son yıllarda dünyada kanser sıklığının artmasıyla ileri yaşta gördüğümüz göz kanserlerini daha erken yaşlarda da görebiliyoruz."

Akciğer, meme, prostat gibi kanser hastalarında kanserin göze de sıçrayabildiğini dile getiren Gökmen, göz kanserlerinde cerrahi, lazer ameliyatları, kemoterapi, radyasyon gibi tedavi süreçlerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gençlik Kampı'ndaki öğrenciler güzelliklerini keşfettikleri Hakkari'de kayakla da tanışıyo

2024-11-30 13:17 - Çevre-Hayat

İstanbul’da Düğün Çiçeği İçin Özgün Fikirler

2024-11-27 17:21 - İnsan&Hayat

BM Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu'nda ayrımcılıkla mücadele mesajı

2024-11-27 20:57 - Gündem

Galler'de şiddetli Bert Fırtınası nedeniyle evler ve yollar sular altında kaldı

2024-11-24 18:13 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Umman Sultanı Heysem bin Tarık ile görüştü

2024-11-29 11:12 - Siyaset

Artvin, Ordu, Van, Ardahan ve Erzincan'ın bazı ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi

2024-11-28 00:08 - Eğitim

ECB: Tüketicilerin orta vadeli enflasyon beklentileri arttı

2024-11-29 14:43 - Ekonomi

Kastamonu'da erken yağan kar "kar savaşçıları"nı mesaiye sonbaharda başlattı

2024-11-27 17:52 - Çevre-Hayat

Dışişleri Bakanı Fidan, Arabuluculuk Çalıştayı'nda katılımcılara hitap etti

2024-11-28 21:23 - Siyaset

Netanyahu, Fransa'nın kendisi hakkındaki UCM kararını uygulamaması için Macron'la konuştu

2024-11-26 23:13 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu: Suriye'de sağlık hizmetlerinin yeniden yapılanmasında her türlü desteği veriyo

14:53 - Sağlık

Keneden 49 hastanın tedavi gördüğü Erzurum'da enfeksiyon uzmanından uyarılar

13:22 - Sağlık

Sağlık çalışanları, "el hijyen hafızası" oluşturan yeterlilik ölçeği geliştirdi

12:18 - Sağlık

KKKA aşısının klinik öncesi çalışmalarının eylüle kadar bitirilmesi planlanıyor

11:38 - Sağlık

"Sağlık İçin Sigara Alarmı Dergisi" yeniden yayın hayatına başladı

14:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

İngiltere, İsrail karşıtı eylemlere imza atan Palestine Action grubunu yasaklamaya hazırlanıyor

01:07 - Dünya

İstanbul'da suç örgütüne yönelik operasyonda yakalanan 20 şüpheli tutuklandı

01:02 - Asayiş

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, Rusya Devlet Başkanı Putin'in sözlerine tepki gösterdi

23:52 - Dünya

Trump, ABD'nin İran'a olası müdahalesine "belki gerek kalmayacağını" belirtti

23:48 - Dünya

Bakırköy'de motor kısmından duman yükselen metrobüsteki yolcular tahliye edildi

23:18 - Gündem