?>

Basra'da kirli içme suyundan zehirlenenlerin sayısı 60 bine ulaştı

Irak Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Basra Sorumlusu Mehdi et-Tamimi, içme suyundan zehirlenme vakalarının 60 bine ulaştığını belirterek acil önlem alınması çağrısı yaptı.

Dünya - 7 yıl önce

BAĞDAT

Irak'ın güneyindeki petrol zengini Basra vilayetinde kirli içme suyundan zehirlenenlerin sayısı 60 bine ulaştı.

Irak meclisi bünyesindeki İnsan Hakları Komisyonu'nun Basra Ofisi Sorumlusu Mehdi et-Tamimi, yaptığı yazılı açıklamada, vilayette içme suyunda görülen kirlenmeden dolayı zehirlenen vatandaşların sayısının 60 bine ulaştığını ifade etti.

İçme suyundaki kirliliğinin Basralı vatandaşların hayatını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Tamimi, Irak Sağlık Bakanlığı'nın da su kirliliğinden zehirlenenlerin sayısını açıklaması ve bu durumun önüne geçilmesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

Irak Su Kaynakları Bakanlığı verilerine göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün içme sularındaki oranının bin 200'ü geçmemesini istediği katı madde oranı Basra'daki içme sularında 7 bin 500 seviyelerine ulaşmış durumda.

Basra, içme suyunu Dicle ve Fırat Nehirlerinin birleştiği Şattülarap'tan temin ediyor. Son dönemlerde suda artan tuz oranı ve çevre kirliliğiyle bunu arıtacak yeterli tesisin olmaması nedeniyle zehirlenme vakalarında artış yaşandı.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarafından ağustos sonunda hazırlanan raporda, Basra kentinde içme suyundaki kirliliğin 18 bin kişide çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu belirtilmişti.

Basra'daki gösteriler

Ülke petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin çıkarıldığı Basra vilayeti, 8 Temmuz'dan geçen cuma gününe kadar büyük gösteriler ve ardından meydana gelen şiddet olaylarına tanıklık etmişti. Basra halkı ilk önce elektrik kesintisi ve işsizlik için sokağa çıkmış daha sonra buna içme suyu krizi de eklenmişti.

Irak merkezi hükümetinin "sorunları çözeceğiz" vaatlerine inanmayan öfkeli Basralılar, valilik, belediye, bazı Şii parti binalarıyla son olarak İran'ın Basra'daki Konsolosluk binasını ateş vermişti.

Basra'da yaklaşık 2 ay süren gösterilerde 30'dan fazla gösterici hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Muhabir: İdris Okuducu

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Öğrencilerden yük taşıyan roket

2018-09-12 15:32 - Teknoloji

Burundi'den BM raporuna tepki

2018-09-07 05:02 - Dünya

Balıkesir’de dolu yağışı

2018-09-05 23:02 - Asayiş

Irak Başbakanı'nın Basra ziyaretine protesto

2018-09-12 12:02 - Dünya

YPG/PKK Deyrizor'da DEAŞ'ın son kalesini ele geçirmeye çalışıyor

2018-09-11 21:02 - Dünya

Helikopter kazasında yaralanan iş adamı Halil Ünver kurtarılamadı

2018-09-07 01:32 - Asayiş

Hamas yetkilisinden Abbas'a suçlama

2018-09-11 21:02 - Dünya

Japonya Prensesi Kalehöyük'ü ziyaret etti

2018-09-10 20:32 - Kültür Sanat

'Kosova'yı yıl sonuna kadar tanıyacağımız büyük bir yalan'

2018-09-09 21:02 - Dünya

ABD'den İmran Han'ın reform planına destek

2018-09-05 21:32 - Dünya

İlgili Haberler

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ABD'li mevkidaşı Rubio ile Antalya'da bir araya geldi

01:17 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Bugün Suriye’nin modern kalkınmasının başlangıcıdır

00:42 - Dünya

ABD'den, İran'ın balistik füze programına destek veren Çinli firmalara yaptırım

00:28 - Dünya

Putin, Brezilyalı mevkidaşı Lula da Silva ile telefonda görüştü

00:17 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Katar'dan İran ile nükleer müzakerelerde destek istedi

00:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ABD'li mevkidaşı Rubio ile Antalya'da bir araya geldi

01:17 - Dünya

LaLiga'da Real Madrid 3 puanı son dakikada kurtardı

01:12 - Spor

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Bugün Suriye’nin modern kalkınmasının başlangıcıdır

00:42 - Dünya

ABD'den, İran'ın balistik füze programına destek veren Çinli firmalara yaptırım

00:28 - Dünya

İtalya Kupası'nı Bologna kazandı

00:23 - Spor