?>

Basıldıkça güzelleşen halıların üretildiği fabrika

TBMM Milli Saraylar Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası, 176 yıldır saray, köşk ve kasırların ipekli mefruşatını üretirken, ''müze fabrika'' özelliğini de koruyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Osmanlı Devleti'nin son yüzyılında saray hayatının en önemli unsurlarından biri olan Hereke Dokuma Fabrikası, dokumacılık sanatını yeniden canlandırmak için 1843 yılında Sultan Abdülmecid döneminde "Hereke Fabrika-i Hümayunu" adıyla kuruldu.

Sarayların döşemelik ve perdelik ihtiyacını karşılamak üzere üretime geçen fabrika, 1891 yılında halı dokumaya başladı.

II. Abdülhamid'in himayesinde Sivas, Ladik ve Manisa'dan getirilen ustalarla başlanan bu üretimde, ustalara önce saray tarafından verilen desen örnekleri dokutturuldu ve bu desenler daha sonra geliştirilerek özgün Hereke üslubu ortaya çıkarıldı.

Böylece saraylar için ipekli döşemelik ve perdelik üreten Hereke Dokuma Fabrikasına halı dokuma birimleri eklendi ve dünyaca tanınan Hereke halıcılığının temelleri atıldı.

Hereke Dokuma Fabrikasının en seçkin ürünleri, Osmanlı sanayisinin vitrini niteliğindeki saray, köşk ve kasırların dekorasyonunda kullanıldığı gibi yabancı hanedan mensuplarına verilen hediyeler yoluyla Avrupa saraylarında da kendilerine yer buldu.

Fabrika, kuruluşundan yarım asır sonra da dünyaca ünlü bir marka haline gelerek, Paris, Londra, Viyana, Lyon, Brüksel ve Torino'daki uluslararası sergilerde ödüllere layık görüldü.

Hereke, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük halısını dokuyan fabrika olarak da kayıtlara geçti. Fabrikanın Yıldız Şale Köşkü'nün tören salonu için 120 yıl önce dokuduğu 468 metrekarelik halı hala dünyanın en büyük halıları arasında gösteriliyor.

Osmanlı döneminde bayramlaşma törenlerinin yapıldığı Dolmabahçe Sarayı'ndaki Muayede Salonunun zeminini süsleyen 124 metrekarelik yekpare Hereke halısı, bugün yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisini çekiyor.

Cumhuriyet döneminde Sümerbank çatısı altında çalışmasını sürdüren Hereke Dokuma Fabrikası, 1995 yılında Özelleştirme Yasası kapsamında Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlandı.

Günümüzde müze-fabrika olarak üretimini sürdüren fabrika, milli saraylar araştırmacılarıyla yürütülen ortak çalışmalara da ev sahipliği yapıyor.

"Bir metrekarede 360 bin düğüm"

TBMM Milli Saraylar Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası Müdürü Emine Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın ürettiği ürünlerin dünyaca ünlü olduğunu söyledi.

Hereke'nin II. Abdülhamid döneminde özgün üslubuna kavuştuğunu ifade eden Günaydın, ürünlerin kalitesindeki yüksekliğin burayı bir marka haline getirdiğini kaydetti.

"Hereke yün halısında bir metrekarede 360 bin düğüm bulunmaktadır." diyen Günaydın, "Bu sıklık hem kaliteyi iyileştirdiği gibi hem de pikselleri küçük olduğundan kıvrımlı desenleri yapmaya imkan sağlamaktadır. Bu çok ince desenlerin çalışılması olanağı veriyor. Bundan dolayı Hereke klasiği ortaya çıkmıştır. Dünyada en kaliteli halı, Hereke halısıdır. İpek halılarda yeni dönemlerde bir milyon düğümler ve 2 milyon 250 bin düğümler var ama Hereke yün halısı olarak sıklık ve kalite olarak en kaliteli hem de en çok sıklığa sahip olanıdır." diye konuştu.

"Basıldıkça daha da güzelleşiyor"

Hereke halısının kendine has özellikleri bulunduğunu dile getiren Günaydın, şöyle konuştu:

"Hereke halısı, evladiyelik olarak bilinir. Sıklığının çok olması, kaliteli olması, halının uzun süre dayanmasını sağlıyor. Dünya markası olmasında desenlerinin de katkısı var. Halılar kalite sıklığından dolayı basıldıkça daha da güzelleşiyor, renkleri parlıyor, çok daha güzel bir görünüm alıyor. Bu özellik de sadece Hereke halısında var. İran halısında açık düğüm kullanıldığı için belli zaman sonra kendi atıyor ve uzun ömürlü olmuyor. Hereke halısında ise Gördes dediğimiz Türk düğümü kullanılıyor. Çift bağlama dediğimiz bir düğüm şekli bu da halının kaliteli ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor."

Bir kişinin yaklaşık 3 ayda bir metrekare halı dokuyabildiğini belirten Günaydın, metrekaresinde 360 bin düğüm olduğu için emeğin yoğun olduğunu kaydetti.

Günaydın, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ziyaretçilerin fabrikadaki dokuma seslerini bir müzikale benzettiklerini aktardı.

"Günlük 22 santimetre dokuyabiliyorum"

Fabrikadaki kadife kumaş dokumacısı Hasan Kahraman da özel bir dokuma şekli bulunan ipekli çakma kadife ortaya çıkardıklarını belirterek, dokumada jakar ve armül mekanik sistemi kullandıklarını kaydetti.

Kadife kumaşların padişahların odalarında kullanıldığını ifade eden Kahraman, "Bu işi yapan dünyada bilinen 3-4 kişi var. Bu iş zor ve dikkat gerektiren iş. Ufacık hatayı görmeyip işi devam ettirirsen kumaş ziyan oluyor. Bu kumaşla da sınırlı kalmıyor. Hata çözgünün yeniden yapılmasına kadar gidebiliyor. Günlük 22 santimetre dokuyabiliyorum. İş ağır bir iş." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Enflasyon rakamları açıklandı

2019-01-03 13:17 - Ekonomi

Kümbet Yaylası'nda kızak zamanı

2018-12-31 02:27 - Çevre-Hayat

Büyük ikramiye sahibini buldu

2018-12-31 23:21 - Gündem

Hemzemin geçitte kaza: 5 yaralı

2018-12-30 00:27 - Asayiş

Çağın vebası obezite

2019-01-02 18:32 - Sağlık

Putin ve Macron Suriye ve Ukrayna krizini görüştü

2019-01-02 21:02 - Dünya

1 dakikada 17 ayakkabı kolisini böyle çaldılar

2019-01-04 13:32 - Asayiş

Rauf Denktaş’ın eşi hastaneye kaldırıldı!

2019-01-02 05:02 - Gündem

Bursa 4.1 ile sallandı

2019-01-05 12:02 - Asayiş

Uçak: “Ek göstergede maliyet değil, adalet gözetilsin”

2019-01-04 06:32 - Dünya

İlgili Haberler

Hava sıcaklığı 38 ilde 40 dereceyi aştı

22:32 - Çevre-Hayat

Burdur'da sıcak hava balonları Salda Gölü manzarası eşliğinde havalandı

16:33 - Çevre-Hayat

Orman yangınında şehit olan Denizlili orman işçileri aynı gün işe başlamış

14:52 - Çevre-Hayat

Orman şehidi babasıyla en son pazartesi günü konuşmuş

14:47 - Çevre-Hayat

Afyonkarahisar'a sıçrayan orman yangınında şehit olan mühendis her afete koşmuş

13:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Süveyda'dan 200 kişi daha tahliye edildi

01:27 - Dünya

Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını düşürdü

01:12 - Ekonomi

Fransa'nın Filistin devletini tanıma kararına İsrail'den tepkiler ve tehdit açıklamaları

01:08 - Dünya

Yurdun çeşitli bölgelerindeki orman yangınlarına müdahaleler sürüyor

00:22 - Gündem

UEFA Konferans Ligi 2. eleme turu ilk maçları tamamlandı

00:17 - Spor