?>

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Ortadoğu'daki sorunlar yeni sınırlar oluşturarak çözülemez

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Ortadoğu'da yaşanan sorunlar yeni sınırlar oluşturularak çözülemez." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

DAVOS (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ortadoğu'da yaşanan sorunların yeni sınırlar oluşturularak çözülemeyeceğini söyledi.

Şimşek, İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 48. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) "Ortadoğu'da Yeni Bir Denge Arayışı" başlıklı oturumunda konuşma yaptı.

Ortadoğu’nun medeniyetin merkezi olduğunu, farklı etnik ve dini gruplara ev sahipliği yaptığını anımsatan Şimşek, "Ortadoğu'da yaşanan sorunlar yeni sınırlar oluşturularak çözülemez." diye konuştu.

Şimşek, bölgede genç işsizliğin dikkate alınma gereken önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde önümüzdeki 30-35 yılda 180 milyon kişi daha iş arayacak. Mevcut durumda, genç işsizlik oranı zaten çok yüksek seviyede. Bu insanlara gerekli beceri, eğitim ve iş sağlamak önemli bir zorluk olacak." ifadelerini kullandı.

Ortadoğu’da istikrar ve refahın bütün ülkelerin faydasına olduğunu anımsatan Şimşek, bölgede kendi sınır güvenliğini sağlayan, teröre engel olan ve işleyen bir devlet sisteminin öneminin farkına varılması gerektiğini söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin 3,5 milyon Suriyeli ve 200 bin Iraklı olmak üzere 3,7 milyon civarında sığınmacıya ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

Ortadoğu'da sorunları diyalogla çözülmesi ve terörün her türlüsünün karşısında durulmasının önemini anımsatan Şimşek, "Futbol kulübü gibi etnik grup tutamayız." dedi.

ABD’nin Ortadoğu politikaları hakkında Şimşek, "Bazen dostlarımızı anlamakta zorluk çekiyoruz. Bir iletişim var ama aynı zamanda alanda yaptıklarında tutarsızlıklar var." diye konuştu.

Şimşek, PKK'nın ABD ve AB'nin resmi terör örgütleri listesinde yer aldığını anımsatarak, "ABD, DEAŞ'la mücadele için bir terör örgütünü bir başka terör örgütüne tercih etti. Bizim kaygılarımızın anlaşılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin DEAŞ’la mücadele için Suriye’de bulunduğunu anımsatan Şimşek, DEAŞ gibi PKK'nın ve uzantıları olan PYD ve YPG'nin de önemli terörist gruplar olduklarını anlattı.

Suriye’de barış, refah ve istikrarın beraber çalışarak sağlanabileceğini vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini kaydetti.

Şimşek, Katar ve komşuları arasında yaşanan anlaşmazlık konusunda Türkiye’nin Kuveyt’in arabuluculuk çabalarını desteklediğini anımsattı.

Muhabir: Ata Ufuk Şeker

Haftanın Öne Çıkanları

Kanada'da 508 milyon yıllık solucan fosilleri bulundu

2018-01-23 11:02 - Teknoloji

Abbas, Almanya Dışişleri Bakanı ile barış sürecini görüştü

2018-01-19 08:32 - Dünya

Boyner mağazalarında indirim kampanyası

2018-01-24 14:29 - Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Afrin paylaşımı

2018-01-20 21:42 - Gündem

14 bıçak darbesi alan genç ağır yaralandı

2018-01-22 04:32 - Asayiş

Kuşadası Körfezi’nde 49 kaçak göçmen yakalandı

2018-01-23 13:02 - Asayiş

Sosyal medyada terör propagandasına soruşturma

2018-01-22 13:32 - Gündem

Yeryüzü cehenneminde nesiller süren 'tuz mesaisi'

2018-01-18 17:38 - Genel

Edirne'den Mehmetçiğe deva-i misk helvası

2018-01-23 16:12 - Genel

Omzu çıkan Giuliano'nun tedavisine başlandı

2018-01-21 03:32 - Spor

İlgili Haberler

THY'ye "Airline Economics" dergisinden 3 dalda ödül

17:27 - Ekonomi

THY, Suudi Arabistan'ın Yanbu kentine 26 Ekim'de sefer başlatacak

17:18 - Ekonomi

Almanya, Çinli şirketin MediaMarkt’ın sahibi Ceconomy’yi devralmasını onayladı

16:57 - Ekonomi

Kırtasiyecilerin ihracatta yeni rotası 4 milyar dolarlık Suudi Arabistan pazarı

16:38 - Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

15:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Filistin'i tanıma kararı konusunda İngiltere ile aynı fikirde olmadığını belirtti

18:38 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nü geri almak istediklerini söyledi

18:28 - Dünya

İşgal altındaki Batı Şeria ile Ürdün arasındaki geçiş noktasında silahlı saldırıda 2 İsrailli öldü

18:23 - Dünya

Portekizli teknik adam Jose Mourinho, "başladığı yere" döndü

18:17 - Spor

Şehit Piyade Uzman Çavuş Hüseyin Günay'ın cenazesi Mersin'de defnedildi

17:57 - Gündem