?>

Banka kredisiyle 'müze' kurdu

Emekli memur Halil İbrahimoğlu, emeklilik ikramiyesine banka kredisi ve akrabalarından borç aldığı parayı ekleyerek oluşturduğu "müze"yle ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

HAKKARİ (AA) - Hakkari'de, emekli memur Halil İbrahimoğlu, yaklaşık 30 yıl boyunca biriktirdiği günlük yaşamda kullanılan malzemeler ile yöresel eşyayı, emekli ikramiyesi, banka kredisi ve borç aldığı parayla evinin bahçesine yaptırdığı iki katlı binada sergiliyor.

Yeni Mahalle'de yaşayan evli ve 9 çocuk babası 60 yaşındaki İbrahimoğlu, uzun yıllar boyunca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde vatandaşların günlük yaşamlarında kullandığı eşyaları bir araya getirdi.

Yaklaşık 30 yıldır ilçe ve köyleri gezen İbrahimoğlu, tencere, tabak, küp, su kabı, gaz lambası, tahta kaşık, ayakkabı, karda giyilen hedik, taş değirmen, savaş ve av aletleri, yün ayırma malzemesi, yöresel kıyafet, beşik, halı, kilim, aydınlatma gereçleri, tarım aletleri, para ile çeşitli alet ve malzemeleri biriktirdi.

İbrahimoğlu, biriktirdiği yaklaşık bin 500 alet ve malzemeyi, emekli ikramiyesi, banka kredisi ve akrabalarından aldığı borçla evinin bahçesine iki katlı bir bina yaptırdı.

Yaklaşık 120 bin liraya mal olan binayı elindeki malzemelerle "müze"ye dönüştüren İbrahimoğlu, burada ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor.

Eski dönemlerde yaşamış alim ve önemli kişilerin fotoğraflarını da biriktiren İbrahimoğlu, bunları duvara asarak misafirlerine gösteriyor.

"Tarihimize, yöresel değerlerimize sahip çıkmak istiyorum"

İbrahimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılından bu yana köy köy gezerek eski malzeme ve aletleri topladığını söyledi.

Bu malzemelerin birkaç nesil tarafından kullanıldığını anlatan İbrahimoğlu, "Tarihimize, yöresel değerlerimize sahip çıkmak için böyle bir çalışma yaptım. Başka yerlerde bulamayacağınız birçok eşyayı burada sergiliyorum. Dedelerimiz bu eşyaları kullanmış. Biz de bunları unutturmamak istiyoruz. İnşallah bizden sonraki nesiller de bunları ilelebet muhafaza edecek." dedi.

İbrahimoğlu, Van Müzesi'ni gezdikten sonra böyle bir çalışma yapmaya karar verdiğini anlattı.

"Kentin tanıtımına katkı sağlıyorum"

Hakkari'yi ziyaret edenlerin bir bölümünün sergilediği eşyaları görmeden gitmediğini ifade eden İbrahimoğlu, bunun kentin tanıtımına da katkı sağladığını dile getirdi.

Evinin bahçesinde sergileme alanı oluştururken zorlandığını vurgulayan İbrahimoğlu, şöyle konuştu:

"Emekli olunca bu eşyaları sergilemek için 2 katlı bina yapmaya başladım. Emekli param yetmedi, iki sefer bankadan para çektim. O da yetmeyince akrabalarımdan borç aldım. Sonunda binayı bitirdim ancak bu süreçte birçok önemli eşyam kayboldu."

Haftanın Öne Çıkanları

Kanada'da Müslümanlar ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi

2017-12-09 14:32 - Dünya

Benzinde 14 kuruşluk indirim

2017-12-07 20:58 - Ekonomi

Telefon ve internet faturalarına vergi ayarı

2017-12-09 17:35 - Ekonomi

'Para ödemeden 550 bin liralık hissedar olmuş'

2017-12-05 01:39 - Genel

RoboCop'un çizeri Türk sanatçı yeniden dünya sahnesinde

2017-12-06 17:27 - Kültür Sanat

Savaş pilotları 'yuva'ya dönüyor

2017-12-10 15:22 - Genel

Polisten kaçarken bacağını kırdı

2017-12-07 23:32 - Asayiş

Katil zanlısı: 'Onun için her şey yaparım'

2017-12-09 13:32 - Asayiş

CHP'ye sızdırılan kripto FETÖ'cü 2 bin 200 lira alıyormuş

2017-12-04 18:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan liderlere 'Kudüs' telefonu

2017-12-09 17:42 - Gündem

İlgili Haberler

Şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler vefat etti

15:53 - Kültür Sanat

Bosna Hersek'te Osmanlı mirası köprüye ev sahipliği yapan Mostar, her mevsim turistlerin uğrak noktası

12:53 - Kültür Sanat

'İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin galası AKM'de yapıldı

08:01 - Kültür Sanat

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Turizm Fuarı başladı

22:06 - Kültür Sanat

Yazar Emine Şenlikoğlu, tuzağa düşürülen gençlerin hikayesini anlattı

12:16 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Bakan Şimşek: (Terörsüz Türkiye süreci) Allah'ın izniyle başarıya ulaşacağız

22:43 - Gündem

Trump'ın Gazze barış planının Filistin Devleti'ne giden yolu açacak maddeler içerdiği öne sürüldü

22:23 - Dünya

Fenerbahçe, 3 resmi maç sonra galip

22:12 - Spor

Kayserispor ile Gençlerbirliği berabere kaldı

22:11 - Spor

Ankara'da kaybolduktan sonra Mersin'de cesedi bulunan servis şoförünün faillerine Suriye'de operasyon

21:33 - Gündem