?>

Bangladeş'te Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı kamptaki yangında en az 15 kişi öldü

Birleşmiş Milletler, Bangladeş’te mültecilerin kaldığı Cox Bazar’daki kampta dün çıkan yangında 15 kişi öldüğünü, 400 kişiden ise haber alınamadığını bildirdi.

Gündem - 5 yıl önce

ANKARA

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Bangladeş Temsilcisi Johannes Van der Klaauw, Cox Bazar'da Balukhali kampında çıkan yangının ardından 400 kişiye ulaşılamadığını söyledi.

Klaauw, yangında en az 15 kişinin hayatını kaybettiğine, 560 kişinin yaralandığına, en az 10 bin barınağın kül olduğuna, bunun en az 45 bin kişinin evsiz kalması anlamına geldiğine dikkati çekerek, Bangladeş'teki kamplarda daha önce böyle bir yangın yaşanmadığını vurguladı.

Bölgede Birleşmiş Milletler (BM) ekiplerinin çalışma yürüttüğünü dile getiren Klaauw, yangın için "çok büyük ve yıkıcı" ifadesini kullanarak felakette kliniklerin ve dağıtım merkezlerinin de kullanılamaz hale geldiği bilgisini paylaştı.

Johannes Van der Klaauw, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile yangın sonrası yardım çalışmalarını koordine ettiklerini, bu çalışmalarda önceliklerinin en savunmasız durumda bulunan kadın ve çocuklar olduğunu kaydetti.

Bu arada Bangladeşli yetkililerin, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlattığı belirtildi.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışan PKK'lı Mardin'de yakalandı

2021-03-21 19:51 - Gündem

Türk Monotek Stroy şirketi, Rusya’nın en modern onkoloji merkezini inşa ediyor

2021-03-19 09:22 - Özel Haber

Ödüllü yönetmen Altay: Sürekli hikaye arayışındayım

2021-03-21 16:31 - Kültür Sanat

Almanya’da Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’ye liyakat nişanı verildi

2021-03-19 18:36 - Dünya

Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalması bekleniyor

2021-03-22 18:31 - Gündem

Opel'in klasik modeli Manta “elektrikleniyor“

2021-03-19 17:45 - Yerel haber-Şirket Haber

Kosova'nın yeni başbakanı Albin Kurti oldu

2021-03-23 04:25 - Dünya

Sivasspor deplasmanda Göztepe'yi 5 golle geçti

2021-03-20 21:36 - Spor

Tunus Cumhurbaşkanı Said yarın Libya'yı ziyaret edecek

2021-03-16 19:51 - Dünya

Ünlü oyuncu Emilia Clarke'tan iç savaşın 10. yılında Suriye halkına destek mesajı

2021-03-17 01:26 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Türkiye, "Bu Toprakta İzin Var" temasıyla Sarıkamış'ta şehitler için yürüdü

12:58 - Gündem

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri 2025'te 8 bin 453 kişiyi kurtardı

12:27 - Gündem

Ankara'da önlem alınmazsa trafik sorunu 2026'da daha da derinleşecek

12:17 - Gündem

Diyarbakır'da "kuş cenneti" olarak bilinen Kabaklı Göleti kuruma tehlikesi yaşıyor

12:07 - Gündem

Silah ve mühimmat kaçakçılığına yönelik 14 ildeki operasyonlarda 202 şüpheli yakalandı

11:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Türk sanayi sektöründen 2025'te tüm zamanların en yüksek yıllık ihracatı

13:12 - Ekonomi

TBMM'de, trafik cezalarına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşülecek

13:07 - Siyaset

Türkiye'nin elma bahçesi Isparta'da zirai dona karşı yerli çeşitler geliştiriliyor

13:03 - Ekonomi

Türkiye, "Bu Toprakta İzin Var" temasıyla Sarıkamış'ta şehitler için yürüdü

12:58 - Gündem

TOGG 2025'te hedeflerine ulaştı

12:53 - Ekonomi