?>

Bangladeş'te Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı kamptaki yangında en az 15 kişi öldü

Birleşmiş Milletler, Bangladeş’te mültecilerin kaldığı Cox Bazar’daki kampta dün çıkan yangında 15 kişi öldüğünü, 400 kişiden ise haber alınamadığını bildirdi.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Bangladeş Temsilcisi Johannes Van der Klaauw, Cox Bazar'da Balukhali kampında çıkan yangının ardından 400 kişiye ulaşılamadığını söyledi.

Klaauw, yangında en az 15 kişinin hayatını kaybettiğine, 560 kişinin yaralandığına, en az 10 bin barınağın kül olduğuna, bunun en az 45 bin kişinin evsiz kalması anlamına geldiğine dikkati çekerek, Bangladeş'teki kamplarda daha önce böyle bir yangın yaşanmadığını vurguladı.

Bölgede Birleşmiş Milletler (BM) ekiplerinin çalışma yürüttüğünü dile getiren Klaauw, yangın için "çok büyük ve yıkıcı" ifadesini kullanarak felakette kliniklerin ve dağıtım merkezlerinin de kullanılamaz hale geldiği bilgisini paylaştı.

Johannes Van der Klaauw, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile yangın sonrası yardım çalışmalarını koordine ettiklerini, bu çalışmalarda önceliklerinin en savunmasız durumda bulunan kadın ve çocuklar olduğunu kaydetti.

Bu arada Bangladeşli yetkililerin, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlattığı belirtildi.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Satılık konut en çok İstanbul ve İzmir'de aranıyor

2021-03-18 17:46 - Gündem

İtalya Dışişleri Bakanı Maio, Libya'da hükümet yetkilileriyle 'ikili ilişkileri' değerlendirdi

2021-03-21 22:11 - Dünya

Ankara'da bu akşamdan itibaren kar yağışı bekleniyor

2021-03-23 16:20 - Çevre-Hayat

Türk Monotek Stroy şirketi, Rusya’nın en modern onkoloji merkezini inşa ediyor

2021-03-19 09:22 - Özel Haber

Ödüllü yönetmen Altay: Sürekli hikaye arayışındayım

2021-03-21 16:46 - Çevre-Hayat

İspanyol golcü Alvaro Negredo: Beşiktaş her zaman kalbimde bir sızı

2021-03-18 15:41 - Spor

Tarihçi Mehmet Genç son yolculuğuna uğurlandı

2021-03-19 19:21 - Gündem

Borsa rekor seviyeyi gördü

2021-03-17 16:25 - Ekonomi

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu: Andımız tartışmaları endişe verici

2021-03-17 18:21 - Siyaset

İngiliz ordusu yeni savunma stratejisinde SİHA'lara ağırlık verecek

2021-03-23 13:43 - Dünya

İlgili Haberler

Mısır'da Gazze'deki savaşı sonlandırmak için Trump'ın katılımıyla uluslararası zirve

01:18 - Dünya

İran: Avrupa ile nükleer müzakere düşünmüyoruz, ABD ile adil ve dengeli diyaloğa hazırız

01:07 - Dünya

İsrail askerleri Mısır sınırında bir kişiyi öldürdü

01:02 - Dünya

Afganistan ve Pakistan sınırında çatışma yaşandığı bildirildi

00:17 - Dünya

ABD Temsilcisi Witkoff'un Tel Aviv'deki gösteride Netanyahu'yu övmesini İsrailli kalabalık yuhaladı

22:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Denizli'de tavanı çöken evdeki 6 kişi yaralandı

02:03 - Asayiş

Mısır'da Gazze'deki savaşı sonlandırmak için Trump'ın katılımıyla uluslararası zirve

01:18 - Dünya

İran: Avrupa ile nükleer müzakere düşünmüyoruz, ABD ile adil ve dengeli diyaloğa hazırız

01:07 - Dünya

İsrail askerleri Mısır sınırında bir kişiyi öldürdü

01:02 - Dünya

Afganistan ve Pakistan sınırında çatışma yaşandığı bildirildi

00:17 - Dünya