?>

Balıkesirli firma Avrupa'daki 'Çin zinciri'ni kırdı

Zincir üretimi yapan Eğinoğlu firması, Avrupa pazarında etkili olan Çin'i geride bıraktıktan sonra bu ülkeye de ihracat yapmayı başardı.

Ekonomi - 8 yıl önce

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'de zincir üreten Eğinoğlu firması, Avrupa pazarında etkili olan Çin'i geride bıraktıktan sonra bu ülkeye de ihracat yapmaya başladı.

Eğinlioğlu Zincir'in Genel Koordinatörü Orçun Eğinlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir'in en eski sanayi kuruluşlarından olduklarını ifade ederek, firmayı dedesi Mithat Eğinlioğlu'nun 1942'de kurduğunu anlattı.

İkinci kuşak olan babası Hasan Ali Eğinlioğlu ile firmayı daha da büyütmeyi hedeflediklerini vurgulayan Eğinlioğlu, "Biz 2005'e kadar sadece 2 ülkeye ihracat yapıyorduk. Şu anda 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bizim aktif pazarına ihracat yaptığımız ülke sayısı 45." dedi.

"Balıkesir'den Çin'e zincir ihracatı yaptık"

Eğinlioğlu, şu anda yurt dışı yatırımlarıyla beraber 960 müşteriyle çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye zincir ihracatının yüzde 90'ını biz yapıyoruz. Bizim ana pazarımız Orta Avrupa. Orta Avrupa'da gerçekten iddialıyız. Özelikle Alman ve Avusturyalı rakiplerimiz var. Biz 75 bunlar ise 400-450 yıllık firmalar. Hem teknoloji birikimleri hem de finansal kaynakları oturmuş firmalar. İlk başlarda bu firmalarla rekabet etmekte zorlanıyorduk fakat kendi ürünlerimizi yaptığımız ve teknolojimizi kullandığımız için onlarla rekabet edebiliyoruz. Gelişmiş ülkelere ürün satıyoruz. İhracatımızın yüzde 75'i gelişmiş ülkelere yapılıyor. Almanya, İskandinav ülkeleri, Fransa, Polonya, Avusturya önemli pazarlarımız. Ürünlerimiz patentli. Şu an bir başarı hikayemiz var. Balıkesir'den Çin'e zincir ihracatı yaptık. Büyük bir anlaşmamız var patentli ürünümüz kopyalanamıyor. Alman ürünlerinin çok daha üzerinde bir mukavemete sahip."

"Gidelim onların pazarında da rekabet edelim"

Bu ürünlerle Uzak Doğu'ya ihracata başladıklarına dikkati çeken Eğinlioğlu, "3 yıllık bir sözleşmemiz var. Bu bizim şevkimizi artırdı. Şuna inanıyoruz iyi teknolojiyle gücü verimli kullanılarak Uzak Doğu ile rekabet edilebiliyor. Bizim Orta Avrupa'da başarılı olduğumuz bütün pazardaki müşterilerimiz Çin'i terk ederek bize döndü. Parsiyelde hız, teknoloji, verimlilik, iyi servis ve jeopolitik konum sayesinde Çin'i geride bıraktık. Çin ile Orta Avrupa'da çok rahat rekabet edebiliyoruz. Biz zaten baktık Avrupa'da rekabet edebiliyoruz, gidelim onların pazarında da rekabet edelim dedik. Pazar araştırmamız 2, 3 yıl sürdü, şimdi Çin'e ihracat yapıyoruz. Bu bizi gururlandırıyor." ifadelerini kullandı.

"Almanya'daki en büyük müşterimizi satın aldık"

Almanya ve Polonya'da ilk yurt dışı yatırımlarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Eğinlioğlu, şunları kaydetti:

"Almanya'daki en büyük müşterimizi 3 yıl önce satın aldık. Burada hisselerin yüzde 90'nı bize ait, kalan kısmı yabancı ortağımızda. Bu şirket kendi içinde büyüyor Almanya'nın güneyinde bir ofis açtı, Nünberg'te. Buradaki ticaretimizden çok memnunuz. Burada yaklaşık 750 müşterilik bir portföy satın aldık. Hedefimiz burada 2018'de, bin 750 müşteriye ulaşmak. Bunun dışında Polonya'da bir firmamız var. İlk etapta depo olarak görev aldı. Şimdi oradan pazara ürün sunuyoruz aynı zamanda. Hedefimiz 3 ile 5 yıl içinde yurt dışı yapılanmamızı 15'e çıkarmak. Bunların 6, 7'sini önemli lojistik noktalarda, Roterdam, Hamburg, Gdansk, Helsinki, Antwerp gibi önemli liman noktalarında, İskandinav ülkelerinin bazılarında yapılanarak depolar açmak. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir yapılanma planlıyoruz. 2018'de hedef pazarımız İngiltere. İngiltere ile ticaretimiz var ama pazar büyük ve artırmayı hedefliyoruz. Fransa ile de geliştirebiliriz ticaretimizi."

Muhabir: Seyhan Kırıcı

Haftanın Öne Çıkanları

Antetokounmpo'dan kariyer rekoru

2017-10-22 13:40 - Spor

"Fıtık ağrıları kişiyi depresyona sürükleyebiliyor"

2017-10-20 12:15 - Sağlık

Stadyumda tribün yandı

2017-10-20 23:57 - Asayiş

Beşiktaş evinde Medipol Başakşehir ile berabere kaldı

2017-10-24 13:32 - Spor

Dubai merkezli şirketten Kocaeli'ye yatırım planı

2017-10-20 17:57 - Ekonomi

CHP'de mahalle delegelerinin seçimleri tamamlandı

2017-10-20 14:17 - Siyaset

'Biz kardeşiz bizi bölmeleri mümkün değil'

2017-10-22 18:07 - Siyaset

'Tütün üreticilerinin kooperatif kurması sağlanacak'

2017-10-20 18:17 - Siyaset

Çekya sandık başında

2017-10-20 19:22 - Dünya

Medipol Başakşehir Beşiktaş'a konuk oluyor

2017-10-22 13:32 - Spor

İlgili Haberler

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

19:52 - Ekonomi

Türkiye ile İspanya ulaştırma ve altyapı alanında işbirliği yaptı

20:23 - Ekonomi

Nasdaq ve S&P 500 endeksleri rekor seviyelerini gördü

18:13 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

17:52 - Ekonomi

Dünya Bankası: Çatışma ve istikrarsızlıkla sarsılan ekonomilerde aşırı yoksulluk hızla artıyor

17:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli'den Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sonuçları hakkında açıkl

00:03 - Gündem

ABD, Haiti için geçici koruma statüsünü sona erdiriyor

23:58 - Dünya

İstanbul merkezli 31 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonda yakalanan 95 şüpheliden 65'i tutukla

23:18 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremzede üreticiler için yapılan 10 ahır teslim edildi

23:03 - Gündem

İsrail, sözde yardım dağıtım noktalarında Filistinlilerin "kasten" öldürüldüğünü reddetti

22:53 - Dünya