Balıkesir'deki meslek lisesinin öğrencileri matbaa atölyesinde geleceğe hazırlanıyor

Balıkesir Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde uygulamalı matbaacılık eğitimi alan öğrenciler, çok sayıda dijital baskı seçeneğiyle piyasanın ihtiyacını karşılıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Balıkesir
Karesi ilçesindeki okulun Matbaa Teknoloji Alanında, 2018 yılında hazırlanan "4.0 Dijital Eğitim Projesi"ne Güney Marmara Kalkınma Ajansından sağlanan 918 bin liralık destekle baskı makineleri alındı.
Kurulan atölyede daha donanımlı yetiştirilen öğrencilere, teorik eğitimlerin yanı sıra serigrafi, ofset baskı, transfer baskı, ciltleme, grafik tasarımı ve dizayn işlemlerinin yanı sıra bazı tasarım programları da öğretiliyor.

Matbaa atölyesindeki makinelerde hem kamu kurumlarının baskı işlemleri gerçekleştiriliyor hem de piyasadaki matbaalara talebe göre destek olunuyor. Sorunsuz bir şekilde siparişe uygun basılan ürünler son kontrollerin ardından sevkiyata hazır hale getiriliyor.
Kitap, davetiye ve reklam materyallerinin basımı ile bardaklara dijital baskı yapan öğrencilerin, döner sermayeden ücret ödenerek harçlıklarını çıkarmaları da sağlanıyor.
Bu eğitim öğretim yılında 122 öğrencisi bulunan Matbaa Teknolojisi Alanı, 2019'dan bu yana döner sermayeye önemli katkıda bulundu. Yaklaşık 3,5 yılda 3 milyon lira ciro yapan atölye, bunun 1 milyon lirasını bu yılın 4 ayında gerçekleştirdi.

İnternet tasarımları da öğretiliyor

Okulun müdür başyardımcısı Deniz Apaydın, AA muhabirine, matbaacılık eğitimi verdikleri öğrencilere grafik tasarımından başlayarak tüm süreçleri öğrettiklerini söyledi.
Gelişen teknolojiyi de takip ettiklerini belirten Apaydın, "Öğrencilerimizin internet tasarımları yapması için eğitimler de vermeye çalışıyoruz." dedi.
Apaydın, öğrencilerin bölüme ilişkin tüm süreçleri uygulamalı öğrendikleri için mezun olduklarında piyasada rahatlıkla çalışabilecek konuma geldiklerini anlattı.

Atölyedeki işlerin birçoğunu Balıkesir'de faaliyet gösteren matbaalara yaptıklarını, kamu kurumlarının da taleplerini karşıladıklarını aktaran Apaydın şunları kaydetti:
"Projeyi yaparken Balıkesir'de üretilmeyen işleri bünyemizde üretip sektöre destek vermeyi hedefliyorduk. Kentteki küçük çaplı matbaalara bakış açısı kazandırarak kendilerini geliştirmelerini de istiyorduk. Bugün itibarıyla Balıkesir'deki matbaa ve reklam şirketleri önceden İzmir'de, Bursa'da yaptırdıkları ürünleri bize ürettiriyorlar. Bu tabii onlar için hem fiyat hem de zaman açısından uygun oluyor. Öğrencilerimizi mezun olduktan sonra işe alarak istihdam ediyorlar."

"Bu bölümde olmaktan çok memnunum"

9. sınıf öğrencisi Aleyna Kılıçarslan ise bu alanı severek seçtiğini belirtti.

Tasarım yapmayı ve kitaplarla ilgilenmeyi çok sevdiğini dile getiren Kılıçarslan, "O yüzden bu bölümü tercih ettim. Burada kendimi çok geliştireceğime inanıyorum. Bu bölümde olmaktan çok memnunum." ifadesini kullandı.
11. sınıfa devam eden Melis Pınar da teorik eğitimlerin yanı sıra bilgisayarlarda çeşitli programları öğrenerek kendilerini geliştirdiklerini anlattı.
Pınar, üniversitede grafik tasarım bölümü okuyarak kariyerinde ilerlemek istediğini söyledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Manisa Büyükşehir Belediyespor, ING Basketbol Süper Ligi'ne yükselmeyi garantiledi

2022-05-02 22:03 - Spor

Şanlıurfa'daki gelincik tarlaları doğal fotoğraf stüdyosuna dönüştü

2022-05-04 16:59 - Çevre-Hayat

Türk tiyatrosuna adanan ömür: Haldun Taner

2022-05-06 12:32 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pınarhisar ve Çakıllı Çevre Yolları Açılış Töreni'ne katıldı

2022-04-30 15:42 - Siyaset

ULEB Avrupa Kupası'nda finale kalan Frutti Extra Bursaspor "tarih" yazmayı sürdürüyor

2022-05-04 17:33 - Spor

Türk ANTTEQ'in inşa ettiği konut, Moskova'da "En çok satan yeni bina" olarak tanındı

2022-05-04 19:56 - Özel Haber

Öğretmenleri sayesinde dart sporuna başlayan Ceylin'in hedefi Avrupa

2022-05-04 11:54 - Spor

Türk deniz havacılar bayramı görev başında karşıladı

2022-05-02 13:07 - Gündem

Ümraniyespor tarihinde ilk kez Süper Lig'de

2022-05-01 19:07 - Spor

Çin'in Liaoning uçak gemisi, 7 parçalık filoyla Pasifik Okyanusu'na açıldı

2022-05-03 19:46 - Dünya

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Gündem

Mersin'de motosiklet ile traktörün çarpıştığı kaza güvenlik kamerasında

17:27 - Gündem

Bakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Fehmi ile Mısır'da görüştü

17:23 - Gündem

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı

17:17 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Su ayak izi çalışmalarımızı sürdürüyoruz

17:12 - Ekonomi