?>

Bakan Uraloğlu: Türkiye ulaştırma koridorlarının merkezinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştırma koridorlarının jeopolitik olarak merkezinde bulunduğunu belirterek, "Ülkemizin koridorlar arasındaki boşluğu doldurmasına yönelik işbirlikleriyle yoğun çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Leipzig

Almanya'nın Leipzig kentinde süren Uluslararası Ulaştırma Forumu'nda (ITF) Türkiye'yi temsil eden Bakan Uraloğlu, Uluslararası Yol Federasyonu (IRF), Akdeniz için Birlik (UfM), Uluslararası Demiryolu Birliği (UIC) ve ORIS Materials Intelligence tarafından düzenlenen "Yeşil ve Dayanıklı Lineer Ulaştırma Altyapısının Sağlanmasında Dijitalleşmenin Gücü" temalı etkinlikte konuştu.

Uluslararası Ulaştırma Forumu'nda iki gün boyunca alanında uzman katılımcılar tarafından dijitalleşme ve ulaşım konusundaki sunumları ve dile getirilen çözümleri takip ettiklerini anlatan Uraloğlu, kendilerinin de Türkiye'de ulaştırma alanında neler yaptıklarını paylaştıklarını söyledi.

Bazı ülkelerde azalma eğilimine girmesine rağmen dünya nüfusunun artmaya devam ettiğine dikkati çeken Uraloğlu, buna bağlı ihtiyaçların arttığını ve oluşan kapasitenin tam anlamıyla kullanılması gerektiğini vurguladı.

Uraloğlu, "Bunun için de her türlü veriyi hem yapım hem işletme hem de ulaştırma aşamasında bilmemiz ve ona göre yönetmemiz gerekiyor. Dolayısıyla dijitalleşmeye geçmek zorundayız." diye konuştu.

"Türkiye, ulaştırma koridorlarının merkezinde yer alıyor"

Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının merkezinde bulunan Türkiye'nin koridorlar arasındaki boşluğu doldurması amacıyla yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ulaştırma koridorlarının geliştirilmesiyle ilgili bazı çalışmaları yürütmek istiyoruz. Ülkemiz, doğu-batı yönündeki Orta Koridor'da bulunuyor. Güney ve Doğu Avrupa'nın yanı başında bulunan bir ülke. Avrupa ülkelerinin yanı başındayız. Onun için bizim neler yaptığımız sizi birinci derecede ilgilendiriyor. Aynı derecede sizlerin de neler yaptığınız bizi ilgilendiriyor."

Uraloğlu, Çin ile Türkiye arasının yaklaşık 10 bin kilometre olduğunu dile getirerek, Çin'den Avrupa'ya Türkiye üzerinden tırla yük taşımacılığı için iki ülkenin işbirliği yaptığını söyledi.

"Bölgesel işbirlikleri mutlaka gerekli"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Süveyş Kanalı'nda 2021’de karaya oturarak deniz trafiğinin 6 gün boyunca durmasına neden olan "The Ever Given" isimli yük gemisinin dünya ekonomisini 10 milyar dolar civarında zarara uğrattığını anımsatarak, bu durumun ve son dönemde Kızıldeniz'de artan güvenlik sorununun ulaşımda mutlaka alternatif bulunmasının gerekliliğini ortaya koyduğunu vurguladı.

Basra Körfezi’nden Türkiye’ye ve oradan bütün Avrupa’ya ulaşacak 1200 kilometrelik Kalkınma Yolu Projesi için ülke altyapısını geliştirdiklerini dile getiren Uraloğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Öncelikle bütün yüklerin ülkemize, oradan Karadeniz'e, Akdeniz'e, Ege Denizi'ne ve demir yollarıyla Avrupa'ya iletilmesi ile ilgili bütün altyapımızı geliştiriyoruz. Örneğin, Türkiye'de şu anda 900 kilometre uzunluğunda hızlı tren hattı yapım çalışmalarının devam ettiğini ve önümüzde yaklaşık 2 bin kilometrelik bir planlamanın olduğunu söylemek istiyorum. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden yeni bir demir yolu projelendirdik. Onun kredi görüşmelerini devam ettiriyoruz."

"Demir yoluyla yük taşıma oranını yüzde 20'lerin üzerine çıkarmayı istiyoruz"

Bakan Uraloğlu, Türkiye’de 2053'e kadar neler yapılması gerektiği konusunda "ulaşım stratejisi ve eylem planını" çıkardıklarını belirterek, dijitalleşmeden yeşil enerjiye kadar birçok projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını anlattı.

Türkiye'de demir yoluyla yük taşıma oranının yüzde 5'te olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, "Bizim hedefimiz, orta vadede yüzde 20'lerin üzerine çıkarmaktır. Buna yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz." diye konuştu.

Uraloğlu, AB'nin gelecek yıldan itibaren karbon ayak izinin vergilendirilmesine yönelik çalışmaları başlatacağına işaret ederek, Türkiye'de benzer çalışmaları hayata geçirmeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Bakan Uraloğlu, ITF gibi uluslararası toplantıların "beraber iş yapmak için" çok kıymetli olduğunu ancak bunun yanında mutlaka bölgesel işbirliklerinin bulunması gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz, hemen doğumuzda Gürcistan, Azerbaycan ile işbirliği yapıyoruz. Ermenistan, bir normalleşme sürecine girdi. Hazar geçişinden sonra bütün Orta Asya var. Burada ikili, üçlü, dörtlü işbirliği yaptık. Kalkınma Yolu Koridoru'nda Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile işbirliği yaptık. Doğu ve Güney Doğu Avrupa diye nitelendirdiğimiz Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan ile Bakanlar Konseyi kurduk ve çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Öte yandan, Bakan Uraloğlu, İs​viçre Cenevre merkezli Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) tarafından her 4 yılda bir düzenlenen "IRF Dünya Kongresi'nin" 15-18 Ekim'de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirileceğini belirterek, ITF'deki katılımcıları kongreye davet etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

Sudan'ın batısında şiddetlenen çatışmalar ülkede bölünme endişesini artırıyor

2024-05-17 11:27 - Dünya

Züccaciye sektörü, ihracatta dünyada ilk 5'e girmeyi hedefliyor

2024-05-19 12:12 - Ekonomi

Anadolu Ajansı veri merkezini yeniliyor

2024-05-17 11:52 - Teknoloji

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde 400. randevu

2024-05-18 12:23 - Spor

Adalar halkından İETT'ye minibüs tepkisi

2024-05-23 20:03 - Gündem

Rus mahkemesi, Deutsche Bank ve Commerzbank'ın varlığına ihtiyati tedbir koydu

2024-05-18 20:28 - Ekonomi

UEFA Avrupa Ligi'ni en çok İspanyollar kazandı

2024-05-21 11:38 - Spor

İsrail'in 229 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 709'a çıktı

2024-05-22 17:52 - Dünya

TCMB, 23 Mayıs ve 24 Mayıs vadeli 2 ayrı TL depo alım ihalesi açtı

2024-05-21 12:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

İstanbul'da 30 yaşın üstündeki öğrenciler de indirimli ulaşımdan faydalanabilecek

20:27 - Gündem

Emine Erdoğan, Çin'de liderlerin eşleri ile bir araya geldi

16:42 - Gündem

Denizli ve Karabük'teki orman yangınlarına müdahaleler sürüyor

16:28 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında kırmızı bülten kararı

15:22 - Gündem

MİT'ten, siber dolandırıcılık şebekesine operasyon

15:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde "Tiencin Deklarasyonu" kabul edildi

04:48 - Dünya

Trump, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki etkisinin zayıfladığını belirtti

02:43 - Dünya

Ederson, Fenerbahçe için İstanbul'da

02:13 - Spor

Vaclav Cerny, Beşiktaş için İstanbul'da

01:27 - Spor

Trabzonspor, kaleci Uğurcan Çakır'ın Galatasaray'a transferini duyurdu

00:57 - Spor