?>

Bakan Şimşek, Dünya Bankasının yeşil dönüşüm için kaynak sağladığını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yenilenebilir enerji ve su verimliliğine ilişkin finansman ihtiyaçlarını karşılamada köprü görevi gördüklerini belirterek, "Dünya Bankası ile toplam tutarı 895,7 milyon avro olan kredi anlaşması imzaladık." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Bakan Şimşek, AA muhabirine, cari açık ve dışa bağımlılığın azaltılması için yenilenebilir enerji yatırımlarının ve üretimde verimliliğin önem taşıdığını, yeni yatırımlar konusunda ihtiyaç duyulan finansmana yönelik de Bakanlık olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Orta Vadeli Program'da (OVP) özellikle "yeşil dönüşüme" özel başlık açtıklarını ve kamu yatırımlarında bu projeleri önceliklendirdiklerini hatırlatan Şimşek, yurt dışı temaslarında da finansman kaynakları oluşturabilecek kişi ve kurumlarla görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Şimşek, yenilenebilir enerji yatırımlarının gelecek 10 yıla yayılması yerine 3 yılda gerçekleştirilmesi halinde cari açık ve dışa bağımlılığın azalacağına dikkati çekerek, finansman kaynağı konusunda Dünya Bankasının önemli bir paydaş olduğunu dile getirdi.

"Bankadan sağladığımız finansman tutarı 3,2 milyar dolara ulaştı"

Dünya Bankasının Türkiye'ye 35 milyar dolarlık destek vermesini planladığını anımsatan Şimşek, söz konusu kaynağın deprem bölgesinin rehabilitasyonu ve yeşil dönüşüm başta olmak üzere reel sektörün yeni yatırımlarında kullanılabileceğini ifade etti.

Şimşek, bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İller Bankası AŞ tarafından uygulanacak "Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi" kapsamında Dünya Bankasından 500 milyon avro tutarında finansman sağlanmasına ilişkin anlaşmaları imzaladıklarını bildirdi.

Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve İller Bankası AŞ tarafından uygulanacak "Su Döngüselliği ve Verimliliğinin Artırılması Projesi" için de Dünya Bankasından 395,75 milyon avro tutarında finansman sağladıkları bilgisini veren Şimşek, şunları kaydetti:

"Bakanlıkların ve yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji ve su verimliliğine ilişkin finansman ihtiyaçlarını karşılamada köprü görevi görüyoruz. Bu kapsamda Dünya Bankası ile toplam tutarı 895,7 milyon avro olan kredi anlaşması imzaladık. Bu kredilerin 570,75 milyon avrosu tahsisli, 325 milyon avrosu ise Hazine garantili. Dünya Bankası Türkiye için 35 milyar dolarlık mali paket sağlayacağını açıklamıştı. Bankadan gelen finansman tutarı imzaladığımız yeni anlaşmalarla şu an yaklaşık 3,2 milyar dolara ulaştı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de otomobil işçilerinin grevi ekonomiyi tehdit ediyor

2023-09-16 11:43 - Ekonomi

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde grup aşaması heyecanı başlıyor

2023-09-19 10:43 - Spor

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 8 ayda 123,7 milyondan fazla yolcu kullandı

2023-09-21 11:18 - Ekonomi

Deniz polisi ekipleri Van Gölü'ndeki denetimlerini sürdürüyor

2023-09-16 13:32 - Gündem

'Büyük Aile Buluşması' sessiz yürüyüşle tamamlandı

2023-09-17 21:37 - Gündem

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği binasına ateş açıldı

2023-09-21 03:23 - Dünya

Hatayspor yarın Fatih Karagümrük'e konuk olacak

2023-09-17 09:23 - Spor

Trump, başkan seçilirse kendisi için af çıkarmasının “olası olmadığını” söyledi

2023-09-15 18:17 - Dünya

Hindistan'da Nipah virüsü kaynaklı ölüm oranları Kovid-19'a kıyasla daha yüksek

2023-09-15 18:23 - Dünya

Ototerikk -Arzu Leyal yazdı-

2023-09-15 20:45 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

TEDAŞ, 25 kilovat ve altı GES kapasitesi için proje hazırlama uygulamasını hayata geçirdi

15:17 - Ekonomi

Enerji Bakanı Bayraktar, New York'ta enerji ve finans sektörünün temsilcileriyle görüştü

13:38 - Ekonomi

Dergul tahini tescillenince Şırnak'ta susam üretim alanı arttı

13:28 - Ekonomi

TOKİ 32 ildeki 281 taşınmazı açık artırmayla satacak

13:03 - Ekonomi

Tarihi Hicaz Demiryolu Hattı yeniden canlanıyor

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'li milyarder Shillman'ın İsrail'i eleştiren Charlie Kirk'e yönelik finansman

15:23 - Dünya

TEDAŞ, 25 kilovat ve altı GES kapasitesi için proje hazırlama uygulamasını hayata geçirdi

15:17 - Ekonomi

İsveç'te bir camide çıkan yangında kundaklama şüphesi

15:13 - Dünya

Denizli'de yangınlarda zarar gören alanlar 2 milyon 556 bin fidanla yeşillendirilecek

15:07 - Gündem

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Uluslararası Ceza Mahkemesinden çekilme kararı aldı

15:02 - Dünya