?>

Bakan Kurum: 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenliyoruz

Kurum, Tüm OSB'leri "Yeşil OSB"ye dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek "Bu kapsamda enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesislere 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenliyoruz" dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

AK Parti hükümetleri döneminde sanayide büyük atılım yapıldığını ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bugün sanayisini gözeten, koruyan, kollayan, adeta pamuklara saran bir iktidar var. Çünkü, yine şunu çok iyi biliyoruz ki, üreten alıp yürür, üretmeyen yerinde durur. İşte dün ürettiği malını satamayan bir sanayiden bugün, artık tüm dünyanın tercih ettiği marka bir sanayiye ulaşan Türkiye var. Artık sadece ağır sanayide değil, yüksek teknolojili hafif sanayide de çağ atlayan bir Türkiye var. Milli geliri içerisinde sanayisinin payını yüzde 25,6'ya ulaştıran bir Türkiye var. Bu büyük payı korumak da hiç şüphesiz sanayi tesislerimizin iklim değişikliğine uyumunu artırmakla mümkün olur." diye konuştu.

"Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi"

Avrupa Birliği'nin "Sanayide Yeşil Dönüşüm" diyerek Türkiye gibi ihracatçı ülkelere bazı zorunluluklar getirdiğini belirten Kurum, önümüzdeki dönemde sanayicilerin birinci gündeminin yeşil dönüşüm olacağını vurguladı.

Bu dönüşümü hızlandırmak adına sanayicinin yanında olduklarını dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Yeni sanayi alanlarıyla büyük Türkiye hedefiyle, içerisinde otelleri, restoranları, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarıyla son derece güzel iklim dostu sanayi siteleri inşa ediyoruz. Binlerce kardeşimize istihdam kapısı açıyor, ekonomimize güç katıyoruz. Bugün itibarıyla 6 ilimizde şehirlerimizin içinde kalan, esnafımızın, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap veremeyen 4 bin 120 dükkanı sıfır atık konseptiyle dönüştürdük. Aynı şekilde 6 ilimizde 6 bin 238 dükkanımızın dönüşüm çalışmaları da devam etmektedir. Tabi bununla da yetinmedik. 'İlk Evim, İş Yerim' Projesi kapsamında 29 ilimize 10 bin dükkan daha kazandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Sanayide yeşil dönüşüm uygulamalarından bahseden Kurum, 2022 yılında 2,8 milyon ton atığın, alternatif ham madde olarak sanayide kullanımını sağladıklarını kaydetti.

Tüm organize sanayi bölgelerini (OSB) "Yeşil OSB"ye dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesislere, çevresel üretimin göstergesi olarak 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenliyoruz. Bu belgeyi almaya hak kazanan sanayi tesislerinin, yeşil finansmandan faydalanmaları için gerekli tüm adımları atıyoruz. Bu sayede, sanayimizi, dünya standartlarının da üzerine çıkararak rekabet gücüne erişmesini ve piyasalarda yüksek payla yer almasını sağlayacağız. Bu süreci hep birlikte yürüteceğiz, yeşil bir ekonomi oluşturacağız ve inşallah 10 yıl içerisinde yüzbinlerce gencimize istihdam sağlayacağız."

"Bu millet liderine sadıktır, bu millet liderine aşıktır"

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve vizyonuyla hareket ederek, "Üretim, ihracat, istihdam, kalite" diyerek çalıştıklarını anlattı.

Yabancı basının seçimler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili attığı manşetlere işaret eden Kurum, şunları kaydetti:

"Dün, 'Erdoğan gitsin manşetleri' atan yabancı gazeteler, bugün ne yazmış biliyor musunuz? '21 yıllık iktidarın ardından, Erdoğan'ın İstanbul'da 2 milyon insanı bir meydanda toplaması çok ilginç.' Çok ilginçmiş. Arkadaş, siz anlamazsınız bu sevdadan, siz bilmezsiniz bu sevgiyi. Bu millet liderine sadıktır, bu millet liderine aşıktır, bu millet ülkesini, liderini, sevdasını yarı yolda bırakmaz. İki gün önce, Cumhurbaşkanı'mıza hakaret eden gazetelere de bakalım mı? Ne diyorlar? '2 milyon kişilik bu miting, dünyadaki en yüksek katılımlı şov olabilir.'. Bu şov değil şov, gerçek bu gerçek. Bu Recep Tayyip Erdoğan gerçeği. Bunu hazmedeceksiniz. Hadi gelin, Ümraniye'den, hep beraber, yabancı gazetelere bir manşet teklifi yapalım. Cezaevine attılar, e- muhtıra dayattılar, başaramadılar. 17-25 Aralık kumpası kurdular, ortalığı yakıp yıktılar, başaramadılar. 15 Temmuz'da darbeye kalktılar, ekonomik baskı kurdular başaramadılar. 14 parti toplanıp denediler, PKK ile, FETÖ ile kirli ittifak yaptılar. Yine de başaramadılar, bundan sonra da asla başaramayacaklar, kazanamayacaklar. İşte manşet, işte Ümraniye, işte millet, işte Türkiye."

Toplantıya Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, DES, KADOSAN, İMES, MODOKO, KEYAP, DUDULLU OSB'den sanayiciler ve iş insanları katıldı.

Öte yandan Bakan Kurum, basına kapalı gerçekleşen günün ilk programında İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları (İMES) Sanayi Sitesinde sanayicilerle bir araya geldi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İzmir'de TCG Anadolu'ya ziyaretçi ilgisi sürüyor

2023-05-06 18:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Batı Londra Türk Gönüllüleri Derneğini ziyaret etti

2023-05-06 10:32 - Gündem

'Bundan sonraki maçlarda aynı ciddiyet ve konsantrasyonla devam etmek zorundayız'

2023-05-09 00:22 - Spor

Saç ekimi merkezlerine yeni standart getirildi

2023-05-06 23:07 - Sağlık

Adana Demirspor sahasında kazandı

2023-05-06 23:43 - Spor

Formula 1'de sezonun 5. yarışı ABD'de yapılacak

2023-05-05 13:17 - Spor

İngiltere'de 230 yerel yönetimdeki 8 bin sandalye için vatandaşlar sandık başına gitti

2023-05-04 15:57 - Dünya

İçişleri Bakanı Soylu: Dağa kaçırılan engelli bir çocuğu ailesine teslim edeceğiz

2023-05-03 14:44 - Gündem

"Dergilerle Erdoğan'a saldırmak işi çözmez"

2023-05-08 20:28 - Siyaset

Japon Büyükelçi, Ankara'dan memnun ve buruk ayrılıyor

2023-05-03 15:53 - Siyaset

İlgili Haberler

Brüksel'de AB-Türkiye İş Zirvesi kapsamında resepsiyon düzenlendi

03:23 - Ekonomi

Bakan Yumaklı, DSİ'ye 1389 personel alınacağını açıkladı

21:42 - Ekonomi

TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı 2025 yılı ikinci çağrı sonuçları belli oldu

16:18 - Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'nun hububat ihracatı 10 ayda 2,9 milyar dolara ulaştı

14:47 - Ekonomi

Trabzon'daki balıkçı tezgahlarında hamsinin kilogramı 75 liradan satılıyor

14:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, ABD'nin Venezuela ile bazı görüşmeler içinde olduğunu ima etti

04:28 - Dünya

Brüksel'de AB-Türkiye İş Zirvesi kapsamında resepsiyon düzenlendi

03:23 - Ekonomi

Portekiz ve Norveç, Dünya Kupası biletini aldı

01:12 - Spor

İzmir'de seyir halindeki belediye otobüsü yandı

23:48 - Asayiş

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde maden sahasında meydana gelen göçükte 70 kişi hayatını kaybett

22:02 - Dünya