?>

Bakan Kurum: 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenliyoruz

Kurum, Tüm OSB'leri "Yeşil OSB"ye dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek "Bu kapsamda enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesislere 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenliyoruz" dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

AK Parti hükümetleri döneminde sanayide büyük atılım yapıldığını ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bugün sanayisini gözeten, koruyan, kollayan, adeta pamuklara saran bir iktidar var. Çünkü, yine şunu çok iyi biliyoruz ki, üreten alıp yürür, üretmeyen yerinde durur. İşte dün ürettiği malını satamayan bir sanayiden bugün, artık tüm dünyanın tercih ettiği marka bir sanayiye ulaşan Türkiye var. Artık sadece ağır sanayide değil, yüksek teknolojili hafif sanayide de çağ atlayan bir Türkiye var. Milli geliri içerisinde sanayisinin payını yüzde 25,6'ya ulaştıran bir Türkiye var. Bu büyük payı korumak da hiç şüphesiz sanayi tesislerimizin iklim değişikliğine uyumunu artırmakla mümkün olur." diye konuştu.

"Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi"

Avrupa Birliği'nin "Sanayide Yeşil Dönüşüm" diyerek Türkiye gibi ihracatçı ülkelere bazı zorunluluklar getirdiğini belirten Kurum, önümüzdeki dönemde sanayicilerin birinci gündeminin yeşil dönüşüm olacağını vurguladı.

Bu dönüşümü hızlandırmak adına sanayicinin yanında olduklarını dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Yeni sanayi alanlarıyla büyük Türkiye hedefiyle, içerisinde otelleri, restoranları, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarıyla son derece güzel iklim dostu sanayi siteleri inşa ediyoruz. Binlerce kardeşimize istihdam kapısı açıyor, ekonomimize güç katıyoruz. Bugün itibarıyla 6 ilimizde şehirlerimizin içinde kalan, esnafımızın, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap veremeyen 4 bin 120 dükkanı sıfır atık konseptiyle dönüştürdük. Aynı şekilde 6 ilimizde 6 bin 238 dükkanımızın dönüşüm çalışmaları da devam etmektedir. Tabi bununla da yetinmedik. 'İlk Evim, İş Yerim' Projesi kapsamında 29 ilimize 10 bin dükkan daha kazandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Sanayide yeşil dönüşüm uygulamalarından bahseden Kurum, 2022 yılında 2,8 milyon ton atığın, alternatif ham madde olarak sanayide kullanımını sağladıklarını kaydetti.

Tüm organize sanayi bölgelerini (OSB) "Yeşil OSB"ye dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesislere, çevresel üretimin göstergesi olarak 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenliyoruz. Bu belgeyi almaya hak kazanan sanayi tesislerinin, yeşil finansmandan faydalanmaları için gerekli tüm adımları atıyoruz. Bu sayede, sanayimizi, dünya standartlarının da üzerine çıkararak rekabet gücüne erişmesini ve piyasalarda yüksek payla yer almasını sağlayacağız. Bu süreci hep birlikte yürüteceğiz, yeşil bir ekonomi oluşturacağız ve inşallah 10 yıl içerisinde yüzbinlerce gencimize istihdam sağlayacağız."

"Bu millet liderine sadıktır, bu millet liderine aşıktır"

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve vizyonuyla hareket ederek, "Üretim, ihracat, istihdam, kalite" diyerek çalıştıklarını anlattı.

Yabancı basının seçimler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili attığı manşetlere işaret eden Kurum, şunları kaydetti:

"Dün, 'Erdoğan gitsin manşetleri' atan yabancı gazeteler, bugün ne yazmış biliyor musunuz? '21 yıllık iktidarın ardından, Erdoğan'ın İstanbul'da 2 milyon insanı bir meydanda toplaması çok ilginç.' Çok ilginçmiş. Arkadaş, siz anlamazsınız bu sevdadan, siz bilmezsiniz bu sevgiyi. Bu millet liderine sadıktır, bu millet liderine aşıktır, bu millet ülkesini, liderini, sevdasını yarı yolda bırakmaz. İki gün önce, Cumhurbaşkanı'mıza hakaret eden gazetelere de bakalım mı? Ne diyorlar? '2 milyon kişilik bu miting, dünyadaki en yüksek katılımlı şov olabilir.'. Bu şov değil şov, gerçek bu gerçek. Bu Recep Tayyip Erdoğan gerçeği. Bunu hazmedeceksiniz. Hadi gelin, Ümraniye'den, hep beraber, yabancı gazetelere bir manşet teklifi yapalım. Cezaevine attılar, e- muhtıra dayattılar, başaramadılar. 17-25 Aralık kumpası kurdular, ortalığı yakıp yıktılar, başaramadılar. 15 Temmuz'da darbeye kalktılar, ekonomik baskı kurdular başaramadılar. 14 parti toplanıp denediler, PKK ile, FETÖ ile kirli ittifak yaptılar. Yine de başaramadılar, bundan sonra da asla başaramayacaklar, kazanamayacaklar. İşte manşet, işte Ümraniye, işte millet, işte Türkiye."

Toplantıya Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, DES, KADOSAN, İMES, MODOKO, KEYAP, DUDULLU OSB'den sanayiciler ve iş insanları katıldı.

Öte yandan Bakan Kurum, basına kapalı gerçekleşen günün ilk programında İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları (İMES) Sanayi Sitesinde sanayicilerle bir araya geldi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel piyasalarda gözler ECB'ye çevrildi

2023-05-04 09:14 - Ekonomi

"Maratonİzmir" 7 Mayıs Pazar günü koşulacak

2023-05-04 13:22 - Spor

'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranı yüzde 52-53'

2023-05-08 19:14 - Gündem

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ilk etabı yarın açılıyor

2023-05-06 17:58 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İskenderun'da depremzede çocukları sevindirdi

2023-05-06 22:27 - Gündem

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, kredi sağlarken firmaların iklim reytingini de ölçüyor

2023-05-08 11:57 - Ekonomi

Erciyes Üniversitesi ile TUSAŞ arasında iş birliği protokolü imzalandı

2023-05-08 18:43 - Teknoloji

Ukrayna ile Rusya arasında yapılan esir değişiminde 48 asker daha salıverildi

2023-05-06 16:58 - Dünya

Sudan'daki çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 551'e yükseldi

2023-05-05 13:27 - Dünya

Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST 2,5 milyon katılımcıyla dünya rekoru kırdı

2023-05-04 10:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

Trump, Endonezya ile ticaret anlaşması yaptıklarını bildirdi

22:18 - Ekonomi

Dünya genelinde sulak alan kaybı, 2050'ye kadar 39 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olabi

20:48 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, dijital varlık düzenlemelerinin onaylanması çağrısında bulundu

19:22 - Ekonomi

Küresel mal ticareti, gümrük tarife artışları öncesinde ilk çeyrekte güçlü büyüme gösterdi

17:52 - Ekonomi

Apple, nadir toprak elementlerine 500 milyon dolarlık yatırım yapıyor

17:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği, 15 Temmuz şehitleri için anma töreni düzenledi

01:08 - Gündem

Ülke genelindeki camilerde sela okundu

01:02 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başladı

00:42 - Spor

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, İstanbul'a gelecek

00:13 - Spor

UEFA Konferans Ligi 1. eleme turu rövanş mücadelesi başlayacak

00:07 - Spor