Bakan Kurum, İstanbul için yeni kentsel dönüşüm kredisinin detaylarını paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da riskli binaların dönüşümü için sağlanan yeni kentsel dönüşüm kredisinin detaylarına ilişkin paylaşımda bulundu

Siyaset - 4 ay önce

Ankara
Bakan Kurum, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul için sunduğumuz 3 milyon liralık yeni kentsel dönüşüm kredisinde, 'Nasıl başvuru yapılır? Kredi koşulları neler?' Dev destek paketimize dair merak edilenler." ifadelerine yer verdi.

İstanbul'un dönüşümü için yeni destek paketi

Bakan Kurum'un paylaşımında yer alan kentsel dönüşüm projesinin detayları şöyle:
"Birinci kategori: Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde, kendisi ve hane halkı bireyleri üzerinde riskli yapıdaki bağımsız birim haricinde tapuda kayıtlı başkaca konut bulunmayan malikler.
İkinci kategori: Orta ve düşük gelirli (hane geliri belirli bir eşiğin altında olanlar)
Üçüncü kategori: Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri, emekliler, en az yüzde 40 oranında engelli vatandaşlar veya hane halkı reisinin bu bireylere bakmakla yükümlü olduğu haneler, hane halkı reisi kadın olan haneler.
Dördüncü kategori: A sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar için yıllık yüzde 0,50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip binalar için yıllık yüzde 0,25 oranında faiz indirimi yapılacak. Örneğin 4 kategoriyi birden karşılayan vatandaşlar (0,25 + 0,25 + 0,25 + (A sınıfı) 0,50= yıllık 1,25 oranına varan indirimden faydalanabilecek."

Başvuru şartları

Bakan Kurum'un paylaşımına göre, krediye başvurmak isteyenlerin, açık devam eden icra, haciz kaydı olmaması gerekiyor. Kredinin aylık taksit ödeme tutarının, belgelendirilmiş hane halkı aylık gelirine oranının yüzde 70'i aşmaması isteniyor.
Murat Kurum, başvuru ve sözleşme detaylarına ilişkin de şu bilgileri paylaştı:
"Gerçek kişi riskli yapı malikleri, dönüşüm için Bakanlığın ŞANTİYE-M sistemine kayıtlı lisanslı müteahhitlerle anlaşır. Tüm yetki belgelerinin sisteme yüklenmesi gerekir.
Yapım ruhsatını alan müteahhit, e-Devlet üzerinden ARAAD (AFDİS) sistemine giriş yaparak proje bilgi ve belgelerini sisteme yükler, projeyi kaydeder ve Başkanlık onayına gönderir.
Müteahhit başvurusunun Başkanlık tarafından onaylanmasının ardından hak sahipleri, e-Devlet üzerinden ARAAD (AFDİS) sistemine giriş yaparak ön başvurularını tamamlar. Ardından gerekli evraklarla birlikte protokol imzalanan banka şubesine fiziki başvuruda bulunurlar."

İlk yıl ödemesiz 3 milyon liraya kadar kredi

Öte yandan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kentsel dönüşümle ev ve iş yerlerini yenilemek isteyen İstanbullular, Bakanlık koordinasyonunda, Dünya Bankası finansmanıyla yürütülen "İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi" İADŞP kapsamında 3 milyon liraya varan kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabilecek.
Proje kapsamında İstanbul'da Dünya Bankası aracılığıyla ilk yıl ödemesiz, 180 ay vade, 0,69 faiz oranıyla, 3 milyon liraya kadar kredi finansmanı sunulacak.

İstanbul'un dönüşümü için yeni destek paketi

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kutup Ata Tuncer’in ‘Üzgün Üzgün’ü Kerem Cem yorumuyla kırsaldan ülkeye yayılıyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-04-02 21:45 - Magazin

Avrupa'da gaz fiyatları Trump'ın açıklamalarından sonra yüzde 6 yükselerek güne başladı

2026-04-02 10:48 - Ekonomi

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınının üzerinden iki yıl geçti

2026-04-02 16:57 - Gündem

WSJ: ABD, Orta Doğu için 3. uçak gemisini görevlendirdi

2026-03-31 23:56 - Medya

D-100 kara yolunun Bolu Dağı geçişinde sis etkili oldu

2026-03-29 13:31 - Gündem

Sektör temsilcileri yeni finansman paketinin "kentsel dönüşümü hızlandıracağını" açıkladı

2026-04-04 15:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 72 bin 285'e yükseldi

2026-03-31 14:37 - Dünya

Bakan Uraloğlu: Doğayla uyumlu üretim ve tüketim alışkanlıklarını güçlendiriyoruz

2026-03-30 10:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon rakamlarını değerlendirdi

2026-04-03 14:13 - Ekonomi

İstanbul'da yağışın ardından Beşiktaş Sahili'nde denizanası ve atık yoğunluğu gözlendi

2026-03-31 16:28 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan: Son 2 yılda 15 farklı sigorta prim teşviki uyguladık

10:47 - Siyaset

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakalamıştır

21:43 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Siyaset

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Siyaset

Günün Manşetleri

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Gündem

Lübnan, İsrail'in gerilimi tırmandırmasına rağmen "ateş altında" müzakerelerde ısrarc

12:42 - Dünya

Ukrayna: Rusya'daki Novorossiysk Deniz Üssü'ne saldırı düzenledik

12:32 - Dünya

Almanya'da elektrik fiyat şoku aşırı sağ AfD'ye desteği artırdı

12:28 - Ekonomi