?>

Bakan Kurum, Hatay'daki tarihi Uzun Çarşı esnafı Nurettin İmren'in hikayesini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay'daki tarihi Uzun Çarşı esnafı Nurettin İmren'in hikayesini paylaştı.

Çevre-Hayat - 1 ay önce

Ankara

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasara uğrayan illerde, konutların yanı sıra şehir merkezindeki çarşılar yeniden inşa ediliyor.

Hatay'da 40 bin 586'sı konut, 27'si iş yeri ve 5 bin 554'ü köy evi olmak üzere 46 bin 167 bağımsız bölüm teslim edildi. Yıl sonuna kadar 153 bin 248 bağımsız bölümün teslim edilmesi planlanıyor.

Hatay'ın tarihi dokusunun önemli simgelerinden Uzun Çarşı'da ise TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca 69'u konut ve 845'i iş yeri olmak üzere 914 bağımsız bölüm yapılıyor.

Tarihi Uzun Çarşı esnafı, yeni iş yerleri yapılana kadar, Bakanlık desteğiyle çarşının yakınındaki geçici iş yerlerinde ticarete devam ediyor.

Künefe ustasının hikayesi

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından, Ramazan Bayramı'nda tatlılarını Bakanlığın tahsis ettiği geçici iş yerinde hazırlayan künefe ustası Nurettin İmren'in hikayesini paylaştı.

Murat Kurum, videolu paylaşımında, "İyi günde de kötü günde de... Acıda da bayram sevinçlerimizde de… 11 ilimizden asla ayrılmıyoruz. Nurettin Usta'nın 'dünyanın cenneti' dediği Uzun Çarşı'ya kavuşacağı günler çok yakın. Antakya'mızı yine kadim medeniyetlerin merkezi yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Bize güç veren şey, yeniden orada çalışabilme umudu"

Videodaki hikayesinde, Uzun Çarşı'daki bir esnafın çocuğu olduğunu söyleyen İmren, asrın felaketini, "6 Şubat Hatay'ın kaderini değiştiren bir gün oldu. Ne askerlik anısı ne çocukluk bıraktı. Her şey tam bir dakikada yok oldu." sözleriyle anlattı.

Çarşı inşaatının hızla sürdüğünü belirten İmren, şunları kaydetti:

"Şu an şehirdeki tüm çabanın bizim için olduğunun farkındayız. Her yer şantiye, her yer inşaat alanı. Şehir şu an yeniden onarılıyor, bunu görüyoruz. Bir şeylerin gelişmesi, yükselmesi, gözle görünür farkındalığı bizim umutlarımızı yükseltiyor. Her sabah iş yerime gidip çalışmaların ne kadar ilerlemiş olduğunu kontrol ediyorum. Bir taş eklenmişse ben o taşı fark ediyorum. Devletin şu an burada hızlı bir çalışma yaptığı görüyoruz. Bu çalışmaların hızından dolayı Cumhurbaşkanı'mıza çok teşekkür ederiz."

İmren, çarşının eskisinden daha güzel olacağına inandığını ifade ederek, "Bize güç veren şey, bir gün yeniden orada çalışabilme umudu. İş yerlerimizin onarımı bitince tekrar oraya döneceğiz. Çarşımızdaki iş yerleri bize teslim edilecek, herkes kendi iş yerine geçecek. Burası bizim bir gün geleceğimizi tekrar düşündüğümüz dünyanın cenneti." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı kimyasal analizlerle adli vakaların aydınlatılmasını sağlıyor

2025-04-01 12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ebeveynlere "bayramda şeker ve tatlı seçimine dikkat edin" uyarısı

2025-03-30 12:57 - Sağlık

UNRWA: Gazze'ye üç haftadan uzun bir süredir insani yardım girmedi

2025-03-28 00:22 - Dünya

Adıyaman'da depremzede kadınlar 'Eli Yaman' çarşısında el emeği ürünlerini satışa sundu

2025-03-25 22:43 - Kültür Sanat

Ekonomistler 2025’te de Avusturya'da resesyon bekliyor

2025-03-27 18:08 - Ekonomi

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

2025-03-30 21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Belçika'da çalışanlar greve gitti

2025-03-31 14:57 - Dünya

Çin Dışişleri Bakanı Vang, kritik eşikte Rusya'yı ziyaret ediyor

2025-03-31 20:43 - Dünya

Süper Lig'de 29. hafta mücadelesi yarın başlayacak

2025-03-27 10:57 - Spor

Milli motosikletçi Deniz Öncü, Moto2'de ABD yarışını tamamlayamadı

2025-03-30 22:23 - Spor

İlgili Haberler

Muğla'da caretta carettalar İztuzu sahiline yumurta bırakmaya başladı

21:48 - Çevre-Hayat

Gümüşhane'deki Limni Gölü'nde turizm sezonu başladı

15:57 - Çevre-Hayat

Erzurum'da vatandaşlar Hıdırellez kapsamında ecdat yadigarı tabyayı temizledi

15:53 - Çevre-Hayat

Gece devriyesindeki polislerin yardımı hayatını kurtardı

15:47 - Çevre-Hayat

Bağcılar'da çöp konteynerine atılan çanta, temizlik işçilerinin çabasıyla bulundu

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump'ın yasa kapsamında Venezuelalı göçmenleri sınır dışı etmesi 'hukuka aykırı' bulundu

05:23 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rubio'nun yeni geçici görevini basından öğrendi

02:03 - Dünya

Berlin'deki 1 Mayıs yürüyüşünde Filistin'e destek sloganları atıldı

00:48 - Dünya

Fas'taki 1 Mayıs gösterilerinde Filistin'e destek sloganları yükseldi

00:38 - Dünya

Konferans Ligi'nde yarı final ilk maçları yapıldı

00:33 - Spor