Bakan Kacır, HIT-30 Programı "Yenilikçi Savunma Teknolojileri" çağrısının detaylarını AA&#

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bugün açıkladıkları HIT-30 Programı kapsamındaki "Yenilikçi Savunma Teknolojileri" çağrısının, uluslararası yatırımların Türkiye'ye yönelmesine vesile olacağını belirtti.

Ekonomi - 1 ay önce

Bakan Kacır, 36.⁠ ⁠NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, Ankara'da düzenlenen Savunma Sanayii Forumu'nda, HIT-30 Programı "Yenilikçi Savunma Teknolojileri" çağrısına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye olarak yüksek teknolojiye yönelik yatırımları önceliklendirdiklerini anlatan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nı ve 2030 yılına dek 30 milyar dolar devlet desteğiyle Türkiye'de hayata geçirilmesini hedefledikleri yatırım başlıklarını kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlattı.
Kacır, bu kapsamda ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda yatırımcının bugüne kadar ilan ettikleri çağrılara yönelik başvurular gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "Yeni nesil mobilite teknolojilerinden yarı iletkenlere, yapay zekadan veri merkezlerine pek çok alanda, HIT-30 Programı kapsamında yeni nesil teknoloji yatırımlarını ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz. Bugün de HIT-30 kapsamında 'Yenilikçi Savunma Teknolojileri' çağrısını ilan ettik ve 5 milyar dolar destekle Türkiye'de özellikle yenilikçi savunma teknolojilerinin büyük ölçekli üretimine yönelik yatırımları destekleyeceğimizi duyurduk. Bu kapsamda, yatırımlara sunacağımız vergi indirimleri, istihdam teşvikleri, hibeler ve uygun koşullu finansman imkanları gibi başlıkları da kamuoyuyla paylaşmış olduk." diye konuştu.
Küresel jeopolitikte, inovasyonun endüstriye kazandırılmasının en önemli başlıklardan biri olduğuna işaret eden Kacır, özellikle savunma teknolojilerine yönelik inovatif projelerin büyük ölçekli seri üretim yatırımlarına dönüşmesi konusunda Türkiye'nin öne çıktığını söyledi.
Kacır, Türkiye'nin büyük bir üretim ülkesi olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“NATO 3.0'ın konuşulduğu bir dönemdeyiz. NATO 3.0 dediğimizde, aslında özellikle Avrupa'nın savunma yatırımlarının arttığı ve aynı zamanda savunma sanayinin öne çıktığı, inovasyonun savunma sanayine kazandırılmasına yönelik ölçeklendirme programlarının hızlandığı bir dönemi ifade ediyoruz. Bu dönemde inanıyorum ki HIT-30 kapsamındaki 'Yenilikçi Savunma Teknolojileri' çağrımız pek çok uluslararası yatırımın Türkiye'ye yönelmesine vesile olacak. Biz de bu yatırımlara, yer tahsisinden diğer teşvik başlıklarına kadar pek çok imkan sağlayacağız. Türkiye, Avrupa değer zincirlerinin ayrılmaz bir parçası. Bu anlamda özellikle Avrupa'nın güvenliğinde, Türkiye'nin çok etkin bir rol oynaması gerekliliği aşikar. İnanıyorum ki özellikle NATO ittifakı içerisindeki Avrupa ülkeleri, Türkiye'yle çok daha güçlü sanayi ve teknoloji işbirlikleri hayata geçirmek için gayret gösterecekler. Bizler de yenilikçi savunma teknolojileri yatırımlarının, ülkemizde gerçekleşebilmesi için gayretlerimizi artırarak sürdüreceğiz.”
Savunma ve sivil alanlar arasında, çok güçlü bir etkileşim olduğuna dikkati çeken Kacır, bir ülkenin sanayi kapasitesi ne kadar güçlüyse, sivil alanlardaki üretim kabiliyetleri ne kadar ileri düzeydeyse, savunma sanayisine bu kabiliyetleri transfer etme imkanının da o kadar fazla olduğunu vurguladı.
Kacır, aynı şekilde savunmada elde edilen inovasyonun sivil alanlara aktarılabileceğini ve çift kullanımlı teknolojilerin gelecek dönemde hızla geliştirilebileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Biz halihazırda 4 bin firmaya erişmiş, 100 bin nitelikli insan kaynağına istihdam sağlayan savunma sanayimizin ölçeğinin daha da büyümesini amaçlıyoruz. Binlerce yeni KOBİ'nin ve üretici firmanın bu alana dahil olabilmesini, yenilikçi projeler geliştirmesini ve ölçeklendirme süreçlerinin hızlanmasını amaçlıyoruz. Türkiye bir AR-GE ve inovasyon ülkesi. 114 teknoparkımızda, 13 binden fazla teknoloji girişimi var ve istiyoruz ki bu teknoloji girişimlerinin, inovatif projeleri de ölçeklensin. Aslında bu amaçlarımız, NATO'nun inovasyonun ölçeklenmesine yönelik programıyla, yani bu NATO zirvesi kapsamında liderler düzeyine sunulacak bu programla da örtüşen bir yaklaşım. Hedefimiz gerek KOBİ'lerde gerek teknoloji girişimlerinde ortaya çıkarılan yenilikçi projelerin hızla ölçeklenmesini sağlayacak yatırımların ortaya çıkması, özel sermaye yatırımlarının bu alana yönelmesi ve kamu kaynaklarının katalizör olması rolüyle bu sürecin Türkiye'de hızlanması. Türkiye, Avrupa'nın en önemli üretici gücü. Ümit ediyorum ki HIT-30 'Yenilikçi Savunma Teknolojileri' çağrısı Türkiye'nin tüm uluslararası işbirlikleri için çok daha hızlandırıcı bir rol oynayacak."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya Kupası'nda İsrail tepki Filistin ise tribünlerden büyük destek alıyor

2026-07-03 09:58 - Spor

PTT'den '2026 NATO Zirvesi' konulu anma pulu ve ilk gün zarfı

2026-07-07 09:22 - Kültür Sanat

Beşiktaş'ın transfer görüşmeleri yaptığı Fransız futbolcu Ouattara, sağlık kontrolünden geçti

2026-07-02 18:47 - Spor

Fransa son 16 turuna yükseldi

2026-07-01 10:18 - Spor

NATO Genel Sekreteri Rutte: Türkiye ittifaktaki en güçlü ordulardan, devasa savunma sanayisi avantaj

2026-07-01 10:17 - Dünya

Bakan Göktaş: Evlatlarımızın huzur ve mutluluğunu esas alan politikalarımızı hayata geçirmeye devam

2026-07-01 14:13 - Gündem

İnsan sadece bir frekans -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2026-07-05 12:12 - En Son Yazılar

DOA sistemi ile 81 ilde geri dönüşüm seferberliği başladı

2026-07-01 15:17 - Gündem

Bakan Bolat'ın katılacağı Türkiye-Hollanda JETCO Toplantısı'nda vize ve Gümrük Birliği mas

2026-07-01 13:06 - Ekonomi

Fransa'dan işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren Fransız şirketlerine "

2026-07-01 12:17 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset