?>

Bakan Eroğlu'ndan üreticiye lavanta tavsiyesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Lavanta çok kıymetli. Yeni bir iharacat kapısı olabilir. Bizdeki lavanta çok kaliteli ve gerçekten tıbbi açıdan çok faydalı olduğu için tercih ediliyor. Hatta şu anda ihracatın önü açıldı" dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

AFYONKARAHİSAR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Lavanta çok kıymetli. Yeni bir iharacat kapısı olabilir. Bizdeki lavanta çok kaliteli ve gerçekten tıbbi açıdan çok faydalı olduğu için tercih ediliyor. Hatta şu anda ihracatın önü açıldı." dedi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezini kurduklarını belirtti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile birlikte çok güzel çalışmalar yaptıklarına işaret eden Eroğlu, "Her ay bir kitap çıkarıyoruz. Şu ana kadar 10-12 kitapçık hazırlandı. Bunlardan birisi lavanta konusunda, kekik gibi onları da basacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, bölgede lavanta ekimine başlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dinar ilçesinde çok güzel netice aldık. Bunu teşvik ediyoruz. Destek de veriyoruz. Hatta lavanta kolonyası, kremi üretildi, dün de parfümü bize verildi. Lavanta çok kıymetli. Yeni bir ihracat kapısı olabilir. Bizdeki lavanta çok kaliteli ve gerçekten tıbbi açıdan çok faydalı olduğu için tercih ediliyor. Hatta şu anda ihracatın önü açıldı. Dinar Kaymakamımız lavantadan yapılmış mamulleri getirdi. Çok memnun oldum. Biz bu lavantadan yapılan ürünleri Çiçektepe Köyü'nde yeni düğün yapan bir gelin hanıma takdim ettik. Güzel oldu."

Eroğlu, lavanta üretimine hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de kendilerinin destek verdiğini bildirdi.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bunun kullanımı konusunda, tıbbi ve ıtri bitkilerle ilgili olduğu için bizim de Daire Başkanlığımız var. Burada Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezimiz var. Burası her türlü desteği veriyor. Araştırmalar Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) gerçekleştiriliyor, bunların tahlilleri yapılıyor. Kimyasal analizler yapılıyor. Üreticiye her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. Bu yeni bir sektör. Dünyada yılda 115 milyar dolar potansiyel var. Biz ne kadar alıyoruz? Türkiye, özellikle tıbbi bitkiler açısından kıta Avrupası'ndan daha zengin ama ona rağmen biz maalesef yılda 600 milyon dolarlık bir katkı sağlıyoruz. Halbuki bizim bu ekonomik katkıyı yılda 5 milyar dolara ulaştırmak gibi bir hedefimiz var."

Muhabir: Canan Tükelay

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hindistan'da askeri üsse saldırı: 17 ölü

2016-09-18 13:57 - Dünya

Afganistan'da iş merkezinde yangın: 120 mağaza kül oldu

2016-09-18 23:37 - Dünya

Bosna Hersek'teki Sırpların 'itirazı' reddedildi

2016-09-17 23:07 - Dünya

Tek yumurta ikizleri kendileri gibi ikizlerle evlendi

2016-09-17 18:49 - Genel

OPET "Temiz Tuvalet Tırları" Eskişehir'de

2016-09-15 17:18 - Genel

'Biz demokrasi tarafında olacağız'

2016-09-14 19:42 - Siyaset

Obama'dan Trump'a ağır eleştiriler

2016-09-18 13:17 - Dünya

Türk Kızılayı Arnavutluk'ta kurban eti dağıttı

2016-09-14 22:57 - Dünya

Cerabluslular terör tehdidinden aydınlığa kavuştu

2016-09-19 15:07 - Dünya

Amerikalı oyuncu Jim Carrey hakkında dava açıldı

2016-09-20 15:00 - Genel

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

AFAD'dan Doğu Karadeniz'deki yağışların ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

01:18 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangını davasında ara karar açıklandı

22:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Cumhurbaşkanımız insanlığın ortak vicdanına tercüman olmuştur

21:17 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'ndaki Türk gazeteci Çelik, teknelerin Girit açıklarına ulaştığını söyledi

20:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağr

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

AFAD'dan Doğu Karadeniz'deki yağışların ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

01:18 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, Suudi Arabistan'ın Milli Gün resepsiyonunda konuştu

00:47 - Siyaset