?>

Bakan Eroğlu'dan 'su ve gıda' güvenliği çağrısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, herkes için gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir dünya kurmanın mümkün olduğunu belirterek, insanları su ve gıda sağlayan her karış toprağı korumaya çağırdı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

ANKARA - Zehra Aydın

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada arazi bozulumu, kuraklık, çölleşme, iklim değişikliğinin tetikleyici etkinin açlığı, göçü, işsizliği, yoksulluğu, savaşı ve istikrarsızlığı beraberinde getirdiğini söyledi.

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu tehlikelerle baş edebilmesinin tek yolunun ülkelerin birlikte hareket ederek, iş birliği içerisinde önemli faaliyetler gerçekleştirmesi olduğunu belirten Eroğlu, bu çerçevede Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı'nın (COP12) geçen yıl Ankara'da düzenlendiğini ve konferansın dönem başkanlığını Türkiye'nin yaptığını anımsattı.

Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Söz konusu sözleşme kapsamında Afrika'ya büyük önem veriliyor. Afrika'nın Gelişimi için Yeni Ortaklıklar Organizasyonu (NEPAD) Senegal Başkanlığı ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) COP22 Fas Başkanlığı ortaklığında, geçtiğimiz günlerde Fas'ta, 'Sürdürülebilirlik, İstikrar ve Güvenlik' konularının ele alındığı Afrika Bakanlar Toplantısı düzenlendi. 54 Afrika ülkesinden bakanlar ve üst düzey yetkililer seviyesinde katılımın sağlandığı toplantıda, Türkiye COP12 Dönem Başkanı sıfatının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı nezdinde de temsil edildi."

COP12'de başlatılan Ankara Girişimi'nin, konferansta alınan kararların uygulanması, aynı zamanda da Arazi Tahribatının Dengelenmesi hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak amacıyla başlatıldığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Bugün itibariyle 102 ülke arazi tahribatının dengelenmesi, hedef belirleme egzersizine katılmışlardır." dedi.

Türkiye, birçok ülkeyle ortak projeler sürdürüyor

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin ikili ve bölgesel ilişkiler kapsamında birçok ülkeyle ortak çalışmalar ve projeler yürüttüğünü kaydetti.

Bu iş birliklerinin Ankara Girişimi ile daha etkili, daha kalıcı ve daha planlı bir şekilde genişleyerek devam edeceğini vurgulayan Eroğlu, "Herkes için gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir dünya kurmak mümkün. Bunun sağlanabilmesi için insanların davranış şekillerini değiştirmesi ve bugünden itibaren su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunması şarttır. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu tehlike ile baş edebilmenin tek yolu, ülkelerin birlikte hareket edebilmesi ve işbirliği içerisinde bu konuda mücadele ile ilgili önemli faaliyetler gerçekleştirmesidir." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, Türkiye olarak "Sürdürülebilirlik, İstikrar ve Güvenlik" Girişimi ile Eylem Planı'nın, UNCCD COP12 anlayışıyla aynı çizgide olduğuna inandıklarını, bu sebeple söz konusu girişimin gecikmeden uygulamaya konulması gereken, çok doğru zamanda başlatılmış bir yaklaşım olduğu kanaatinde olduklarını aktardı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yangında dumandan zehirlenen genç hayatını kaybetti

2016-12-12 15:32 - Asayiş

'Bonzai' satıcısına 12,5 yıl hapis cezası

2016-12-14 16:27 - Gündem

Dünya Halep’ten sivillerin tahliyesini AA'nın gözünden gördü

2016-12-16 14:37 - Dünya

Hüsnü Mahalli'ye tutuklama talebi

2016-12-15 19:08 - Gündem

Omurgası kırıldı, tedaviyle harekete başladı

2016-12-13 18:32 - Sağlık

Adıyaman’da 3.5 şiddetinde deprem meydana geldi

2016-12-16 13:22 - Asayiş

ATO Başkanı Baran: Türkiye terörle yıldırılamaz

2016-12-13 05:57 - Ekonomi

Bakan Eroğlu'dan 'su ve gıda' güvenliği çağrısı

2016-12-17 13:32 - Gündem

Rusya’dan siber saldırı iddiasına yanıt

2016-12-16 16:07 - Dünya

Halep'te ateşkese kadar bin 138 sivil öldü

2016-12-14 12:52 - Dünya

İlgili Haberler

Antalya günlük girişte tüm zamanların rekorunu kırdı

12:17 - Gündem

Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı

12:02 - Gündem

Bursa, Uşak, Mersin ve Kahramanmaraş'taki orman yangınlarına müdahale sürüyor

11:43 - Gündem

Türkiye Petrolleri'nin Kato Dağı'nda petrol arama çalışması devam ediyor

11:17 - Gündem

Bulgaristan'daki orman yangınının koku ve dumanı 50 kilometre uzaklıktaki Edirne'ye ulaştı

10:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Gıda satış ve tüketim yerlerinde "karekod" uygulaması yarın itibarıyla zorunlu olacak

12:23 - Ekonomi

Antalya günlük girişte tüm zamanların rekorunu kırdı

12:17 - Gündem

Türk savunma sanayisinden 3 ülkeye mühimmat üretim hattı ihracatı

12:13 - Ekonomi

Coğrafi işaretli karpuzu pekmeze dönüştürerek değerini 25 kat artırdılar

12:08 - Ekonomi

Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı

12:02 - Gündem