?>

Bakan Dönmez: Kamuoyunun yüzde 87,4'ü enerjiyi verimli kullanmanın önemini biliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, kamuoyunun yüzde 87,4'ünün enerjiyi verimli kullanmanın önemini bildiğini belirterek, "Enerji verimliliği moda ya da trend bir kavram değil süreklilik arz eden bir eylem biçimidir." dedi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, video konferans yöntemiyle katıldığı Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son zamanlarda enerji verimliliği konusunda toplumsal algının arttığını ve bilinç endeksi için 21 şehirde 3 bin kişiyle salgın öncesinde yüz yüze araştırma yapıldığını ifade etti.

Enerji verimliliğine ilişkin tutum ve davranışların söz konusu araştırmada ele alındığını dile getiren Dönmez, şunları kaydetti:

"Enerji verimliliği bilinç endeksini 200 üzerinden 157,7 olarak tespit ettik. Bu değer, kamuoyunun konuda orta-üst seviye bilinç düzeyinde olduğunu gösteriyor. Bilgi endeksi ise 177,9 çıktı. Bu değer de bize kamuoyunun bilgi düzeyinin yüksek-alt seviyede olduğunu gösteriyor. Davranış endeksi ise 137,5 çıktı. Bilgi ve bilincin davranışa evrilmesi konusunda diğer 2 sonuca göre biraz gerideyiz. Enerji verimliliğini biliyoruz, farkındayız ancak uygulamaya geçişte istenen seviyenin yakalanmadığını görüyoruz. Enerji verimliliği, gelişim gösterebileceğimiz, paydaşlarla daha fazla iş birliğine gidebileceğimiz, kendimizi daha fazla anlatabileceğimiz bir alan olarak öne çıkıyor."

Bakan Dönmez, enerji verimliliğinin hanelerden sanayiye, ulaştırmadan tarıma kadar pek çok alanı kapsadığına işaret ederek, "Enerji verimliliği moda ya da trend bir kavram değil süreklilik arz eden bir eylem biçimidir. Bunu, hayatımızın her alanına sirayet eden bir iş yapış kültürü haline getirmek mecburiyetindeyiz." diye konuştu.

Yerli ve yenilenebilir enerji kullanımında her 1 puanlık artışın yaklaşık 100 milyon dolarlık enerji ithalatına engel olduğunu vurgulayan Dönmez, "Bu işin üretim boyutu. Verimlilik boyutunun getirisi daha fazla. Yatırımları, projeleri hayata geçirmek kolay, icraat noktasında sıkıntımız yok. Önemli olan verimlilik eylemlerini günlük pratiklerimizin parçası haline getirmek." değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, kamuoyunun yüzde 87,4'ünün enerjiyi verimli kullanmanın önemini bildiğini belirterek, bunun toplumsal kültür haline gelmesi ve günlük rutini kuşatan bir eylem biçimi olması gerektiğini söyledi.

Enerji verimliliğinin gelecek kuşaklara da aktarılabilen bir niteliğe kavuşmasının önemine değinen Dönmez, "Bu konuda 35-44 yaş grubunda bilgi düzeyi daha yüksek. Kadınların enerji tasarrufu bilgi düzeyleri erkeklerden daha fazla. Enerji verimliliği konusu ailede başlıyor. Özellikle annelerimiz hem ilk öğretmen hem de rol model olması hasebiyle bu bilincin aşılanmasında en önemli figürlerin başında geliyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, enerji verimliliğinin oluşturacağı ekonomik değerlerin de iyi anlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antalyalı 'Örümcek Adam' İzmir sokaklarında gösteri yaptı

2020-06-24 15:12 - Çevre-Hayat

Gazze'deki Suriyeli mülteciler UNRWA'dan yardım istedi

2020-06-21 17:13 - Dünya

Kars'ta hortum ve şiddetli fırtına etkili oldu

2020-06-19 19:42 - Gündem

BM Gıda ve Tarım Örgütünden Volkan Bozkır’a tebrik

2020-06-19 16:07 - Dünya

Moody's'ten salgın sonrası büyük değişim vurgusu

2020-06-19 01:52 - Ekonomi

Burak Yılmaz kongre üyesi oldu

2020-06-21 02:27 - Spor

ABD'nin birçok eyaletinde Kovid-19 rakamları rekor seviyede yükseldi

2020-06-19 02:22 - Dünya

TFF Tahkim Kurulu, Ozan Tufan'ın 2 maçlık cezasını 1 maça indirdi

2020-06-19 23:16 - Genel

Borsa güne yükselişle başladı

2020-06-23 13:08 - Ekonomi

TFF Tahkim Kurulu Ozan Tufan'ın cezasını 1 maça indirdi

2020-06-19 23:32 - Gündem

İlgili Haberler

Globalturk Capital'in 7. Yıllık Özel Sermaye Fonları Konferansı İstanbul'da gerçekleştiril

19:27 - Ekonomi

Bakan Kacır: Orta-yüksek ve yüksek teknoloji ihracatımız, geçen yıl 101 milyar dolara çıktı

19:08 - Ekonomi

IMF Başkanı Georgieva'dan ülkelere ‘ticareti büyümenin motoru olarak tutun’ çağrısı

18:47 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: 5G ihalesinde beklediğimiz rakamın üzerine çıktık, başarılı bir ihale oldu

17:28 - Ekonomi

Türk Telekom 5G ile Türk ekonomisine 1 milyar doların üzerinde değer kattı

17:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail askerleri Batı Şeria'da futbol oynayan çocuklara ateş açtı, 1 çocuk öldü

21:03 - Dünya

Eski İngiltere Başbakanı Johnson, kitaplarını yazarken yapay zekadan faydalandığını söyledi

20:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Budapeşte'de bir araya geleceğini açıkladı

20:42 - Dünya

TİKA'nın desteğiyle Arnavutluk polis teşkilatına insan kaynakları yönetimi eğitimi verildi

20:12 - Dünya

Filistin Başbakanı: Gazze Filistin'in bir parçası ve Batı Şeria gibi orayı da biz yöneteceğiz

20:07 - Dünya