?>

Bakan Çavuşoğlu: Cumhurbaşkanımız, İtalya ve Fransa liderleriyle görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımız, İtalya ve Fransa liderleriyle görüştü. En önemli konu Eurosam’dı. Ortak üretimi Türkiye’de gerçekleştirme konusunda daha ciddi düşünüyorlar." dedi.

Gündem - 3 yıl önce

Doha/Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ve İtalya liderleriyle görüşmelerinde Fransa ve İtalya ortaklığındaki Eurosam Konsorsiyumu'nun geliştirdiği SAMP-T füze savunma sistemi üzerinde de durulduğunu belirterek "Şimdi bu iki ülke (Fransa ve İtalya) aslında bu çerçevede ortak üretimi Türkiye'de gerçekleştirme konusunda daha ciddi düşünüyorlar." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Doha Forumu'nun "Newsmaker" oturumunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerinin bir sonraki neslini alması konusunun masada olup olmadığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, S-400'leri aldıklarını ve anlaşmanın tamamlandığını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD medyasında yer alan "Türkiye S-400'leri Ukrayna'ya versin" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak "Bu kesinlikle masada değildir. Hiçbir şekilde biz bunu değerlendirmedik." diye konuştu.

Türkiye'nin ihtiyacı nedeniyle S-400'leri ABD ve müttefiklerinden almayı tercih ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Ama oradan alamıyorsak o zaman bunu başka bir kaynaktan bulmamız lazım." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'ya doğal gaz bağımlığının 4 yıl önce yüzde 51'ken şimdi yüzde 40'ın altına indiğine dikkati çekerek yeni enerji kaynakları bulup çeşitlendirme konusunda çok çalışmalarının olduğunu ve mevcut durumda yenilenebilir enerjiye yatırım yaptıklarını dile getirdi.

Savunma sanayisi konusuna da değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin kendi savunma sanayisi ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasını ürettiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, öte yandan hava savunma sistemi üzerinde de çalıştıklarını anlatarak bu süreçte hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için farklı alternatifleri değerlendirdiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sırasında Fransa ve İtalya liderleriyle görüşmelerinde en önemli konunun Fransa ve İtalya ortaklığındaki Eurosam Konsorsiyumunun geliştirdiği SAMP-T füze savunma sistemi olduğunu belirterek "Şimdi bu iki ülke (Fransa ve İtalya) aslında bu çerçevede ortak üretimi Türkiye'de gerçekleştirme konusunda daha ciddi düşünüyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fethiye'de orman yangını çıktı

2022-03-20 15:35 - Gündem

Ukrayna: Rusya'nın saldırılarında 121 çocuk öldü

2022-03-23 10:44 - Dünya

Brüksel'de zirveler haftası

2022-03-21 12:46 - Dünya

BM: Ukrayna'da en az 953 sivil öldü

2022-03-22 18:47 - Dünya

Yeni Tokat Havalimanı bugün açılıyor

2022-03-25 10:36 - Gündem

TUSAŞ, Malezya'da Hürjet ve Anka'yı sergileyecek

2022-03-26 10:28 - Teknoloji

Akademisyenler Türkiye'nin parmak izi tozunu geliştirdi

2022-03-23 15:00 - Çevre-Hayat

Down sendromlu milli yüzücü, şampiyon sporcular yetiştirmek istiyor

2022-03-20 12:45 - Çevre-Hayat

Menderes, Özal ve Erdoğan’la sohbetlerde bulunan Haydar Spor Kulübü Başanı Mazlum Denizkuşu ile…

2022-03-21 06:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yağışların Trakya'da buğday ve ayçiçeğinde rekolteyi artırması bekleniyor

2022-03-26 14:04 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'de Atatürk Anıtı'na çelenk sundu

19:43 - Gündem

Bakan Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack'la görüş

19:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

19:08 - Gündem

3. Şuşa Global Medya Forumu'nda "dijital çağda medya okuryazarlığı" konuşuldu

18:52 - Gündem

Hacıyev: Azerbaycan geçici araç olarak anlaşma metninin paraflanması önerisini getirdi

18:43 - Gündem

Günün Manşetleri

İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki orman yangını yerleşim yerlerini tehdit ediyor

21:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık Türk Devletleri Teşkilatında, İslam İşbirliği Teşkilatında temsil edilen bir KKTC var

21:22 - Siyaset

Beşiktaş'ın Shakhtar Donetsk maçı biletleri yarın satışa çıkacak

20:38 - Spor

Bosna Hersek'teki savaşta 33 yıl önce öldürülen 7 Boşnak sivilin kalıntıları Prijedor'da d

20:32 - Dünya

İran ile Avrupa nükleer görüşmelere başlama konusunda anlaştı

20:13 - Dünya