Bakan Bolat: Türkiye-Suriye-Ürdün-Suudi Arabistan transit koridoru çok hayati bir öneme haiz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Son Körfez savaşı da gösterdi ki Türkiye-Suriye-Ürdün-Suudi Arabistan transit koridoru çok hayati bir öneme haiz ve 15 Nisan'dan itibaren bu koridor başarıyla işlemeye devam ediyor." dedi.

Ekonomi - 2 ay önce

Bolat, Anadolu Ajansının (AA) öncülüğünde, Gaziantep Valiliği koordinasyonuyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kalyon İnşaat ve SANKO Holding katkısıyla düzenlenen "AA Kent Ekonomileri Zirvesi Gaziantep-Halep" etkinliği kapsamında, Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı eş-Şaar ve heyetiyle ikili görüşme yaptı.
Görüşme sonrasında, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Bolat, Suriye'nin 14 yıl boyunca zor bir dönemden geçtiğini, çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini, ülkenin baştan sona yıkıldığını hatırlattı.
Bolat, Suriye'de devrimden sonra yeni ve istikrarlı bir dönemin başladığını ancak yeni bir devlet inşa etmenin kolay olmadığını söyledi. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, siyasi ve toprak bütünlüğünü sağlama, meşru bir yönetim kurma noktasında, Suriye'ye büyük destek verdiğine işaret eden Bolat, "Suriye'de, işler iyi gidiyor. Türkiye olarak 8 Aralık devriminden sonra Suriye'de ekonomik çalışmaların hızlanması, ticaretin, yatırımın, ulaştırma serbestliğinin geliştirilmesi noktasında, sürekli iletişim ve toplantı halinde olduk. Bu anlamda ticarette büyük adımlar atıldı." diye konuştu.
Bölgede istikrar arttıkça yatırımcı güveninin arttığını dile getiren Bolat, ülkede yeni imalathaneler açılmasına yönelik çalışmaların yapıldığını aktardı.
Türkiye ve Suriye arasında yeniden bir serbest ticaret anlaşması imzalanması noktasında ilgililerle irtibat halinde olduklarına dikkati çeken Bolat, iki ülke arasında nisan ayında Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) toplantısı yapıldığını hatırlattı.
Bolat, bu toplantı doğrultusunda, standartlar, teknik uyum, gümrük işbirliği, ortak yatırımlar, gümrüklerin modernleştirilmesi, ticaretin artırılması, karşılıklı fuarlara katılım, transit ticaretin serbestleşmesi alanlarında, büyük ilerlemeler sağladıklarını, artık Türkiye-Suriye üzerinden bütün Körfez ülkelerine transit ticaretin mümkün hale geldiğini vurguladı.
Artan ticarete bağlı olarak karşılıklı taşımacılık hacminde de büyük bir artış olduğunun altını çizen Bolat, "Son Körfez savaşı da gösterdi ki Türkiye-Suriye-Ürdün-Suudi Arabistan transit koridoru çok hayati bir öneme haiz ve 15 Nisan'dan itibaren bu koridor başarıyla işlemeye devam ediyor. Hürmüz Boğazı kapandığında, Orta Doğu ve Körfez ülkeleri için bir can damarı konumuna geldi. Şimdi Türkiye ve Suriye arasında ortak yatırımlar konuşuluyor. Serbest bölge ve ortak sanayi bölgesi hazırlıkları var." değerlendirmesinde bulundu.
Bolat, AA Kent Ekonomileri Zirvesi'nin, Gaziantep-Halep arasındaki ekonomik entegrasyonu hızlandırmaya katkı sunacağını bildirdi.
Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Muhammed Nidal eş-Şaar ile iki ülke arasındaki ekonomi, ticaret, ulaştırma ve gümrük ilişkilerini kapsayan bir gözden geçirme toplantısı gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Bolat, Türk bankalarının Suriye'de şube açması konusunun en önemli gündem maddelerinden olduğunu, İslahiye ile Nusaybin gümrük kapılarının yeniden açılmasını masaya yatırdıklarını da kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gephyra [Γέφυρα, γέφυρα]: Köprü -Ramazan Topraklı yazdı-

2026-06-08 08:14 - En Son Yazılar

Kahramanmaraş'ta 4,4 büyüklüğünde deprem

2026-06-03 13:37 - Gündem

Great Place to Work® Ne Demek? Modern iş Dünyasında Kurum Kültürünün Yükselen Gücü

2026-06-09 06:02 - İnsan-Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye, Avrupa'nın geleceği için bir zenginliktir

2026-06-03 14:07 - Siyaset

Bağdat’taki 'İslam Birliği' sempozyumunda 'Engeller ve çözüm yolları' masaya yatırıldı

2026-06-09 10:12 - İslam-Hayat - Safer 1448

LGS sınavına girecek öğrencilere "ekran kullanımını azaltın" uyarısı

2026-06-07 11:52 - Eğitim

Cazın yıldızları Galataport Jazz'da müzikseverlerle buluşuyor

2026-06-07 12:27 - Magazin

12. Genç Türkiye Forumu Kayseri'de yapıldı

2026-06-06 23:53 - Kültür Sanat

Tarkan, Koç Holding'in 100. yıl kutlamaları kapsamında Ankara'da konser verdi

2026-06-06 01:23 - Magazin

Dünyaca ünlü tenor Alessandro Safina ve DJ Burak Yeter yarın aynı sahneyi paylaşacak

2026-06-04 12:18 - Magazin

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset