?>

Bakan Bolat: Türk vatandaşlarının vize başvurularının ret oranı yüzde 16,5'e geriledi

Bakan Bolat, "Türk vatandaşlarının vize başvurularının ret oranı yüzde 16,5'e geriledi. Vatandaşlarımızın ticaret, turistik, eğitim, akademik, kültürel ve sanatsal çalışmalar için AB ülkelerine vize başvurularında yüzde 30'luk artış var." dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vize başvurularında reddedilme oranının yüzde 16,5'e gerilediğini belirterek, "Vatandaşlarımızın ticaret, turistik, eğitim, akademik, kültürel ve sanatsal çalışmalar için AB ülkelerine vize başvurularında yüzde 30'luk artış var. Bu noktada da AB Komisyonu, üye ülkelere Türkiye'deki elçilik ve konsolosluklarında gerek insan kaynağı gerekse donanım yönünden kapasite artışına gitmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunmuş." dedi.

Bolat, AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve beraberindeki heyetle Bakanlıkta görüştü.

Görüşmenin ardından değerlendirmede bulunan Bolat, Türkiye'nin dış politika ve uluslararası ilişkiler atağına geçtiğine işaret etti.

Bolat, verimli geçen görüşmede Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunun ele alındığını belirterek, "Varhelyi, 1 Temmuz'da başlayacak Macaristan'ın AB dönem başkanlığında Gümrük Birliği'ni genişletme konusundaki müzakerelerin başlaması için olumlu adımlar beklediğini ifade etti." diye konuştu.

Türkiye'nin vize konusunda yaşadığı sıkıntıların da görüşmede gündeme geldiğini ifade eden Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Varhelyi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize başvuruları, çok girişli ve uzun süre vize almaları noktasında bir koordinasyon çalışması yürüttüklerini ve üye ülkelere olumlu tavsiyede bulunduklarını ifade etti. Diğer ülkelerin vatandaşlarına göre Türk vatandaşlarının vize başvurularının ret oranı yüzde 16,5'e geriledi. Vatandaşlarımızın ticaret, turistik, eğitim, akademik, kültürel ve sanatsal çalışmalar için AB ülkelerine vize başvurularında yüzde 30'luk artış var. Bu noktada da AB Komisyonu, üye ülkelere Türkiye'deki elçilik ve konsolosluklarında gerek insan kaynağı gerekse donanım yönünden kapasite artışına gitmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunmuş."

"Türkiye, AB'nin dünyadaki 5'inci büyük ticari ortağı"

Bolat, Varhelyi'nin özellikle kara yolu taşımacılığında, ikili ve transit taşımalarda kotaların artırılması konusunda da üye ülkelere tavsiyede bulunduğunu aktardığını söyledi.

Türkiye'nin 211 milyar dolarlık karşılıklı ticaretle AB'nin dünyadaki 5'inci büyük ticari ortağı konumunda bulunduğuna işaret eden Bolat, "İhracatta yüzde 41'lik payla en büyük ticaret ortağımız. Bunu artırmaya gayret ediyoruz. Geçen yıl küresel ticaret azalmasına rağmen bizim AB ile ticaretimizde az da olsa artış gerçekleşti." ifadesini kullandı.

Bolat, AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında 1 Ocak 2026 itibarıyla sınırda karbon vergisi uygulamasının devreye gireceğini hatırlatarak, uygulamanın Türkiye'nin ihracatına ilave yük getirmemesi için teknik ve mali işbirliği yapıldığını bildirdi.

"Türk firmaları, Avrupa Yatırım Platformu'ndaki finansal imkanlardan yararlanabilecek"

AB'nin Batı Balkanlar ile altyapı yenileme mekanizması kurduğunu, bu konuda 6 milyar avroluk kalkınma paketi hazırlandığını dile getiren Bolat, "Varhelyi, altyapı yenileme yatırımlarında faydalı ve başarı olacak ülke Türkiye olduğu için ülkemizin de bu çalışma içinde yer alacağını ifade etti." dedi.

Bolat, Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Ukrayna'nın yeniden imarı noktasında bu işbirliğinde önde gelen ülkeler arasında yer alacağını belirtti.

AB'nin yakın zamanda Avrupa Yatırım Platformu mekanizması oluşturduğuna dikkati çeken Bolat, şunları kaydetti:

"Varhelyi, Türkiye'nin de bu platformdan sektörel projeler noktasında yararlanabileceğini ifade etti. Önümüzdeki yılın başından itibaren uygulamaya girecek 10 milyar avro bedelli bu platform, çeşitli sektörler için düşük finansman maliyetli proje kredileri tahsisi yapacak. Türkiye'deki firmalarımız bu yatırım platformundaki finansal imkanlara başvurmak için projelerini sunabilecekler."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Koca: Ebe ve hemşire sayımız istikrarlı bir politikayla artacak

2024-05-18 17:27 - Sağlık

Üsküp Büyükelçisi Ulusoy Türklerin yaşadığı Merkez Jupa Belediyesi ve çevresini ziyaret etti

2024-05-17 13:22 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyon yarın belli oluyor

2024-05-21 09:38 - Spor

Muğla'da Keyifli Tatil İçin Villa Kiralama

2024-05-17 09:12 - İnsan&Hayat

Antalya, turizmde yeni hedefler peşinde

2024-05-22 12:09 - Gündem

İnşaatçı baba ve iki oğlu hem alaylı hem mektepli

2024-05-21 13:38 - Çevre-Hayat

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

Samsun'da olgunlaşan Milli Mücadele ruhu 105. yılında

2024-05-18 12:58 - Gündem

ABD'de mortgage faizleri düşmeye devam etti

2024-05-22 17:37 - Ekonomi

'Narkoçelik-17' operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi

2024-05-19 09:13 - Asayiş

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Duran'dan İngiltere, Kanada ve Avustralya'nın Filistin'i devlet olarak tanımasına ilişkin açıklama

20:51 - Gündem

Artvin'de tarihi köprünün yıkılma anı güvenlik kamerasına yansıdı

20:53 - Gündem

Bakan Yumaklı'dan Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan taşkın ve sellere ilişkin açıklama

18:57 - Gündem

İzmir'in Buca ilçesinde toplanmayan çöplere tepki

17:02 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'na destek için İstanbul'da pedallar çevrildi

13:12 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 80. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'de

22:37 - Siyaset

Zelenskiy: Şu anda çok yoğun bir haftaya, bir diplomasi haftasına hazırlanıyoruz

22:33 - Dünya

Kanada, Avustralya, İngiltere ve Portekiz, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

22:27 - Dünya

Kasımpaşa ile Fenerbahçe 1-1 berabere kaldı

22:23 - Spor

Samsunspor, Fatih Karagümrük'ü mağlup etti

22:18 - Spor