?>

Bakan Bilgin: EYT konusunda imkanlar nispetinde en kapsayıcısını yapacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sayısının aralık başında 1 milyon 900 bin olduğunu, yapılacak çalışmada yaş aralığı olup olmayacağının henüz netleşmediğini bildirdi.

Siyaset - 3 yıl önce

Ankara

​Bilgin, Haber Global canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Asgari ücret açıklanmadan önce beklentileri ölçen bilimsel bir çalışma ve araştırma yaptırdıklarını anlatan Bilgin, elde ettikleri verileri değerlendirerek belirledikleri rakamın yaklaşık 460 dolara karşılık geldiğine ve Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğuna işaret etti.

Bilgin, küresel ekonomide gelecek yıl oluşabilecek resesyonun Türkiye'ye etkilerine yönelik soru üzerine, Avrupa'da resesyon belirtilerinin gün yüzüne çıktığını, Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla enerji krizinin arttığını söyledi.

Türkiye'nin yeni pazarlar arama konusunda çok etkin olduğunu ve birçok sanayi yatırımı yaptığını belirten Bilgin, Avrupa'daki resesyonun Türkiye'ye etkilerinin sınırlı kalacağını düşündüğünü ifade etti.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme

Bilgin, EYT düzenlemesine ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda bu konudaki önerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceği bilgisini verdi.

"EYT'de yaş aralığı olabilir mi?" sorusunu Bilgin, "İhtimal dahilindedir, değerlendirilecektir. Dikkat ederseniz olacak demiyorum, netleşmedi." diye yanıtladı.

Bilgin, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra son kararın verileceğini kaydederek, "İmkanlar nispetinde en kapsayıcısını yapacağımızı söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

Bakan Bilgin, "Takvim belli mi?" sorusunu, "Ocağa varmadan biz masamızdan kaldırırız. Yani önümüzdeki hafta Meclis'e gitmiş olur." şeklinde cevapladı.

"İşverenlerin kıdem tazminatı ödemesi için Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaletiyle sunulacak destek banka limitlerinden düşecek mi?" sorusu üzerine Bilgin, "Bu işverenlerin kredi limitleriyle ilgili değil. EYT'liler, emekli olmaları durumunda biliyorsunuz kıdem tazminatı alacaklar. İşverenler, onlar adına bir kredi alacaklar ama ödemeyi biz işverene değil doğrudan doğruya işçiye yapmayı düşünüyoruz." dedi.

Bilgin, "Emekli olanlar, çalışmaya devam ederlerse, aynı işçiler işlerinde çalışmaya devam ederlerse sosyal güvenlik destek primi ödeniyor. O destek primi şimdi yüksek, emekli olup çalışanları, çalıştırmasınlar diye yüksek. Onu emekli olmadan çalışanlarla aynı seviyeye getirmeyi düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

EYT'lilerin sayısına ilişkin soruya Bilgin, "Aralık başındaki rakam 1 milyon 900 bindi. Sayılar her ay artıyor. Ocak başında 2 milyonu geçebilir. 1 milyon 900 bin kişi, yaş şartı hiç konmasaydı, diğer iki şartı yani prim gün sayısını ve süresini yerine getirdiyse emekli olabilecekti. Bunların yaklaşık 400 bini memur, yaklaşık 480 bini Bağ-Kur'lular, çoğunluğu da 4A'lılar yani özel sektörde ağırlıklı olarak çalışanlar. Hiç işi olmayan, bir yerde çalışmayan ama yaşı bekleyenlerin sayısı da 274 bin kişi." yanıtını verdi.

Bilgin, yaş sınırı olması halinde EYT'lilerin aşağı yukarı yarısının bu yıl, yarısının da gelecek yıl emekli olacağını söyledi.

Bakan Bilgin, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin soru üzerine, "Geçtiğimiz sene kamu çalışanlarımıza, memurlarımıza enflasyonun üzerinde artış yaptık. Bu sene de çalışmalarımız devam ediyor. Bunu da çok kısa bir süre içerisinde, yılbaşından önce veya hemen sonra kamuoyuyla paylaşırız." diye konuştu.

En düşük emekli maaşının 3 bin 500 lira olduğunun hatırlatılması üzerine Vedat Bilgin, bu grupta Bağ-Kur'lu veya çok sınırlı prim yatırmış yaklaşık 500 bin kişinin bulunduğunu ifade etti.

Vedat Bilgin, bu gruptakiler için de sosyal devlet anlayışıyla bir çalışma yapılacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

SPK'dan "usulsüz para toplama çalışmalarına ilişkin" uyarı

2022-12-23 17:23 - Ekonomi

Kaçkar Dağları'nda "heliski" heyecanı 8 Ocak'ta başlıyor

2022-12-24 11:03 - Spor

Merkez Bankası rezervleri, 129,5 milyar dolarla yaklaşık 8 yılın en yüksek seviyesinde

2022-12-22 15:02 - Ekonomi

Nikola Jokic'in tarihi 'triple-double'ı galibiyeti getirdi

2022-12-19 21:39 - Spor

Kartalkaya ve Kartepe kayak merkezleri yeni yıla hazır

2022-12-23 12:31 - Çevre-Hayat

Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı

2022-12-22 16:52 - Ekonomi

Senegal Cumhurbaşkanı Sall Türkiye'ye gelecek

2022-12-21 00:18 - Siyaset

ABD'nin California eyaletindeki 6,4 büyüklüğünde depremde 2 kişi öldü

2022-12-21 10:03 - Dünya

Özbekistan'da bakanlık ve kamu kurumlarının sayısı 61'den 28'e düşürülecek

2022-12-24 15:23 - Dünya

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu çocukları dinledi

2022-12-21 18:33 - Siyaset

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulunda HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever yeniden seçildi

23:07 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Finlandiya Parlamentosunda hitapta bulundu

21:12 - Siyaset

"Başkonsoloslar Konferansı" 6-8 Kasım'da Ankara'da düzenlenecek

14:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye menziline doğru emin adımlarla yürüyoruz

14:03 - Siyaset

Dışişleri Bakanlığından "Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu"na tepki

20:28 - Siyaset

Günün Manşetleri

TBMM Genel Kurulunda HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever yeniden seçildi

23:07 - Siyaset

BM: Gazze'de servis edilen günlük öğün sayısı 1,2 milyonu aştı

23:03 - Dünya

CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

22:18 - Gündem

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Sudan'daki çatışmaların dünya kamuoyunda ihmal edildiğini belirtti

21:48 - Dünya

Fenerbahçe Teknik Direktörü Tedesco: 3 puanı almak istiyoruz, bunun için de her şeyi deneyeceğiz

21:42 - Spor