?>

Bacaklarını kaybetti hayata sepet örerek bağlandı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde 1988'de geçirdiği kazada iki bacağını kaybeden 71 yaşındaki Halil Ertaş, yaklaşık 25 yıldır ördüğü sepetleri satarak hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de yaşama sevincini ayakta tutuyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Bursa

Bursa'nın İnegöl ilçesinde 1988'de geçirdiği kazada iki bacağını kaybeden 71 yaşındaki Halil Ertaş, 25 yıl önce başladığı sepet örme işi sayesinde yaşama tutundu.

Kırsal Gündüzlü Mahallesi'nde oturan Halil Ertaş, ortaokul yıllarında sepet örmeyi öğrendikten sonra 16 yaşındayken tarla işleriyle uğraşmaya başladı.

Uzun yıllar çiftçilik yapan Ertaş, 1988'de ormanda geçirdiği kaza sonucu iki bacağını diz altından kaybetti.

O tarihten sonra kendisini yalnız hisseden Ertaş, yaklaşık 25 yıl önce küçük yaşlarda öğrendiği sepet örme işine yeniden başlamayı kararlaştırdı.

Sepetçilikle hayata yeniden tutunan Halil Ertaş, ördüğü sepetleri satarak hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de yaşama sevincini ayakta tutuyor.

Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayata sepetçilikle tutunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Geçirdiği kazanın ardından bir süre hiç iş yapamadığını ve moralinin bozulduğunu anlatan Ertaş, "Kıra, bayıra gidemeyince, dedim 'Ben bu sepetçilik işini biliyorum, bana biraz malzeme getirin.' Ondan sonra başladım örmeye. O zamandan beri sepet örüyorum. Aşağı yukarı 25 yıl oldu." dedi.

Ertaş, sepetin eskiden daha fazla rağbet gördüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bir sepeti örmek bir günümü alıyor. Eskiden Oylat'ta çok müşteri vardı. Şimdi pek kalmadı. 2 kişiye sepet veriyorum. Sepet örmek kafayı dağıtıyor, Allah bereket versin birkaç kuruş da kazanıyorum. Yani 'moral düzeltiyor' desem yeridir. Bunun dışında bir şey yapamam. Akşama kadar televizyon bak, otur, yat insanın siniri bozuluyor. İlla bir şeyle meşgul olacaksın yani. Gücüm yettiği kadar yapacağım."

"Tek başıma örüyorum"

Ertaş, oğlu ve torunlarıyla aynı evde yaşadığını belirterek, "Birkaç tane ineğimiz var. Oğlum onlara bakıyor. Torunlar da işe gidiyor, çalışıyorlar. Ben de sepetleri tek başıma örüyorum." diye konuştu.

Sepetin yapımında yabani fındık ağacını kullandığını söyleyen Ertaş, yapımını "Ağacın parçalarını sepetin ebatına göre sobanın üzerinde veya ateşte kabukları yanacak şekilde ısıtıyoruz. Sonra ortadan yarıyoruz. Kabasını alıyoruz, çubuk hazır. Eğer malzemeler kuruysa yumuşasın diye ıslatıyoruz ve örmeye başlıyoruz." şeklinde anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kazım Arslan’ın cenazesi yarın defnedilecek

2019-06-07 16:37 - Gündem

5 kişinin hayatını kaybettiği kazada tır sürücüsü tutuklandı

2019-06-06 22:47 - Asayiş

EURO 2020 elemelerinde 3. hafta heyecanı başlıyor

2019-06-06 16:08 - Spor

Avrupa’nın en değerlisi Manchester City

2019-06-05 13:59 - Spor

İdlib’de rejim saldırısı: 3 ölü

2019-06-06 02:50 - Dünya

TBMM başkanından Osman Zolan’a ziyaret

2019-06-09 14:50 - Genel

Generallere yönelik sözlere suç duyurusunda bulunulacak

2019-06-06 20:04 - Genel

69. FIFA Kongresi, Paris’te başladı

2019-06-05 15:56 - Spor

Yol bitince aracıyla 53 basamaklı merdiveni indi

2019-06-04 17:52 - Gündem

Kenenin ısırdığı çocuk tedavi altına alındı

2019-06-05 18:03 - Asayiş

İlgili Haberler

Milli maç Mevlana Müzesi'nde ziyaretçi sayısını ikiye katladı

16:27 - Çevre-Hayat

Klasik motosiklet tutkunu genç, kendi motosikletini tamir ederken meslek sahibi oldu

14:33 - Çevre-Hayat

Sahillerin beyaz süsü kum zambakları antik kent kıyılarında özenle korunuyor

13:43 - Çevre-Hayat

İztuzu sahilinde 30 bin yavru caretta caretta mavi sularla buluştu

13:32 - Çevre-Hayat

1000 dönümlük taşlık alanı 8 yılda tarım arazisine dönüştürdü

13:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hac ön kayıt ve kayıt güncelleme işlemleri 21 Eylül'e kadar uzatıldı

10:22 - Gündem

İşletmeler KOSGEB'in yeni "stratejik pusulası" ile yönünü belirleyecek

10:13 - Ekonomi

YEKA GES-2025 ve RES-2025 yarışma başvurularının tarihleri belli oldu

10:08 - Ekonomi

Basit usulde vergilendirmeye yönelik düzenleme yapıldı

09:53 - Ekonomi

Gümrük muhafaza ekipleri 757 kilogram uyuşturucu madde ele geçirdi

09:42 - Asayiş