?>

Bacaklarını kaybeden terör gazisi 3 boyutlu yazıcıyla protez koruyucu geliştirdi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, 2016 yılında terör örgütü PKK'ya yönelik gerçekleştirilen çukur operasyonlarında el yapımı mayının patlaması sonucu iki bacağını da kaybeden Gazi Murat Dağlı, 3 boyutlu yazıcıda protez koruyucu geliştirdi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Balıkesir

Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu'na 2005'te öğrenci olarak katılan Dağlı, 2 yıl sonra buradan mezun oldu.

Muğla, Hakkari, İstanbul ve daha sonra Bingöl'e tayin olan Dağlı, 2016 yılında çukur operasyonlarında Yüksekova'da görev yaptı.

Dağlı, 24 Mart 2016'da operasyon sırasında teröristlerce döşenen el yapımı mayının patlaması sonucu bacaklarından ve gözünden yaralandı.

İki yıl süren tedavisinin ardından sol bacağını diz altından, sağ bacağını diz üstünden kaybeden Dağlı, 2018 yılında Jandarma Genel Komutanlığından emekli oldu.

Sol gözünde de görme kaybı yaşayan Dağlı, protez bacaklarla yaşamını sürdürmeye başladı.

Hayata küsmeyen ve kendisini sürekli geliştiren Dağlı, protez bacağın kötü görüntüsünden kurtulmak ve darbelere karşı dirençli olmasını sağlamak için araştırmalar yapmaya başladı.

Bilgisayarda kendi çabalarıyla 3 boyutlu modellemeler öğrenen Dağlı, firmasını kurup 3D yazıcı satın alarak "Koruyucu Kozmetik Protez Kaplaması" projesiyle Balıkesir Teknokent'e başvurdu.

Başvurusu kabul edilen, çalışmalarını Teknokent'te sürdüren Dağlı, kendisinin oluşturduğu ve henüz görülmesini pek istemediği koruyucu protezi için patent almayı hedefliyor.

Kendisi gibi bacaklarını kaybedenlere çözüm olmanın mutluluğunu yaşayan Dağlı, gayreti ve çalışma azmini çevresinin takdirini kazanıyor.

"Hedefimdeki ürün dokusal olarak daha yumuşak, esnek olacak"

Evli ve 2 çocuk babası olan Gazi Murat Dağlı (36), 3D yazıcılar arasında fiyat ve performans olarak araştırmalar yaparak kendi yazıcısını oluşturduğunu söyledi.

Dağlı, projesinin Balıkesir Teknokent tarafından kabul edilmesinin ardından Ar-Ge çalışmalarına burada devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Prototiplerden sonra kullanılabilir modellere eriştim. Tabii ki ben de kullanıcı olduğum için ürettiğim ürünleri uzun süredir deniyorum. Eksik yanlarını tespit edip üretim sürecine dahil ederek mükemmel ürüne ulaşmaya çalışıyorum. Şu anda kullanılabilir ürünlerimiz var. Benim hedefimdeki ürün dokusal olarak daha yumuşak, esnek olacak. Bacağa tam, insan anatomisine uygun bir şekilde kullanıcıyı rahat ettirecek, aynı zamanda protez bacakları dış etkenlere karşı koruyabilecek bir ürün hedefliyorum. Normal şartlarda şu anda ticarileşebilecek ürünlerimiz var, fakat bunları henüz piyasaya sürmüyoruz. Daha mükemmelini yapmak için Ar-Ge'ye devam ediyoruz."

"Protez ayak üretmek istiyorum"

Dağlı, yurt dışında da birkaç büyük şirketin üretim yaptığını dile getirdi.

Dışarıdan gelen ürünlerde yerli üretime göre fiyat farkının fazla olduğunu vurgulan Dağlı, şunları kaydetti:

"Şu anda nihai ürünümüzün projesi tamamlandı. İmalat aşamasına hazır fakat uzun soluklu kullanıcı deneyimiyle bu işi neticelendirdikten sonra patentine başvuracağız. Hedefim öncelikle protez kaplaması yapmak. Daha sonra da protez ayak üretmek istiyorum. Bu sürece gelirken sistematik bir eğitimden geçmedim. İhtiyaca yönelik araştırıp öğrenerek karşılaştığımız sıkıntıları aşma yoluyla ilerliyoruz. Bu konu üzerine eğitim alacak zamanım olmadı. Şu anda teknokentten de destekler alarak ilerliyorum. Eksik kaldığım konularda bana yardım ediyorlar. Yaralandıktan sonra görevime devam edemeyince benim durumumda olan herkese faydalı olabilecek bir şeyler yapmak istedim. Bundan dolayı bu alanda çalışma yapmayı tercih ettim."

"Murat hayata çok bağlı birisi, hiç vazgeçmemiş"

Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Öğr. Gör. Burcu Aydemir de Gazi Murat Dağlı'nın çalışmasını öğrendikten sonra kendi engeliyle ilgili insanlara ve gazilere kolaylık sağlayacağını gördüklerini ifade etti.

Aydemir, Dağlı'nın tüm engelli bireyler için örnek bir kişi olduğunu vurgulayarak, "Onun çalışma ve üretme azmini görünce biz de çok heyecanlandık. Murat hayata çok bağlı birisi, hiç vazgeçmemiş. Hikayesini dinlediğimizde hepimiz çok etkilenmiştik. Murat, engeline rağmen eski görevine dönmek istemiş fakat bu olmamış. Daha sonra kendi çabasıyla modellemeyi, üç boyutlu yazıcıda çalışmayı öğreniyor ve süreç onu buraya kadar getiriyor." dedi.

Aydemir, Dağlı'nın patentini alacak kadar geliştirdiği özgün bir tasarımla pek çok engellinin, gazinin hayatını kolaylaştıracak özgün bir projeyle Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğini dile getirerek, " Allah yolunu açık etsin, biz onunla çalışmaktan çok mutluyuz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

20 Ocak Bakü katliamı ve şehitleri Moskova'da anıldı -Fuad Safarov bildiriyor-

2023-01-20 22:41 - Özel Haber

İğne ipliği 67 yıldır elinden düşürmüyor

2023-01-22 14:33 - Kültür Sanat

Deyrizor'da halk terör örgütü PKK/YPG'yi protesto etti

2023-01-20 18:33 - Dünya

Elektrik kesintilerinin zirve yaptığı Şam'da muma rağbet arttı

2023-01-24 12:39 - Dünya

THY Avrupa Ligi'nde haftanın MVP'si Wade Baldwin

2023-01-21 20:45 - Spor

Van Gölü'nde konaklayan kuğular jandarmanın koruması altında

2023-01-20 16:48 - Çevre-Hayat

İstanbul'da 6 bin 565 yangın 'dikkatsizlik' nedeniyle çıktı

2023-01-22 11:28 - Asayiş

Cimnastikte hedef olimpiyatlarda kazanılan bronzun rengini sarıya çevirmek

2023-01-22 11:56 - Spor

Hac ön kayıt ve kayıt güncelleme işlemleri 31 Ocak'a kadar uzatıldı

2023-01-23 22:39 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Los Angeles Lakers, Rui Hachimura'yı kadrosuna kattı

2023-01-24 11:33 - Spor

İlgili Haberler

Koruma altına alınan Muş lalesi seri üretimle ekonomiye kazandırılacak

12:17 - Çevre-Hayat

Bursa'da doğup büyüdükleri mahallede kooperatif kuran kadınlar kafe işletiyor

12:07 - Çevre-Hayat

Hatice hemşire, bir gözündeki görme kaybına rağmen hastalara destek oluyor

11:52 - Çevre-Hayat

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı artık daha "renkli"

11:37 - Çevre-Hayat

FSM Köprüsü, Engelliler Haftası dolayısıyla mavi renge büründü

08:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kooperatifleşen köy kadınları emeklerini üretime dönüştürdü

12:32 - Gündem

ABD'den İran'ın nükleer araştırmalarına yönelik yeni yaptırımlar

12:28 - Dünya

Süper Lig'e çıkan Kocaelispor'da İsmet Taşdemir dönemi "4,5 ay" sürdü

12:22 - Spor

İtalya'da Etna Yanardağı yoğun şekilde kül ve lav püskürttü

12:18 - Dünya

1. Lig'de sadece 3 takım teknik direktörünü değiştirmedi

12:13 - Spor