?>

Babasından öğrendiği kilim dokuma sanatını asırlık tezgahta sürdürüyor

Giresun'da küçük yaşlarda öğrendiği kilim dokumacılığını sürdüren 47 yaşındaki İhsan Aydın, mesleğine asırlık tezgahta devam ediyor.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Giresun

Bulancak ilçesindeki atölyelerinde babası Muhterem Aydın'dan çocukluğunda kilim dokumacılığının inceliklerini öğrenen Aydın, ortaokulu bitirmesinin ardından aynı yerde çalışmaya başladı.

Aydın, baba oğul ürettikleri rengarenk kilimlere ilginin azalması nedeniyle yeni bir iş bulabilmek için 2000 yılında İstanbul'a gitti.

Bir süre tekstil sektöründe çalışan Aydın, babasının 2009 yılında "dön tezgahın başına geç" çağrısına kayıtsız kalamayıp memleketinde kilim üretmeye yeniden başladı.

Aydın, AA muhabirine, kilimleri Alman yapımı yaklaşık 100 yıllık tezgahta ürettiğini söyledi.

Genellikle sipariş üzerine çalıştığını dile getiren Aydın, geçmişte çok fazla kilim üreten olmasına rağmen mesleğin bugünlerde bitme noktasına geldiğini belirtti.

Aydın, dokuma sanatını öğrenmesinde babasının büyük katkısı olduğunu kaydederek "Ben bir süre İstanbul'da kaldım. Babam işi bırakınca ve beni çağırınca tekrar Giresun'a döndüm. Babam 'oğlum bu işi biliyorsun, aklını da çelmiyorum, gelmek istiyorsan gel, işin başında dur, tezgahın başına geç' dedi. Ben de geldim işi devam ettiriyorum. Memnunum, severek de yapıyorum." dedi.

Kilim dokumacılığında çok fazla detay ve incelik bulunduğuna değinen Aydın, "İpin hazırlanması var. Tezgaha yerleştirilen ipler var, buna çözgü diyoruz. Tezgahın bir kurulum yöntemi var. İp koptuğunda bunu taraktan alma var. Makine arıza yaptığında tamir etmek lazım. Bu gibi bilgi isteyen pek çok şey var." diye konuştu.

"Halının tozlu olmasından dolayı kilimi tercih edenler var"

Aydın, çalıştığı tezgahta daha önce askeriye için havlu ve çarşaf üretildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Babam da bu makineyi satın alıp kilim işinde çalıştırmış. Daha öncesinde el tezgahları vardı ama biz makineye geçtik. Şu anda el tezgahları kullanan ustalar da vardır diye düşünüyorum. Giresun ve Ordu'nun köylerinden, İstanbul ile İzmir'den sipariş verenler var. Biz dokuyup gönderiyoruz. Bu kilimlere talep neden var? Halının tozlu olmasından dolayı kilimi tercih edenler var. Mutfaklarda, balkonda seriliyor ve kullanılıyor. Yıkanması ve temizlenmesi daha kolay. Fazla toz tutmaması en büyük avantajı."

Üretimde geri dönüşüm sayesinde ekonomiye de katkı sağladıklarını anlatan Aydın, "Eski kullanılmayan hırkalar, kazaklar sökülüp ipleri yumak haline getiriliyor. Biz de bunlardan kilimi dokuyup müşterilere teslim ediyoruz. Yani kumaşlar çöpe gitmiyor." ifadesini kullandı.

İlçede başka kilim ustası olmadığına işaret eden Aydın, gençlerin mesleği öğrenmesi temennisinde bulundu.​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Ülkemizi terörün her türlüsünden arındıracağız

2024-12-29 19:58 - Siyaset

Yerli ve yabancı roman karakterleri okul koridorlarında hayat buldu

2024-12-26 12:53 - Magazin

Asgari ücret 2025 yılı için net 22 bin 104 lira olarak belirlendi

2024-12-24 21:30 - Ekonomi

Türkiye Sigorta, 2025'te sektörün ve enflasyonun üzerinde prim artışı hedefliyor

2024-12-30 11:32 - Ekonomi

Hamas: İsrail'in yeni şartları Gazze'de ateşkese varılmasını erteliyor

2024-12-25 17:23 - Dünya

Dakika dakika Güney Kore'de 179 kişinin öldüğü uçak kazası anları

2024-12-30 22:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 155 samur postu ve 239 akıllı cep telefonu ele geçirildi

2024-12-27 13:42 - Asayiş

Ardahan'da kara yollarında karla mücadele çalışmaları başlatıldı

2024-12-28 21:27 - Çevre & Seyahat

İzmir'de trafik kazasında ölen liseli Yağmur son yolcuğuna uğurlandı

2024-12-27 15:37 - Gündem

Kuraklık nedeniyle çekilen Büyük Menderes Nehri yağmur sularıyla yeniden canlandı

2024-12-25 17:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

YKS'nin 81 yaşındaki "en yaşlı" adayı bu yıl 8. kez üniversite sınavına girdi

10:48 - Çevre-Hayat

Mersin'de uydu takip cihazı takılan yeşil deniz kaplumbağası mavi sulara bırakıldı

21:32 - Çevre-Hayat

Sinop'ta 82 leylek yavrusu sağlık kontrolünden geçirilerek halkalandı

20:52 - Çevre-Hayat

Kadın girişimcinin kurduğu lavanta tarlası Sinop turizmi ve ekonomisine değer katacak

17:57 - Çevre-Hayat

Şanlıurfalı üç kardeş bayram harçlıklarını Gazze için İHH'ya bağışladı

17:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Aile ve Gençlik Fonu Yönetmeliği'nin "fondan aktarım" işlemlerine düzenleme

10:47 - Ekonomi

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti

10:42 - Dünya

Ticaret Bakanlığı 2 şirketi daha "dış ticaret sermaye şirketi" statüsüne aldı

09:58 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı ekipleri, 4 ilde çok sayıda kaçak eşya ve yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirdi

09:53 - Asayiş

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmada 9. gün

09:33 - Dünya