?>

Azerbaycan ve Rusya'dan karşılıklı notalar

Rusya, Rus haber ajansı Sputnik’in Bakü ofisi çalışanlarının tutuklanması nedeniyle Azerbaycan’a nota verdi. Azerbaycan ise, Rusya’ya güvenlik güçlerinin Azerbaycanlılara yönelik şiddet ve yargısız infazları sebebiyle nota gönderdi.

Dünya - 7 ay önce

Bakü

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın Moskova Büyükelçisi Rahman Mustafayev’in bakanlığa çağrıldığı ve Rus gazetecilerin gözaltına alınması nedeniyle nota verildiği bildirildi.

Açıklamada, Büyükelçi’den, Bakü’de gözaltına alınan Rus gazetecilerin derhal serbest bırakılması talep edildiği aktarıldı.

????

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aynı görüşmede Büyükelçi Mustafayev’in Azerbaycan vatandaşları ile Azerbaycan kökenli kişilerin Rusya Federasyonu kolluk kuvvetleri mensupları tarafından işkenceye maruz bırakılması ve iki kişinin kasten öldürülmesiyle ilgili olarak Azerbaycan tarafının notasını Rus tarafına ilettiği aktarıldı.

Azerbaycan tarafının notasında, Rus kolluk kuvvetlerinin Azerbaycanlılara yönelik sorgulama sırasında işkence ve onur kırıcı muameleye karşı sert itirazda bulunulduğu belirtildi.

Büyükelçi Mustafayev’in, saldırıların kapsamlı ve objektif biçimde araştırılması ve sorumluların Rusya Federasyonu’nun mevcut yasalarına uygun şekilde cezalandırılması için acil önlemler alınmasını talep ettiği kaydedildi.

Sputnik'in Bakü ofisinde yapılan arama ve incelemenin Azerbaycan'ın yasalarına ve uluslararası yükümlülüklerine tamamen uygun olduğu aktaran Mustafayev'in Rusya tarafını Azerbaycan'ın iç işlerine karışmamaya davet ettiği ifade edildi.

Azerbaycan ile Rusya arasındaki gerginlik

Azerbaycan'a ait yolcu uçağının 25 Aralık 2024'te Rus hava sahasındayken yerden açılan ateşle hasar gördüğü için Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşmesi üzerine Azerbaycan, Rusya'dan özür ve suçluların cezalandırılmasını istemiş ancak bu talep karşılık görmemişti.

Azerbaycan, Bakü'de faaliyet gösteren ve "Rus Evi" olarak bilinen "Rusya Kültür Merkezi"nin faaliyetini sonlandırmış, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eski Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sını mağlup etmesinin 80. yıl dönümü dolayısıyla Moskova'da düzenlenen törenlerle katılmamıştı.

Rus güvenlik güçlerince, 27 Haziran'da Yekaterinburg'da Azerbaycanlıların ikamet ettiği evlere düzenlenen baskınlarda 2 Azerbaycanlı öldürülmüş, birkaç kişi ağır yaralanmış ve 9 kişi de gözaltına alınmıştı.

Rusya'nın Bakü Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Pyotr Volokovıh, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Azerbaycan'ın tepkisi dile getirilmiş, konunun ivedilikle araştırılması, şiddet olaylarına karışan tüm kişilerle ilgili cezai işlem uygulanması yönündeki beklenti iletilmişti.

Azerbaycan Kültür Bakanlığı, Rus güvenlik güçlerinin Azerbaycanlılara yönelik şiddeti ve yargısız infazı nedeniyle Rusya'nın ülkedeki tüm kültürel etkinliklerini iptal etmişti.

Rusya'ya ait haber ajansı Sputnik'in Bakü Ofisine Azerbaycan polisi tarafından operasyon düzenlenmiş, bazı çalışanlar gözaltına alınmıştı.

Yerel basında yer alan haberlerde, gözaltına alınan Sputnik'in 2 çalışanının, aynı zamanda Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) mensubu olduğu öne sürülmüştü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TikTok’tan Para Kazanmanın En Etkili Yolları: Hızlı Gelir İçin Güncel Rehber (2025)

2025-06-30 15:26 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur

2025-07-01 16:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalkınma Yolu'yla jeopolitik imkanlarımızı kapsamlı bir ekonomik avantaja dönüştüreceğiz

2025-06-27 15:54 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kentsel dönüşüm bizim için milli güvenlik meselesidir

2025-06-26 17:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tarım sektörüne müjdeler

2025-06-28 15:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 Temmuz'da başlatacağımız tarım sayımı ile tüm verileri güncelleyeceğiz

2025-06-28 15:23 - Siyaset

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan derginin grafikeri gözaltına alındı

2025-07-01 00:32 - Gündem

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın eşinin 100 bin avroluk Antalya tatili iddiası

2025-06-25 09:58 - Özel Haber

Tammy Abraham, Beşiktaş için İstanbul'a geldi

2025-07-01 19:48 - Spor

AK Parti Sözcüsü Çelik: (Leman dergisindeki karikatür) Bize göre bu, doğrudan İslam düşmanlığı

2025-07-01 13:37 - Siyaset

İlgili Haberler

İsrail'in ateşkese rağmen Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 1 Filistinli öldü

11:54 - Dünya

Ankete göre ABD'de seçmenlerin çoğu Pretti'nin vurulmasına ilişkin resmi anlatıya güvenmiy

11:49 - Dünya

Rusya-Ukrayna-ABD heyetlerinin Abu Dabi'deki müzakereleri sürüyor

11:31 - Dünya

YPG'nin Aynularab'ın Şuyuk beldesinde patlattığı köprüyü halk kendi imkanlarıyla onarıyor

11:30 - Dünya

Berlin Brandenburg Havalimanı'nda buzlanma nedeniyle kalkışlar durduruldu

11:26 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'nin ilk "kırsal uydu kenti" depremzedeleri güvenli konutlarla buluşturdu

12:09 - Gündem

Adana, Hatay ve Osmaniye'de yıkılan binalarda kusuru olanlar yargılanıyor

11:56 - Gündem

İsrail'in ateşkese rağmen Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 1 Filistinli öldü

11:54 - Dünya

Deprem bölgesinde ulaştırma yatırımları hız kesmeden devam ediyor

11:53 - Ekonomi

Deprem bölgesindeki kırsal kalkınma yatırımlarına 1,6 milyar lira harcandı

11:51 - Ekonomi