?>

Azerbaycan'ın bağımsızlığının dönüm noktası 'Kanlı Ocak'

Azerbaycanlılar, 20 Ocak 1990'da Sovyet ordusunun kadın ve çocuk ayrımı yapmaksızın yaptığı katliamın kurbanlarını anıyor.

Dünya - 5 yıl önce

Bakü

Azerbaycan'da, 20 Ocak 1990'da Sovyet ordusunun Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayırt etmeden yaptığı katliamın kurbanları anılıyor.

Tüm Azerbaycanlıların kalbinde acısı aradan geçen yıllara rağmen tazeliğini yitirmeyen ve tarihe "Kanlı Ocak" adıyla geçen katliam, 70 yıl süren Sovyet esaretinden sonra bağımsızlığın kazanılmasında önemli dönüm noktası oldu.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandıran ve Azerbaycanlılarda bağımsızlık duygusunu alevlendiren Kanlı Ocak olaylarının temelinde Dağlık Karabağ sorunu bulunuyor.

Ermeniler 1980'li yılların sonlarında, Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'dan koparılması için faaliyetlerini artırdı ve Aralık 1989'da Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti Yüksek Konseyi, Dağlık Karabağ'ın Ermenistan'la birleştirilmesi yönünde karar aldı.

Azerbaycanlılar bu kararı tepkiyle karşıladı ve Bakü'de yüz binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenlendi. Halk, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek için Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti.

Aralıksız devam eden mitingler Sovyet yönetimini tedirgin etti ve Bakü'ye asker gönderilmesi yönünde karar alındı. Halk ise kentin giriş yollarını ve Bakü'deki askeri birliklerin önünü kapattı.

İlk önce 19 Ocak 1990'da Sovyet istihbaratı tarafından Azerbaycan televizyonunun enerji sağlayıcısı patlatıldı. Akşam saatlerinde ise 26 bin kişilik Sovyet ordusu zırhlı araçlarla 5 yönden Bakü'ye girdi.

Sovyet ordusu, onları engellemeye çalışan silahsız sivillere mermi yağdırarak kente girdi. Tanklar ve ağır zırhlı araçlar insanların üzerlerine sürüldü, ambulanslara ve yolcu otobüslerine ateş açıldı. O gece Bakü'de 130 sivil hayatını kaybetti.

Sovyet ordusu, katliamını Neftçala ve Lenkeran gibi diğer illerde de sürdürdü ve toplam 147 Azerbaycanlı sivil 20 Ocak katliamının kurbanı oldu. Olaylarda 744 kişi yaralandı, yaklaşık 400 kişi Sovyet ordusu tarafından gözaltına alındı.

Bakü'de Sovyet yönetimi tarafından olağanüstü hal ilan edilmesine ve kentin tamamen Sovyet ordusu tarafından kontrol altına alınmasına rağmen halk yine sokaklara çıktı ve şehitlerin defnedilmesi için çalışma başlatıldı.

Şehitler, 31 Mart 1918'de Ermenilerin saldırıları sonucu hayatını kaybeden Azerbaycanlıların defnedildiği, daha sonra Sovyet döneminde park haline getirilen Dağüstü Park'ta defnedildi. Cenazeler Azadlık Meydanı'nda toplandı ve buradan insanların omzunda, şimdi Şehitler Hıyabanı ismi verilen şehitliğe getirilerek yan yana defnedildi. Cenazelere yaklaşık 1 milyon kişi eşlik etti.

Kanlı Ocak katliamı, Azerbaycanlıların Sovyet yönetimine güvenini tamamen sarstı ve ülkenin bağımsızlığına giden süreç başladı.

Azerbaycanlılar 31 yıldır her 20 Ocak'ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor, bağımsızlık ateşini yakanlara minnettarlığını gösteriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Varank: Aşılama programıyla birlikte artık pandemide bir dönüm noktasına geldik

2021-01-18 17:51 - Siyaset

Mısır'da Mursi'nin çocuklarının da olduğu 89 İhvan üyesinin mallarına el konuldu

2021-01-18 11:16 - Dünya

Salgın sürecinde kapalı kalan kafeterya sokak kedilerine yuva oldu

2021-01-17 15:11 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhur İttifakı'yla birlikte daha büyük projelere imza atacağız

2021-01-19 17:11 - Gündem

Diyarbakır'da kurulan Biyolojik Paket Atıksu Arıtma Tesisi çevre kirliliğini önlüyor

2021-01-13 20:11 - Gündem

Türkiye'den 107 ülkeye 7,6 milyon dolarlık pul biber ihracatı

2021-01-14 18:35 - Ekonomi

Sağlık çalışanlarına yönelik ilk doz aşılamada sona gelindi

2021-01-19 18:16 - Sağlık

Fransa'da son 24 saatte 21 bin 228 Kovid-19 vakası açıklandı

2021-01-15 03:41 - Dünya

TBMM Başkanı Şentop'tan, Sağlık Bakanı Koca ve sağlık çalışanlarına teşekkür

2021-01-15 19:21 - Siyaset

Uzmanından aşırı kaygılı ailelere uyarı: Çocuklarınızı belirlenen saatlerde dışarı çıkarın

2021-01-17 15:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Yüksek sıcaklıkların etkili olduğu Yunanistan'daki yangınlardan ikisi devam ediyor

12:58 - Dünya

İsrail ablukası altındaki Gazze'de son 24 saatte 2’si çocuk 6 kişi daha açlıktan yaşamını yitir

12:53 - Dünya

İsrail'in uluslararası sularda alıkoyduğu Hanzala gemisindeki aktivistler, Aşdod Limanı'na

12:48 - Dünya

Suriye'nin Süveyda ilinden 26 cenaze ile 360 sivil tahliye edildi

11:57 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları ABD'nin Chicago kentinde protesto edi

11:28 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın günlük yolcu rekorunu kırdı

13:37 - Ekonomi

Türk kadın girişimcinin ürettiği askeri ekipmanlar yabancı ordulardan talep görüyor

13:18 - Ekonomi

Yüksek sıcaklıkların etkili olduğu Yunanistan'daki yangınlardan ikisi devam ediyor

12:58 - Dünya

İsrail ablukası altındaki Gazze'de son 24 saatte 2’si çocuk 6 kişi daha açlıktan yaşamını yitir

12:53 - Dünya

İsrail'in uluslararası sularda alıkoyduğu Hanzala gemisindeki aktivistler, Aşdod Limanı'na

12:48 - Dünya