Azerbaycan: Ermenistan, Karabağ ile ilgili üçlü anlaşmaları uygulamıyor

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan'ın Karabağ ile ilgili üçlü anlaşmaları uygulamadığını belirterek "Ermeni oluşumlar, Karabağ topraklarından hala çıkarılmadı ayrıca mayın konusu Azerbaycan için sorun olarak geçerliliğini koruyor" dedi.

Dünya - 4 yıl önce

Moskova
Rusya'yı ziyaret eden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova'daki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.
Bayramov, Karabağ ile ilgili Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 ve 2021'de yapılan anlaşmalara değinerek, "Bu anlaşmalar, Ermenistan tarafından uygulanmıyor. Ermeni oluşumlar, Karabağ topraklarından hala çıkarılmadı ayrıca mayın konusu, Azerbaycan için hassas sorun olarak geçerliliğini koruyor. Ermeni tarafından verilen mayınların yer aldığı tarlalarla ilgili haritalar eksik ve bu her hafta trajik olaylara yol açıyor." ifadelerini kullandı.
Laçın koridorunun insancıl amaçlar doğrultusunda Ermenistan tarafından kullanılmadığını vurgulayan Bayramov, "Azerbaycan'ın batı sınırları ile Nahçıvan Özerk Bölgesi arasında iletişim ve ulaşım koridorlarının açılması süreci gecikti." dedi.

"Ermenistan ile barış anlaşmasını imzalamaktan yanayız"

Bayramov, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması meselesine değinerek, şöyle devam etti:
"Azerbaycan, daha önce 5 temel prensip doğrultusunda anlaşma taslağını hazırladı ve Ermenistan tarafına sundu. Bunun ardından iki tur müzakere yapıldı. Barış anlaşmasına ilişkin üçüncü görüş paketini Ermenistan tarafına sunduk. Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşması taslağı konusunda üçüncü tur müzakerelerin yılın sonuna kadar yapılmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz. Almatı Deklarasyonu ile Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü, bu konuda ilerlemek için iyi bir temeldir. Bu temelde ilişkiler iyileştirilebilir."
Bayramov, Ermenistan ile mevcut sorunları çözmekten ve barış anlaşmasını imzalamaktan yana olduklarını dile getirdi.

Lavrov: "3+3 formatında toplantı için hazırlık yapılıyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılan anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret ederek, "Bu belgeler, ulaşım ve ekonomik bağlantılar üzerinde engellerin kaldırılması, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırın belirlenmesi ve barış anlaşmasının imzalanması dahil tüm sorunların çözümü için sağlam ve güvenilir bir temeldir." dedi.
Güney Kafkasya bölgesiyle ilgili 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformuna da değinen Lavrov, söz konusu formattaki toplantı için hazırlık yapıldığı bilgisini paylaştı.
Lavrov, "Kuzey-Güney" Uluslararası Ulaşım Koridoru Projesi üzerinde "yoğun" çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bu, Asya ve Avrupa arasında faaliyet gösteren tüm nakliyeciler için önemli bir avantajdır. Burada ciddi tasarruf ve zaman ile finans açısından çıkar söz konusudur." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Polonya, 2023'ün ilk yarısında "gıdada sıfır KDV" uygulamasına devam edecek

2022-11-29 18:21 - Ekonomi

Dırjavna Sigurnost ve Bulgaristan hangi Türk istihbarat biriminin arka bahçesi? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2022-12-01 07:12 - En Son Yazılar

AGİT Bakanlar Konseyi Toplantısı Polonya'nın ev sahipliğinde başladı

2022-12-01 12:23 - Dünya

Kazdağları'nın yüksek kesimleri kar yağışıyla beyaza büründü

2022-11-28 21:52 - Çevre-Hayat

Tesla, Çin'de satılan 400 binden fazla otomobilini yazılım hatası nedeniyle geri çağırdı

2022-12-04 18:08 - Ekonomi

Polonya, Ukrayna'ya gönderilmezse Alman Patriotlarını teslim almaya hazır

2022-11-29 12:19 - Dünya

Hayatını kaybeden eski Çin lideri Ciang Zımin için 6 Aralık'ta anma töreni düzenlenecek

2022-12-01 17:46 - Dünya

Bakan Karaismailoğlu: Orient Express benzeri trenleri raylarımızda göreceğiz

2022-11-30 14:52 - Ekonomi

AB, dron piyasasının 14,5 milyar avroya çıkmasını bekliyor

2022-11-29 14:14 - Teknoloji

Marmara'nın batısı, İzmir, Aydın ve Antalya için kuvvetli yağış uyarısı

2022-11-30 16:04 - Gündem

İlgili Haberler

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in ay sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu

23:12 - Dünya

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem