?>

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Şuşa Beyannamesi'ni onayladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Milli Meclisinde kabul edilerek yasalaşan Şuşa Beyannamesi'ni onayladı.

Dünya - 3 yıl önce

Bakü

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, "Türkiye ile Azerbaycan Arasında Müttefiklik İlişkileri Hakkında Şuşa Beyannamesi"nin onaylanmasına ilişkin karara imza attı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan Şuşa Beyannamesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi için ilgili Cumhurbaşkanı kararını dün imzalamıştı.

Erdoğan ve Aliyev'in, 15 Haziran 2021'de, Şuşa kentinde imzaladığı Şuşa Beyannamesi, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin resmen müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngörüyor.

Ermenistan'ın Türkiye'ye karşı asılsız iddialarının, tarihin çarpıtılması girişimlerinin bölgede barış ve istikrara zarar verdiği vurgulanan beyannamede, Türkiye ve Azerbaycan'ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demir yolunun, ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Tarafların, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi perspektiflerini her yönüyle inceleyerek beyan ettiği Şuşa Beyannamesi'nde, Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın 30 yıl süren saldırısına son verilmesinde ve işgal edilmiş toprakların kurtarılmasında Türkiye'nin desteğine yüksek değer verdiği ifade ediliyor.

İşgalden kurtarılan topraklarda Türkiye-Rusya Ortak Merkezi'nin faaliyetlerine Türkiye'nin katkısının önemli rol oynadığına vurgu yapılan beyannamede, Türkiye ve Azerbaycan'ın, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrar meselelerinin çözümlenmesi yönünde ortak çaba gösterecekleri, taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde tarafların, birbirine gerekli yardımı yapacakları vurgulanıyor.

Tarafların, iki devlet arasında geliştirilen ve onların çıkarlarına uygun askeri-siyasi iş birliğinin üçüncü devletlere karşı olmadığının kaydedildiği beyannamede, tarafların özellikle terör, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı göçe karşı mücadelede ortak çaba ve iş birliğini genişleteceği belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk savunma sanayisine 'siber güvenlik' görevi

2022-02-11 18:42 - Ekonomi

Türk özel sektörünün çatı kuruluşu TOBB 70 yaşında

2022-02-07 13:03 - Ekonomi

İhracat ve ithalat birim değer endeksleri 2021'de yükseldi

2022-02-10 15:48 - Ekonomi

New York'ta suç oranları 2021'e göre yüzde 60 arttı

2022-02-09 17:34 - Dünya

Gökova Körfezi'nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2022-02-11 19:59 - Gündem

Isparta'da vatandaşlar sığırcıkların dansını izledi

2022-02-12 11:05 - Çevre-Hayat

AB'nin ‘diyalog mektubu’ Rusya'ya teslim edildi

2022-02-10 15:46 - Dünya

Bartın'da heyelan, kara yolunda ulaşımı aksattı

2022-02-09 21:36 - Gündem

Biden: Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açarsa bu dünya savaşı olur

2022-02-11 18:06 - Dünya

İtalya'da geçen yıl 400 binden az doğum gerçekleşti

2022-02-10 22:17 - Dünya

İlgili Haberler

Trump: "(İran lideri Hamaney) Onu ortadan kaldırmayacağız, en azından şimdilik"

19:52 - Dünya

Trump: İran semaları üzerinde artık tam ve eksiksiz kontrolümüz var

19:32 - Dünya

İsrail askerlerinin Lübnan topraklarına girerek bir kişiyi kaçırdığı bildirildi

19:22 - Dünya

AB, Ukrayna'yı roaming bölgesine dahil etmeye hazırlanıyor

18:53 - Dünya

İspanya hükümetine göre genel elektrik kesintisi çok faktörlü nedenlerden kaynaklandı

18:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump: "(İran lideri Hamaney) Onu ortadan kaldırmayacağız, en azından şimdilik"

19:52 - Dünya

İstanbul'da "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu" forumu yapıldı

19:48 - Gündem

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

19:33 - En Son Yazılar

Trump: İran semaları üzerinde artık tam ve eksiksiz kontrolümüz var

19:32 - Dünya

İsrail askerlerinin Lübnan topraklarına girerek bir kişiyi kaçırdığı bildirildi

19:22 - Dünya