?>

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Barışı düşünmenin ve sayfayı çevirmenin zamanı geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Azerbaycan, Ermenistan ordusunun topraklarımızdan çekilmesini talep eden BMGK kararlarını kendisi yerine getirdi ve savaşı sona erdirdi. Şimdi barışı düşünmenin ve sayfayı çevirmenin zamanı geldi." dedi.

Dünya - 4 yıl önce

Baki

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan temaslarının ardından Azerbaycan'a gelen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'le bir araya geldi.

Çalışma yemeğinde bir araya gelen Aliyev ve Michel, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Aliyev, AB'nin kendileri için yakın ortak ve gündemlerinin çok geniş olduğunu, uzun yıllardır çeşitli alanlarda çalıştıklarını söyledi.

AB'nin Azerbaycan'ın başlıca ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Aliyev, ticaretlerinin yaklaşık yüzde 40'ını AB ile gerçekleştirdiklerini ve geçen yılki ticaret cirosunun yaklaşık 9,5 milyar dolar olduğunu aktardı.

Aliyev, Azerbaycan'ın AB üye ülkelerine ihracatının 6,8 milyar doları bulduğu, Azerbaycan'da AB ülkelerinden 1700'den fazla şirketin faaliyet gösterdiği bilgisini paylaştı.

Aliyev, AB ülkelerinden 9'u ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladıklarını hatırlatarak, "Böylece AB üyesi devletlerinin üçte biri Azerbaycan'ı stratejik ortak olarak görmektedir. Bunun hükümetimizin büyük bir başarısı olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Gündemlerinin önemli konulardan birinin enerji güvenliği olduğuna işaret eden belirten Aliyev, bu yıl başta İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere AB ülkelerine 3 milyar metreküpten fazla doğal gaz ihraç ettiklerini, Avrupa pazarına ihraç edilecek doğal gazın hacminin artacağını dile getirdi.

"Daha geniş bölgesel iş birliğinin temellerini atabileceğimizi düşünüyorum"

Aliyev, Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından uzun süreli işgaline son verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Azerbaycan, Ermenistan ordusunun topraklarımızdan tamamen ve koşulsuz olarak geri çekilmesini talep eden BM Güvenlik Konseyi kararlarını kendisi yerine getirdi ve Azerbaycan, savaşı sona erdirdi. Şimdi barışı düşünmenin ve sayfayı çevirmenin zamanı geldi. Biz buna hazırız. Bugün Sayın Michel ile planlarımızı, girişimlerimizi ve yeni duruma yönelik yaklaşımlarımızı kapsamlı müzakere ettik. Nispeten kısa sürede iyi niyet ve çok pragmatik bir yaklaşım sergileyerek, hala masada kalan sorunların çoğunu çözebileceğimizi ve daha geniş bölgesel iş birliğinin temellerini atabileceğimizi düşünüyorum. Avrupa Birliği, bu konuda çok önemli rol oynamaktadır ve oynayacağından eminim."

"AB, mümkün olduğunca olumlu ve yapıcı rol oynamaya hazır"

B Konseyi Başkanı Michel de Erivan'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la bölgedeki durum ve Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki olası barış anlaşması dahilinde ilerleme kaydetmenin önemi hakkında derinlemesine görüşmeler yaptığını, bölgede daha fazla istikrar ve güvenliğin sağlanması için dikkate alınması gereken unsurları konuştuğunu aktardı.

Erivan'dan getirdiği mesajları Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e ilettiğini belirten Michel, her iki lidere, AB'nin mümkün olduğunca olumlu ve yapıcı rol oynamaya hazır olduğunu söylediğini kaydetti.

Michel, Azerbaycan'ın ardından Gürcistan'da da temaslarda bulunacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, 2020 Tokyo'da 108 sporcuyla madalya mücadelesi verecek

2021-07-12 13:02 - Spor

Ege ovalarında kuru domates mesaisi başladı

2021-07-17 14:02 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca'dan 'Kovid-19 tedbirlerine uyalım, aşımızı bir an evvel olalım' çağrısı

2021-07-18 00:22 - Gündem

Türkiye'yi olimpiyatlarda taşıyan branş: Güreş

2021-07-16 14:41 - Spor

Borsada, yarınki işlemlerde 12 günlük takas süresi

2021-07-13 13:43 - Gündem

TİKA, Lübnan yargısını 'sanal mahkeme sistemiyle' buluşturdu

2021-07-13 00:17 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Barışı düşünmenin ve sayfayı çevirmenin zamanı geldi

2021-07-19 02:11 - Dünya

Yabancıya konut satışında tüm zamanların rekoru kırıldı

2021-07-12 17:06 - Ekonomi

ASELSAN, Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımlandı

2021-07-12 16:27 - Ekonomi

İşverenden hükümete asgari ücret desteği teşekkürü

2021-07-14 12:56 - Ekonomi

İlgili Haberler

İnsani yardıma muhtaç kişilerin 2025'te 10 yıl öncesine göre yaklaşık 4 kat artması öngörülüyor

11:27 - Dünya

ABD'li Senatör Van Hollen, Trump'ın Putin tarafından 'kandırıldığını' savundu

10:08 - Dünya

Trump yönetiminin Ulusal Muhafızlar gönderdiği Washington'da 68 kişi gözaltına alındı

09:42 - Dünya

Trump, ABD medyasında 'sahte' olarak nitelendirdiği haberlere tepki gösterdi

09:08 - Dünya

Trump'tan Zelenskiy'e, Kırım'dan ve NATO'ya girmekten vazgeçmesi çağrısı

07:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Devlet desteğiyle kurulan soğuk hava deposunda saklanan çilekler 50 ülkeye gönderiliyor

12:12 - Ekonomi

Son aylardaki yüksek sıcaklıklar tarım ve çevreyi olumsuz etkiliyor

12:07 - Gündem

A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Dünya Kupası'na odaklandı

12:02 - Spor

Fenerbahçe Kulübünün eski başkanlarından Ali Şen, Bodrum'da hastaneye kaldırıldı

11:58 - Spor

Balıkesir'de 4,2 büyüklüğünde deprem

11:53 - Gündem