?>

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Afganistan'ın güvenlik tehditlerine ortak yanıt vermeliyiz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "(Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci Yedinci Bakanlar Konferansı) Afganistan'ın karşı karşıya kaldığı güvenlik tehditlerine ortak yanıt vermeliyiz. Azerbaycan kendi tecrübesini Afganistan'la paylaşmaya hazır." dedi.

Genel - 8 yıl önce

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Afganistan'ın karşı karşıya kaldığı güvenlik tehditlerine ortak yanıt verilmesi gerektiğini belirterek, "Afganistan'ı bölgesel ticaret ve ulaştırma konusunda başlıca merkez olarak görüyoruz. Afganistan'ı desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Bakü'de, "Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci Yedinci Bakanlar Konferansı" başladı. Konferansın açılış oturumuna Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani katıldı.

Aliyev, toplantıda yaptığı konuşmada Asya'nın Kalbi-İstanbul Sürecini, Afganistan'ın gelişmesine katkı verecek bir süreç olarak gördüklerini ve desteklediklerini söyledi.

Toprak bütünlüklerinin tanınması ve korunmasının bölgesel güvenliğin başlıca şartı ve dünyada güvenliği temin eden en önemli etkenlerden olduğunu belirten Aliyev, "Afganistan'ın güvenliği bölgenin güvenliğine de katkı sağlayacak. Afganistan'ın karşı karşıya kaldığı güvenlik tehditlerine ortak yanıt vermeliyiz. Azerbaycan kendi tecrübesini Afganistan'la paylaşmaya hazır. Silahlı kuvvetlerimiz, eğitimler vererek Afganistan'ı destekliyor." dedi.

Bölgesel ticari ilişkilerinin gelişmesinde de Afganistan'a destek verdiklerini ifade eden Aliyev, "Gerçekleştirdiğimiz ulaştırma projeleri Afganistan'ın mallarının Avrupa'ya ulaştırılmasında yardımcı olacak. Afganistan'ı, bölgesel ticaret ve ulaştırma konusunda başlıca merkez olarak görüyoruz. Afganistan'ı desteklemeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Dağlık Karabağ sorunundan da bahseden Aliyev, "Topraklarımızın yüzde 20'sinin işgal altında olması ve 1 milyon insanın göçmen durumunda bulunması barış ve güvenlik için tehdit oluşturuyor. Ermenistan Azerbaycanlılara karşı etnik temizlik uygulamaktadır." ifadelerini kullandı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, Afganistan'a verdiği destek için Azerbaycan'a ve Aliyev'e teşekkürlerini iletti.

Asya'nın Kalbi-İstanbul Sürecininin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başbakan olduğu dönemde başlatıldığını hatırlatan Gani, "Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Türkiye'nin Afganistan'a verdiği desteklere büyük değer veriyoruz." dedi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Saluhiddin Rabbani, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Hindistan Dışişleri Bakanı Mobaşar Caved Akbar'in katıldığı toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Muhabir: Ruslan Rehimov

Haftanın Öne Çıkanları

Londra'da metro istasyonunda hareketlilik

2017-11-25 01:00 - Genel

Messi'den Neymar açıklaması

2017-11-28 18:34 - Spor

Beykoz'da ahşap bina alev alev yandı

2017-11-28 11:02 - Asayiş

Akçakoca’da ev yangını

2017-11-27 07:02 - Asayiş

KADEM'den Kılıçdaroğlu'na tepki

2017-11-24 19:12 - Gündem

Safranbolu'da hedef bir milyon turisti geçmek

2017-11-29 15:32 - Kültür Sanat

THY 'ulaştırma sektörü'nü uçurdu

2017-11-26 14:32 - Ekonomi

Trabzonspor 3 puanla dönüyor

2017-11-26 19:33 - Spor

Marketin otoparkında pompalı tüfekle cinayet

2017-11-27 02:32 - Asayiş

"Eagle"ın yeni versiyonunu kullanan FETÖ'cüler adliyede

2017-12-01 17:32 - Genel

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç: 15 Temmuz'da son darbeyi vuracaklarını zannettiler, başaramadılar

00:33 - Gündem

New York belediye başkanlığı ön seçimini kaybeden Cuomo, yarışı bağımsız aday olarak sürdürecek

00:28 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştüğünü duyurdu

00:13 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başlayacak

00:07 - Spor

Bakan Işıkhan: Demokrasimize kast eden tüm terör örgütleriyle kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz

23:42 - Siyaset