?>

Aynı anda 5 hastaya nakil operasyonu: 13 saat sürdü

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde (TÖTM) aynı anda yapılan 5 hastaya karaciğer nakli operasyonu başarıyla tamamlandı.

Genel - 6 yıl önce

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde (TÖTM) aynı anda yapılan 5 hastaya karaciğer nakli operasyonu başarıyla tamamlandı.

Canlıdan canlıya karaciğer naklinde Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada olan Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 5 karaciğer nakli aynı anda yapıldı. Guinness Rekorlar Kitabı için operasyon noterler ve uluslararası şahitler huzurunda gerçekleşti. Sabah saat 8.30’da vericilerden alınmaya başlanan organlar hastalara başarılı bir şekilde nakledildi.

100’ün üzerinde doktorun girdiği operasyon akşam saat 21.00’da tamamlandı. Operasyon sonrası açıklama yapan Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, nakil ameliyatlarını aynı anda başlatıp aynı anda başarılı şekilde tamamladıklarını ifade etti. Yılmaz "5 ameliyatta başarılı bir şekilde bitmiştir, herhangi bir sıkıntı yok. Hastalarımız sağlıklı bir şekilde yoğun bakıma geçmişlerdir. Ameliyatta herhangi kompikasyonla karşılaşmadık bundan da son derece mutluyuz. Buradaki arkadaşlarımızla başardığımız bir iş, herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“GURUR DUYUYORUM. ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK KAZANÇ OLDUĞUNU İFADE ETMEK İSTİYORUM”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, karaciğer ameliyatların başarıyla tamamlandığını ve hastaların yoğun bakıma alındığını kaydetti. Kızılay, "Ameliyatlar şeffaf bir şekilde tamamlandı ve kayıt altına alındı. Bütün ameliyatlar görüntü kaydına alındı. Bu üstün başarılı ameliyatları gerçekleştiren, aramızda olan bütün ekibimize teşekkür ediyorum, gurur duyuyorum. Ülkemiz için büyük kazanç olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Uluslararası şahitlerinden ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre de çok önemli bir işin başarıldığına dikkati çekti. Ameliyatlara girenlerin hayatının operasyona giren doktorların elinde olduğunu hatırlatan Emre, "Bunun bilincinde olarak son derece titiz, dikkatli çalışarak bütün ameliyatları başarıyla sonuçlandırdılar. Hepsini tebrik ediyorum. Bu başarıyı hak ettiler. Ekibin kuvvetli olması çok önemli. Yeniden bir tarih yazıldı, bundan haberiniz olsun” ifadelerini kullandı.

“BU BAŞARI NİYE BÜYÜK? ÇÜNKÜ 100 KİŞİNİN ÜZERİNDE BİR EKİBİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞEN BİR OLAY”

Malatya Valisi Aydın Baruş ise tıp tarihine geçecek bir başarının yaşandığını söyledi. Kolay kolay başarılamayacak bir ekip çalışmasının ortaya konduğunu ifade eden Vali Baruş, "10 ayrı ameliyat odasında karaciğer nakilleri başarıyla gerçekleştirildi. Şu an itibariyle hastalarımız ameliyathanelerden çıkartılarak yoğun bakıma alındılar. Bu başarı niye büyük? Çünkü 100 kişinin üzerinde bir ekibin katılımıyla gerçekleşen bir olay” dedi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin de, “Özellikle 100’ün üzerinde çalışan personellere teşekkür ediyorum. Bugün gerçekten vakıaların hepsi bir sıkıntı yaşanmadan başarı ile tamamlandı. Bugün ülkemiz için çok güzel bir gün, inşallah bu başarıların devamı gelecektir. Anadolu’nun mütevazi bir şehri olan Malatya’da böyle bir işin yapılması bizi gerçekten çok mutlu etti. Başarılarının artarak devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

(Barış Türel - Cahit Özçelik /İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Park halindeki otomobilleri çekici çağırıp çalmış

2019-06-11 13:19 - Genel

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov anıldı

2019-06-10 17:16 - Genel

İsveç’te korkutan patlama

2019-06-07 14:23 - Dünya

Baba oğulun yolunu kesip, babayı döverek öldürdüler

2019-06-07 16:55 - Asayiş

TEM Otoyolu’nda motosikletlinin “başına” gelmeyen kalmadı

2019-06-11 12:20 - Asayiş

'Rusya Venezuela'da üs kurmayı planlamıyor'

2019-06-06 23:17 - Dünya

'İran’a karşı tarihin en ağır ambargoları uygulanıyor'

2019-06-08 19:32 - Dünya

İran’da limanda yangın: 1 ölü

2019-06-06 02:52 - Dünya

Eda Tuğsuz'dan olimpiyat kotası

2019-06-06 23:57 - Spor

Irak Kuzeyinde 5 terörist daha etkisiz hale getirildi

2019-06-06 12:17 - Asayiş

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Günün Manşetleri

Türkiye ile Suriye arasında eğitimde kapsamlı işbirliği başlıyor

21:03 - Siyaset

Kathimerini gazetesi: Savunma sanayisi Ankara'yı yabancı silah bağımlılığından kurtardı

20:37 - Medya

Süper Lig'den 8 kulüp PFDK'ye sevk edildi

20:22 - Spor

Fransa'da yaz aylarındaki yangınlarda 30 bin hektar ormanlık alan yok oldu

20:13 - Dünya

ABD, TSMC'nin Çin'e çip ekipmanı sevkiyatındaki muafiyetini iptal etti

19:47 - Dünya