?>

AYM'nin özel güvenlik görevlileriyle ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Anayasa Mahkemesi, kasten işlenen suçlar sonucu 1 yıldan fazla ceza alıp, haklarında "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararı verilenlerin özel güvenlik görevlisi olamayacaklarına ilişkin düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığına hükmetti.

Gündem - 4 yıl önce

Ankara

AYM'nin konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Diyarbakır 2. ve Van 3. idare mahkemeleri, baktığı bazı davalarda, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'daki, bir yıldan fazla ceza alıp, haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilenlerin özel güvenlik görevlisi olamayacaklarına ilişkin hükmün Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, düzenlemenin iptali istemiyle AYM'ye başvurdu.

Başvurularda, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararının sanık hakkında hüküm ve sonuç doğurmaması gerektiği, buna rağmen kuralla kişinin suçlu olduğu izlenimini uyandıracak işlem ve uygulamalardan kaçınılmasını gerektiren masumiyet karinesinin ihlal edildiği öne sürüldü.

Başvuruları inceleyen Yüksek Mahkeme, iptali istenen kuralın Anayasa'ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine karar verdi.

Kararın gerekçesi

AYM'nin kararında, ilgili kanunda haklarında "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararı verilmiş olsa bile kasten işlenen bir suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılmamanın ya da affa uğramış olsa bile bazı suçlardan mahkum olmamanın, özel güvenlik görevlilerinde aranacak şartlar arasında sayıldığı belirtildi.

Söz konusu sınırlamanın meşru bir amaca yönelik olduğu kaydedilen kararda, "Kanundaki düzenlemeler çerçevesinde itiraz konusu kuralla getirilen sınırlamanın, özel güvenlik görevlilerinin yerine getirdiği görevin niteliği ve sahip olduğu yetkiler gözetilerek özel güvenlik görevlilerine karşı bireylerin ve toplumun güven duygusu içinde yaklaşmalarının sağlanarak kamu güvenliğinin ve düzeninin korunması biçimindeki meşru amaca yönelik olduğu anlaşılmaktadır." denildi.

Adli para cezası ve taksirli suçlar ile kasten işlenen diğer suçlara ilişkin bir yıldan az hapis cezası sonucu verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarında düzenlemenin geçerli olmadığına, bu durumdaki kişilerin özel güvenlik görevlisi olabileceğine işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Bu itibarla özel güvenlik görevlilerinin yerine getirdiği görevin niteliği, sahip olduğu yetkilerin kapsam ve etkinliği, kural uyarınca haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmemiş olması gereken cezaların niteliği, süresi ile kurala konu suçların tehlikeliliği ve ağırlığı gözetildiğinde kuralın orantısız bir müdahaleye neden olmadığı, dolayısıyla anılan hakka ölçüsüz bir sınırlama getirmediği sonucuna ulaşılmıştır."

Kanundaki hükmün açıklanmasının geri bırakılması düzenlemesinin kişilere ceza uygulamayı öngörmediği, özel güvenlik görevlisi olacak kişilerdeki bulunması gereken şartlardan birini hükme bağladığı belirtilen kararda, "Kanun koyucu, anayasal ilkelere bağlı kalmak koşuluyla güvenlik hizmetlerini yerine getirecek kişilerde bulunması gereken şartları belirleme konusunda takdir yetkisine sahiptir. Bu itibarla kanun koyucunun anılan takdir yetkisi kapsamında öngördüğü kuralın masumiyet karinesini ihlal eden bir yönü bulunmamaktadır." denildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD istihbaratından ilginç iddia: Putin saldırı emrini verdi

2022-02-21 09:29 - Dünya

Atama kararları Resmi Gazete'de

2022-02-21 02:25 - Gündem

Milli Savunma Bakanlığı NATO'nun ilk kadın jet pilotu Altınçekiç'i andı

2022-02-18 16:55 - Gündem

Donbas'ta 1710 ateşkes ihlali oldu

2022-02-24 00:41 - Dünya

Bakan Kurum: Atık sularımızı dönüştürmek zorundayız

2022-02-23 10:00 - Gündem

İstanbul'da polislerden taksi denetimi

2022-02-21 18:36 - Asayiş

Türk askerinden Kosova'da eğitime destek

2022-02-18 19:43 - Dünya

Tunus’ta OHAL 2022’nin sonuna kadar uzatıldı

2022-02-18 21:44 - Dünya

Raducanu, tenis sezonunun en uzun maçını tamamlayamadı

2022-02-23 12:07 - Spor

Putin, Güvenlik Konseyi ile Ukrayna'daki durumu ve güvenlik garantilerini görüştü

2022-02-18 15:15 - Dünya

İlgili Haberler

Hakkari'de sismik izolatörlerin kullanıldığı 100'er yataklı iki hastane inşa ediliyor

12:12 - Gündem

İmam hatiplerin kurucusu Mahmut Celalettin Ökten vefatının 64. yılında anılıyor

12:02 - Gündem

Balıklı Rum Hastanesinde SGK'yi 112 milyon lira zarara uğrattığı belirlenen 6 zanlı yakalandı

12:02 - Gündem

Yargıtay, hatalı sollama sonucu 2 kişinin ölümüne neden olan sürücünün cezasını onadı

12:01 - Gündem

Türkiye ekimde 5 milyon 683 bin 717 yabancı ziyaretçiyi ağırladı

11:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Hakkari'de sismik izolatörlerin kullanıldığı 100'er yataklı iki hastane inşa ediliyor

12:12 - Gündem

Türkiye'nin G20 ülkelerine ihracatı 100 milyar doları aştı

12:08 - Ekonomi

İmam hatiplerin kurucusu Mahmut Celalettin Ökten vefatının 64. yılında anılıyor

12:02 - Gündem

Balıklı Rum Hastanesinde SGK'yi 112 milyon lira zarara uğrattığı belirlenen 6 zanlı yakalandı

12:02 - Gündem

Yargıtay, hatalı sollama sonucu 2 kişinin ölümüne neden olan sürücünün cezasını onadı

12:01 - Gündem