?>

AYM'den "Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun"a kısmi iptal

Yüksek Mahkeme, "güvenlik operasyonlarında vefat edenlere ödenecek nakdi tazminat ile bağlanacak emekli aylığının, yargı mercilerinde açılacak manevi tazminat davalarının karşılığı olduğuna" ilişkin hükmü iptal etti.

Gündem - 7 ay önce

Ankara

Anayasa Mahkemesi (AYM), "güvenlik operasyonları sırasında vefat eden veya engelli hale gelenlere ödenecek nakdi tazminat ile bağlanacak emekli aylığının, yargı mercilerinde açılacak manevi tazminat davalarının karşılığı olduğuna" ilişkin kanun hükmünü iptal etti.

AYM'nin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi, operasyon görevi sırasında askeri araç kazasında şehit olan askerin yakınlarınca açılan manevi tazminat davasında uygulama konusu olan 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un ilgili hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruda, bu kanun hükümlerine göre ödenecek nakdi tazminat ile bağlanacak emekli aylığının, uğranılan "manevi" zararların karşılığı olduğunu öngören kuralın Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, kanunun 6. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan "... ve manevi..." ifadesinin iptaline karar verdi. Karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Kararın gerekçesinden

Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde, kanunun itiraz konusu kurallarının yer aldığı 6. maddesinde, "ödenecek nakdi tazminat ile bağlanacak emekli aylığının hem maddi hem de manevi zararların karşılığı olduğunun" belirtildiği aktarıldı.

Ödemelerin ne kadarının maddi ne kadarının manevi zarar karşılığı olduğunun mahkeme tarafından tespit edilmesi gerektiği kaydedilen kararda, aksi durumun kişiler yönünden hak kayıplarına yol açan uygulamalara neden olabileceğine işaret edildi.

Gerekçede, hukuk devletinin temel ilkelerinden birinin belirlilik olduğu vurgulanarak, "İdarece maddi ve manevi zarar karşılığı yapılan ödemenin ne kadarlık kısmının manevi zarar kapsamında olduğunu ortaya koyan ve bu ödemelerin niteliğinin ilgililer tarafından anlaşılmasını sağlayan herhangi bir güvence ve ölçüt içermeyen kuralların belirli olduğu söylenemez." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da lise öğrencileri su tasarrufu için sahada

2024-11-20 13:08 - Çevre-Hayat

Senegal erken genel seçim için yarın sandık başına gidiyor

2024-11-16 11:37 - Dünya

A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde Galler ile golsüz berabere kaldı

2024-11-16 22:08 - Spor

Avusturya Başbakanı, Rusya’nın yarından itibaren ülkesine doğal gaz tedarikini keseceğini açıkladı

2024-11-15 22:32 - Dünya

Ekran izleme süresinin uzaması göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor

2024-11-21 12:43 - Sağlık

Balıkesir'de coğrafi işaretli Havran mandalinasında 20 bin ton rekolte bekleniyor

2024-11-19 13:33 - Ekonomi

Sağır ailenin işiten çocuğu işaret diline 230 yeni kelime kazandırdı

2024-11-15 12:47 - Çevre-Hayat

Mavi Balina-2024 Davet Tatbikatı tamamlandı

2024-11-14 19:13 - Gündem

AB ülkelerinde bisiklet üretimi sert düştü

2024-11-20 14:02 - Ekonomi

Biden'ın danışmanı Hochstein, ateşkes görüşmeleri için Beyrut'ta

2024-11-19 10:23 - Dünya

İlgili Haberler

MASAK raporunda Ekrem İmamoğlu'nun 7 aklama suçunun faili olduğu tespit edildi

19:27 - Gündem

Azerbaycan'da, KEİPA 65. Genel Kurulu yapıldı

19:22 - Gündem

İstanbul'da Gazzeli öğrenciler için çocuk şenliği düzenlendi

19:03 - Gündem

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde anızda başlayıp ormana sıçrayan yangına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem

Milli Savunma Bakanı Güler: Sınırlarımızdaki güvenlik tedbirleri artırılmıştır

18:38 - Gündem

Günün Manşetleri

MASAK raporunda Ekrem İmamoğlu'nun 7 aklama suçunun faili olduğu tespit edildi

19:27 - Gündem

Azerbaycan'da, KEİPA 65. Genel Kurulu yapıldı

19:22 - Gündem

ABD, İsrail'deki vatandaşlarının tahliye edileceğini duyurdu

19:18 - Dünya

Trump'ın İran'a yönelik tutumunun İsrail'in baskısıyla değiştiği savunuldu

19:13 - Dünya

Hindistan'da düşen uçağın ait olduğu şirketin filosunda ciddi güvenlik ihlaline rastlanmadı

19:07 - Dünya