?>

AYM'den devlet memurlarının kınama cezalarına ilişkin iptal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), devlet memurlarına verilen kınama cezalarının mahkemelerce iptali üzerine yeniden ceza verilmesine ilişkin düzenlemenin iptaline karar verdi.

Gündem - 9 saat önce

Ankara

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, Rize İdare Mahkemesi, bir devlet memuruna verilen kınama cezasının iptali istemiyle açılan davada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 127. maddesinin 2. fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptali için AYM'ye başvurdu.

????

Başvuruda, disiplin cezalarının mahkeme kararıyla iptal edilmesi üzerine idarece yeniden disiplin cezası verilmesinde uyulacak zamanaşımı sürelerine ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı belirtilerek, bunun yorum farklılıklarına ve yeknesak olmayan uygulamalara sebebiyet verdiği, ayrıca eşitlik ilkesini ihlal ettiği belirtildi.

Başvuruyu, "kınama cezaları" yönünden inceleyen AYM, düzenlemenin iptaline, iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Kararın gerekçesinden

AYM'nin kararında, 657 sayılı kanunda, devlet memurlarının kanuna aykırılıkların tespiti halinde ilgililere uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları verilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Kararda, bu cezaların mahkemece iptali halinde de aynı olaya ilişkin yeniden verilebilecek cezalar hakkında "uyulması gereken zamanaşımı sürelerine ilişkin olarak herhangi bir hükme yer verilmediği" bildirildi.

İlgili düzenlemenin süre unsuru içermemesi nedeniyle ilgili personelin "süresiz olarak ceza tehdidiyle karşı karşıya kalmasına yol açacağına işaret edilen kararda, bunun "adil dengeyi koruyacak güvenceleri içermediği" belirtildi.

Düzenlemenin, "kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarını önleyecek nitelikte tedbirler içermediği" aktarılan kararda, "Hukuki öngörülebilirlik ve belirlilik ilkeleriyle bağdaşmayan kural hukuk devleti ilkesini ihlal etmektedir. Açıklanan nedenlerle kural 'kınama cezası' yönünden Anayasa'nın 2. maddesine aykırıdır. İptali gerekir." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Zirvesi'ndeki açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2025-06-26 07:12 - Özel Haber

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın eşinin 100 bin avroluk Antalya tatili iddiası

2025-06-25 09:58 - Özel Haber

Kabe'nin örtüsü değiştirildi

2025-06-26 08:12 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Trump'tan, İran'a saldırının amacına ulaşmadığı iddiasını dillendiren CNN ve New York Times'a 'yalancılık' suçlaması

2025-06-25 06:18 - Dünya

CIA: İstihbaratımız İran'ın nükleer programının ciddi zarar gördüğünü teyit ediyor

2025-06-26 00:17 - Dünya

İsrail, İran'dan gönderildiğini öne sürdüğü 2 İHA'yı düşürdüğünü iddia etti

2025-06-25 01:37 - Dünya

DMM'den Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın hac faaliyetine ilişkin açıklama

2025-06-26 00:52 - Gündem

Basketbol Süper Ligi'nde şampiyon Fenerbahçe Beko

2025-06-25 23:58 - Spor

Gençler Kürek Türkiye Kupası müsabakaları Meriç Nehri'nde düzenlenecek

2025-06-25 09:38 - Spor

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 9 ilde 643 konut ve 232 iş yerini satışa sunacak

2025-06-25 11:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bursa'da plastik fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

20:38 - Gündem

RTÜK'ten 4 televizyon kanalı ve 2 dijital platforma ceza

19:53 - Gündem

Türkiye'den Filistin'e 102 ton yardım malzemesi ulaştırıldı

19:48 - Gündem

Bursa'da plastik fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

19:12 - Gündem

SOLOTÜRK, gösteri uçuşu yapacağı Polonya'ya havada iki yakıt ikmali yaparak ulaştı

18:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursa'da plastik fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

20:38 - Gündem

Putin, İsrail ve İran arasındaki çatışmanın geride kaldığını söyledi

20:18 - Dünya

AB liderleri, İsrail'i Gazze'deki ablukayı sonlandırmaya çağırdı

20:12 - Dünya

RTÜK'ten 4 televizyon kanalı ve 2 dijital platforma ceza

19:53 - Gündem

Türkiye'den Filistin'e 102 ton yardım malzemesi ulaştırıldı

19:48 - Gündem