?>

Ayasofya Camisi'nin restorasyonu haziran sonunda tamamlanacak

Trabzon'daki Ayasofya Camisi'nin restorasyonunun haziran ayı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Gündem - 5 yıl önce

Trabzon

Trabzon Vakıflar Bölge Müdür Vekili İsmet Çalık, yaptığı açıklamada, mülkiyeti mazbut Fatih Sultan Mehmet Vakfı'na ait Trabzon Ayasofya Camisi'nde 2018 yılından beri yürütülen restorasyon sürecinde sona gelindiğini belirtti.

Ayasofya Camisi'nin Trabzon'un ve ülkenin gözbebeği eserlerinden biri olduğunu vurgulayan Çalık, "Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bu eserin kapsamlı restorasyonuna 2018 yılında başladık. Süreç içerisinde hem cami hem kule yapısı hem de çevre düzenlemesi ile ilgili işlemler konunun uzmanları bilim kurulu üyeleri ve ilgili kurum ve kuruluşların denetiminde eser, kullanıcı, ziyaretçi gereksinimleri ve koruma ilkeleri göz önüne alınarak büyük bir hassasiyetle yürütüldü." dedi.

Çalık, son günlerde kamuoyunda Ayasofya Camisi'nin çevresindeki alanda yeşil alanların yok edildiğine dair bir algı oluştuğuna işaret ederek, "Öncelikle yapılan çevre düzenlemesinde mevcut ağaçların kesilmeyerek korunduğunu belirtmek gerekir.

Halihazırda şantiye alanı olarak kullanılan toprak zeminlerde elektrik ve sulama hatlarının kazıları yapılmış olup, bu kanalların kapatılmasının ardından yeşillendirme ve bitkilendirme çalışması tamamlanacaktır." diye konuştu.

"Zeminlerin bir kısmı yeşil alan olarak düzenlenecek"

Ecdadın, doğayı koruma, yeşillendirme, ağaç dikme ve tarihi eserleri koruma amacı ile yüzlerce vakıf kurduğunu vurgulayan Çalık, şu değerlendirmede bulundu:

"Böyle bir ecdadın vakıf emanetini yürüten Vakıflar Genel Müdürlüğü iş ve işlemlerinde, insana olduğu kadar doğaya karşı da sorumlulukla hareket etmekte ve bu doğrultuda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Gönül yıkmak değil, gönüller yapmak hedefi ile restorasyonda yeşil alanların daha da fazla olması taleplerini değerlendiren Genel Müdürlüğümüz bu kapsamda yeşil alanı arttırıcı birtakım yeni düzenlemeler yapma kararını almıştır. Bu kapsamda doğal taş malzemeden yapılmış sert zeminlerin bir kısmı yeşil alan olarak düzenlenecek ve bitkilendirilecektir.

Restorasyon süreci Kovid-19 salgın tedbirleri nedeniyle planlanandan bir miktar sarkma göstermesine rağmen iş, Koruma Kurulu onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda devam etmektedir."

Çalık, Ayasofya'nın çevresinin mayıs sonunda ziyarete açılmasının, haziran sonu itibarıyla da restorasyonun tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Diyanetten 'Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'

2020-05-05 15:37 - Çevre-Hayat

İranlı milletvekili protetoslarda göstericilerin öldürülmesiyle ilgili İçişleri Bakanı'nı suçladı

2020-05-05 18:17 - Dünya

'Koronavirüs korkusu yüzünden rutin kontrol ve önemli şikayetlerinizi ihmal etmeyin' uyarısı

2020-05-04 15:17 - Sağlık

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Zarakolu'nun yazısına tepki

2020-05-05 17:02 - Siyaset

ASELSAN'dan VIP koruma

2020-04-30 14:03 - Ekonomi

Turkcell Dergilik toplam okur sayısını ikiye katladı

2020-04-30 14:07 - Gündem

Huawei MatePad Pro Türkiye’de satışta

2020-05-06 15:40 - Genel

Olympique Lyon'dan liglerin sonlandırılması kararına tepki

2020-05-01 01:17 - Spor

Moody's Suudi Arabistan'ın görünümünü düşürdü

2020-05-02 08:47 - Dünya

İmmün plazma ile iyileşen 71 yaşındaki Kovid-19/ koronavirüs hastası taburcu edildi

2020-05-04 18:57 - Sağlık

İlgili Haberler

Aydın, Antalya ve Muğla'daki yangınlara müdahale sürüyor

10:07 - Gündem

Orman yangınlarıyla mücadele eden gönüllülerin hakları yeniden düzenlendi

08:52 - Gündem

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız, Suriye'nin istikrarı için yapılması gerekenleri anlattı

21:38 - Gündem

Şehit Piyade Uzman Çavuş Hüseyin Günay'ın cenazesi Mersin'de defnedildi

17:57 - Gündem

Terör örgütü PKK üyesi olmakla suçlanan belediye başkan yardımcılarının yargılanmasına devam edildi

17:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Aydın, Antalya ve Muğla'daki yangınlara müdahale sürüyor

10:07 - Gündem

Fenerbahçe'de kongre heyecanı yarın başlayacak

09:43 - Spor

İstanbul'da trafik güvenliğini tehlikeye atan 17 motosiklet sürücüsüne işlem yapıldı

09:18 - Asayiş

Kesinleşen vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listeleri açıklanacak

09:02 - Ekonomi

Orman yangınlarıyla mücadele eden gönüllülerin hakları yeniden düzenlendi

08:52 - Gündem