?>

Avrupa temiz sanayisini büyütmek istiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın kendi temiz teknoloji sanayisini daha fazla büyütmesi, bunun için prosedürlerin hızlandırılması ve finansmana erişimin artırılması gerektiğini söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Strazburg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda 23-24 Mart’ta yapılacak AB Zirvesi konulu oturumda konuşma yaptı.

Von der Leyen, geçen hafta ABD'de temaslarda bulunduğunu anımsatarak, ABD Başkanı Joe Biden'la enflasyonu düşürme yasası hakkında çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiğini anlattı.

ABD'deki enflasyonu düşürme yasasının bazı unsurlarından endişe duyduklarını ve bunun çözülmesi gerektiğini belirten von der Leyen, bu sorunları giderecek çözümler geliştirdiklerini vurguladı.

Von der Leyen, Avrupa'daki elektrikli otomobil üreticilerinin ABD'deki vergi indirimlerine erişmesine izin verileceğini, ABD ile kritik ham madde konusunda anlaşma görüşmeleri ile temiz teknoloji sanayisine teşvikler konusunda şeffaf bir diyalog başladığını ifade etti.

"Biz Avrupalıların, kendi temiz teknoloji sanayimizi daha iyi büyütmemiz gerekiyor. Prosedürleri hızlandırmamız ve basitleştirmemiz, kamu ve özel finansmana daha iyi erişim sağlamamız gerekiyor.” diyen von der Leyen, net-sıfır teknolojilerde küresel pazarın 2030 yılına kadar 3 katına çıkacağını belirtti.

Von der Leyen, Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ile Avrupa'nın kendi temiz teknoloji sanayi tabanını destekleyeceğini vurguladı.

İki yasa teklifi açıklanacak

Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın en önemli unsurlarının "Net Sıfır Sanayi Yasası" ve "Kritik Hammaddeler Yasası" olduğuna dikkati çeken von der Leyen, AB Komisyonu'nun bu yasa tekliflerini yarın açıklayacağını anlattı.

Von der Leyen, "Avrupa'da, 2030 yılına kadar ihtiyaç duyulacak temiz teknolojinin en az yüzde 40'ını üretebilmek istiyoruz." dedi.

Bu noktada, izin ve prosedürleri kolaylaştırdıklarını, kamu destek programlarını basitleştirdiklerini ifade eden von der Leyen, vergi muafiyetleri ve AB fonlarının esnek kullanımına da izin verdiklerini anımsattı.

Von der Leyen, Kritik Hammaddeler Yasası'nın da yarın teklif edileceğine işaret ederek, bu yasanın dijital ve yeşil dönüşüm için çok ihtiyaç duyulan kritik malzemelerin tedarikini güvence altına alacağını ifade etti.

"Kritik ham maddelere olan talep on yıllar boyunca önemli ölçüde artacak." diyen von der Leyen, AB'nin bu stratejik ham maddelerde büyük ölçüde birkaç ülkeye bağımlı olduğunu hatırlattı.

Salgın ve savaş ders verdi

Von der Leyen, "Nadir element tedarikimizin yüzde 98'ini ve magnezyum ihtiyacımızın yüzde 93'ünü Çin'den sağlıyoruz. Salgın ve savaş bize bağımlılıklar hakkında bir ders verdi. Bağımsız olmak istiyorsak acilen tedarik zincirlerimizi benzer düşünen ortaklarla güçlendirmeli ve çeşitlendirmeliyiz.” dedi.

Avrupa'da daha fazla maden ve mineral çıkarmak istediklerini vurgulayan von der Leyen, yasanın Avrupa şirketlerinin çabalarına destek olacağını belirtti.

Von der Leyen, kritik ham maddelerde Avrupa'daki işletme kapasitesini yıllık tüketimin en az yüzde 40'ına çıkarmak istediklerini ifade etti.

Avrupa AR-GE'yi artıracak

Avrupa ülkelerinin GSYH'nın yüzde 3'ünü AR-GE yatırımlarına sağlama hedefi olduğunu anımsatan von der Leyen, bu miktarın günümüzde yetersiz olduğunu ve AR-GE'yi daha da artırmayı hedeflediklerini belirtti.

AB Konseyi Başkanı Michel de, "Çin ve ABD bize eşit uzaklıkta değil. Biz, ABD'nin sadık ve güvenilir bir ortağıyız. Tarihi bağlara odaklanmak istiyoruz." dedi.

Çin'in günümüzde uluslararası arenada önemli bir aktör konumuna geldiğini anımsatan Michel, Avrupa'nın Çin'le ilişkilerinde demokrasi ve insan hakları gibi değerleri savunması, ekonomik ilişkileri dengelemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD-Türkiye İş Forumu düzenlendi

2023-03-13 20:17 - Ekonomi

ABD ve Gürcistan, Rusya üzerinde baskıyı sürdürme konusunda mutabık kaldı

2023-03-11 18:37 - Dünya

İtalya ve Avusturya'dan "Bosna Hersek'in AB üyeliğine destek" vurgusu

2023-03-10 16:17 - Dünya

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır kentte çocuklara ders çalıştırıyor

2023-03-08 17:03 - Çevre-Hayat

OHAL ilan edilen illerde üretim lisansı sahipleri bazı yükümlülüklerinden muaf olacak

2023-03-10 08:57 - Ekonomi

KTÜ'nün deniz çöplerinin azaltılması amacıyla hazırladığı LitOUTer Projesi sona erdi

2023-03-09 19:02 - Gündem

Doğu Afrika'nın güney sahilleri sellerle, kuzeyi kuraklıkla mücadele ediyor

2023-03-10 11:53 - Dünya

Üniversiteli afet yönetimi öğrencisi memleketindeki depremde ablasıyla yardıma koştu

2023-03-10 12:52 - Çevre-Hayat

OHAL kapsamında bölgesel kalkınma ve yatırım teşviklerine ilişkin yeni tedbirler alındı

2023-03-12 09:43 - Ekonomi

TBMM Başkanı Şentop, seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesine ilişkin kararı değerlendirdi

2023-03-10 15:58 - Siyaset

İlgili Haberler

Tayland ile Kamboçya arasında 19'uncu yüzyıldan bu yana süren sınır ihtilafı yeniden alevlendi

12:57 - Dünya

Gazze "açlıktan" ölüyor

12:43 - Dünya

İsrail basınına göre, Tel Aviv Türkiye’nin Eurofighter savaş uçağı alımını endişeyle takip ediyor

12:27 - Dünya

Gazze'de açlıkla mücadele eden gazeteciler, görevlerini yapmakta zorluk çekiyor

12:17 - Dünya

HRW: Hindistan yüzlerce Müslüman'ı hukuka aykırı şekilde Bangladeş'e sınır dışı etti

12:13 - Dünya

Günün Manşetleri

"Gayrimenkul Sertifikası"nın detayları belli oldu

13:07 - Ekonomi

Günün ilk yarısında 50 ilde 35 derecenin üzeri sıcaklık görüldü

13:02 - Gündem

Tayland ile Kamboçya arasında 19'uncu yüzyıldan bu yana süren sınır ihtilafı yeniden alevlendi

12:57 - Dünya

Türkiye ile Nijer arasında "Askeri Mali İşbirliği Anlaşması"

12:53 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Türkiye Cumhuriyeti'nin ebedi varlığı Lozan'da temellenmiştir

12:47 - Siyaset