?>

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Haziran 2024'te yapılması planlanıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimlerinin 6-9 Haziran 2024'te yapılmasının planlandığı bildirildi.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

AB konusunda haberler yapan medya kuruluşu Euractiv'in haberine göre, AP Başkanı Roberta Metsola, AB Konseyi'ne yazı göndererek seçimlerin 23-26 Mayıs 2024'te yapılmasını teklif etti.

AB dönem başkanlığını yürüten İsveç'in AB İşleri Bakanı Jessika Roswall ise Metsola'ya gönderdiği cevabi yazıda AB'nin seçim yasaları gereğince seçimin haziran başında yapılması gerektiğini belirtti.

Roswall, mektubunda, "Bildiğiniz üzere AB Seçim Yasası, tarih değişikliğini (üye ülkelerden oluşan) AB Konseyi'nin AP ile istişareler sonrasında oy birliğiyle alacağı kararla mümkün kılmaktadır. Hiçbir alternatif tarih gerekli desteği alamadığı için AB Seçim Yasasında belirtilen tarihler geçerli olacaktır." ifadesini kullandı.

AB Seçim Yasası uyarınca AP milletvekili seçimlerinin Haziran 2024'ün başındaki perşembe sabahından takip eden pazar akşamına kadar yapılması gerekiyor.

1976'dan bu yana yürürlükte olan yasaya göre AB ülkelerinde parlamentonun 705 üyesi için seçim yapılıyor. Hangi ülkenin parlamentoda kaç üyeyle temsil edileceği ülkelerin nüfuslarına göre belirleniyor.

AP seçimlerini düzenleyen yasada reforma gidilmesi uzun yıllardır gündemde olsa da 47 yıldır değişiklik yapılmadı. AP'de son olarak Mayıs 2022'de kabul edilen bir reform teklifinde herhangi bir AB ülkesindeki seçmenin başka bir AB ülkesindeki aday için de oy verebilmesi, böylece AB genelinde oluşturulacak listeden AP'ye az sayıda milletvekilinin bu şekilde girmesi kabul gördü.

Teklifin AP'de kabul görmesine karşın AB Konseyini oluşturan üye ülkeler henüz buna yeşil ışık yakmadı. Gelecek seçimlerden önce bu onayın çıkması beklenmiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD ile Çin arasında balon krizinden bu yana en üst düzey görüşme gerçekleşti

2023-05-11 19:08 - Dünya

AB'nin G7 önceliği Ukrayna, yaptırımlar ve Çin olacak

2023-05-15 15:38 - Dünya

ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy verme işlemi süresi uzatıldı

2023-05-16 16:43 - Gündem

Yağlı Güreş MHK'nin yeni başkanı Mehmet Yılmaz oldu

2023-05-17 11:44 - Spor

Kayserispor'da bu sezon beklentiler karşılanırken, gelecek için umutlar arttı

2023-05-13 12:58 - Spor

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Haziran 2024'te yapılması planlanıyor

2023-05-17 15:20 - Dünya

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

2023-05-11 10:28 - Ekonomi

Tunceli'de hayvansever iki kadın can dostlarıyla sandık başına gitti

2023-05-14 13:13 - Gündem

İngiltere'de iki kişide kuş gribine rastlandı

2023-05-16 22:07 - Dünya

Geçen yıl 2 milyonu aşkın bilgi edinme başvurusu yapıldı

2023-05-12 18:02 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya: Budapeşte'de planlanan zirve için yoğun hazırlık gerekiyor

13:22 - Dünya

AB, Gazze'nin geleceğinde oynayabileceği rolü değerlendiriyor

13:18 - Dünya

Sızdırılan belge, Gazze’deki soykırıma karışan 30 bin İsrail askerini ifşa etti

13:08 - Dünya

Hamas liderlerinden Hayye, Gazze'de ateşkes anlaşmasının uygulanmasında kararlı olduklarını söy

12:58 - Dünya

Polonya, Rusya Devlet Başkanı Putin'i hava sahasından geçmemesi konusunda uyardı

12:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Bayern Münih'te teknik direktör Vincent Kompany'nin sözleşmesi uzatıldı

13:28 - Spor

Rusya: Budapeşte'de planlanan zirve için yoğun hazırlık gerekiyor

13:22 - Dünya

AB, Gazze'nin geleceğinde oynayabileceği rolü değerlendiriyor

13:18 - Dünya

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 13 şüpheliye gözaltı

13:12 - Gündem

Sızdırılan belge, Gazze’deki soykırıma karışan 30 bin İsrail askerini ifşa etti

13:08 - Dünya