?>

Avrupa Merkez Bankası yüksek enflasyonun sürmesini bekliyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, kısa vadede enflasyon görünümüne ilişkin risklerin yukarı yönlü olduğunu, enflasyonun büyük ihtimalle yakın gelecekte yüksek seviyelerde seyredeceğini söyledi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Brüksel

Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin "Parasal Diyalog" oturumuna video konferans yöntemiyle katıldı.

Geçen yılın son çeyreğinde Omicron varyantının hızla yayılması nedeniyle uygulanan tedbirler neticesinde büyümenin kız kaybettiğini anımsatan Lagarde, buna rağmen Avro Bölgesi gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) salgın öncesi seviyelerine yaklaştığını belirtti.

Lagarde, mevcut salgın dalgası ve uygulanan kısıtlamaların bu yılın başındaki büyüme verilerini olumsuz etkilemesini beklediğine işaret ederek, "Arz darboğazları ve yüksek enerji maliyetlerinin kısa vadede ekonomik aktiviteyi azaltması bekleniyor." dedi.

Mevcut salgın dalgasının ekonomik faaliyete öncekilerden daha az zarar verdiğini söyleyen Lagarde, darboğazların hafiflemeye başladığına dair işaretler olmakla birlikte bunun bir süre daha devam edeceğini anlattı.

Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonun ocak ayında yüzde 5,1'e çıktığını anımsatarak, "Enflasyon büyük ihtimalle yakın gelecekte yüksek seviyede kalacak. Enerji fiyatları enflasyondaki artışın ana nedeni olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Enerji maliyetlerinin birçok sektörde fiyatları yukarı taşıdığına işaret eden Lagarde, mevsimsel faktörler, artan nakliye ve gübre maliyetleri nedeniyle gıda fiyatlarının da yükseldiğini anımsattı.

Lagarde, çok sayıda mal ve hizmetin fiyatlarının belirgin şekilde yükselmesiyle birlikte fiyat artışının daha yaygın hal aldığını ifade etti.

Salgınla ilgili belirsizliklerin bir miktar azaldığını anlatan Lagarde, jeopolitik gerilimlerin arttığını ve sürekli yüksek enerji maliyetlerinin tüketim ve yatırım üzerinde beklenenden daha güçlü bir yavaşlamaya neden olabileceğini belirtti.

Lagarde, "Aralık ayı beklentilerimizle karşılaştırıldığında, özellikle kısa vadede enflasyon görünümüne ilişkin riskler yukarı yönlü seyretmektedir. Fiyat baskıları beklenenden daha yüksek ücret artışlarına yol açar veya ekonomi daha hızlı tam kapasiteye dönerse, enflasyon daha yüksek olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle yüksek enerji fiyatlarının ekonomiye nasıl yansıyacağını ve genel görünümü nasıl etkileyeceğini dikkatle inceleyeceklerini vurgulayan Lagarde, "Enflasyonun daha önce beklenenden daha uzun süre yüksek kalması ancak bu yıl içinde düşüşe geçmesi olası." ifadesini kullandı.

Avro Bölgesi'nde ocak ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 5,1'e ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyesine çıktı.

Enflasyon, ECB'nin yüzde 2'lik hedefinin çok üzerine çıkmış oldu.

Avrupa'da enerji ürünleri başta olmak üzere genel fiyat düzeylerindeki yükseliş dikkati çekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Youtube izlenme ve Abone Satın Alma Güvenilir Hizmet

2022-02-03 13:30 - İnsan&Hayat

Başkent güne kar ile başladı

2022-02-04 07:04 - Gündem

Kastamonu'nun 'kar savaşçıları' 24 saat görev başında

2022-02-04 12:30 - Çevre-Hayat

Alperen Şengünlü Rockets, Cedi Osmanlı Cavaliers'ı yendi

2022-02-03 11:00 - Spor

Arjantin'de "adaleti savunmak" gösterisi düzenlendi

2022-02-04 10:07 - Dünya

Şehit ve gazi çocukları makarna ve marşmelovdan kule yaparak eğlendi

2022-02-04 20:10 - Çevre-Hayat

Irak'ın Kerkük kentinde DEAŞ'a karşı operasyon başlatıldı

2022-02-01 22:29 - Dünya

Esenyurt'ta İETT otobüsü, atık toplama kamyonuna çarptı

2022-02-01 22:35 - Asayiş

Salda Gölü manzaralı zirvede kayak keyfi

2022-02-03 12:35 - Çevre-Hayat

MSB: Irak ve Suriye kuzeyinde 'Kış Kartalı' hava harekatı icra edildi

2022-02-02 01:44 - Gündem

İlgili Haberler

Xiaomi, ikinci çeyrekte 1,5 milyar dolar kar elde etti

16:22 - Ekonomi

Dünya "kahve keyfi" için 10 yılda 370 milyar dolar harcadı

14:02 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Demir yolu yatırımlarımızla toplam 8,9 milyon ton daha az karbon emisyonu salındı

13:37 - Ekonomi

Sürdürülebilir Ulaşım Zirvesi başladı

13:32 - Ekonomi

Fitch Ratings, SEDDK'nin sıkılaştırıcı tedbirlerinin sigorta sektörünü güçlendirdiğini açıkladı

13:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Kulübü, Dorgeles Nene ile 5 yıllık sözleşme imzaladı

21:17 - Spor

Fenerbahçe, Malili futbolcu Dorgeles Nene ile 5 yıllık sözleşme imzalandığını duyurdu

21:12 - Spor

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'nun, kurulacak Ukrayna komisyonuna başkanlık edeceği ileri sürüldü

20:22 - Dünya

İletişim Başkanlığından Türkiye'nin Gazze'ye insani yardımlarına ilişkin paylaşım

19:43 - Gündem

İsrail, Gazze'deki esirlerin tek seferde serbest bırakılmasını kapsayan anlaşmada ısrarcı

19:12 - Dünya