?>

'Avrupa kırmızı orman karıncaları' korumaya alınınca yuva sayıları artmaya başladı

Türkiye'de sadece Trakya'da yayılım gösteren, Avrupa ve Balkanlar'da yuvaları hızla yok olan Avrupa kırmızı orman karıncasının korunmasına yönelik çalışmalar semeresini verdi.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Kırklareli

Özellikle orman zararlısı böcekleri kontrol altına almada biyolojik mücadele amaçlı kullanılan Avrupa kırmızı orman karıncaları 1996'dan bu yana "hassas koruma" statüsünde yer alıyor.

Nesli tükenme tehdidi altında bulunan karıncaların korunması ve popülasyonlarının artması amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar şube müdürlükleri ile Doğal Yaşamı Koruma Vakfı, Doğa ve Kültür Derneğince 5 yıl önce çalışma başlatıldı.

Kırklareli'nin ormanlarında tespit edilen karınca yuvaları tel örgüyle çevrilerek koruma altına alındı. Bu sayede kubbe şeklindeki yuvalarının bozulması önlendi ve karıncaların sayıları arttı.

Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Göksal Çidem, AA muhabirine, Avrupa kırmızı orman karıncasının Anadolu'da sadece Trakya'da yaşayan bir tür olduğunu söyledi.

Çidem, türün neslinin devamı için başlattıkları çalışmanın karşılığını görmeye başladıklarını belirtti.

Sadece yuvaların tel örgüyle çevrilmesinden ziyade vatandaşlara da türün ne derece önemli olduğunu anlattıklarını ve yuvalarının bozulmaması için broşürlerle uyarıda bulunduklarını aktaran Çidem, "5 yıl önce 40 civarında olan yuva sayısı 74'e ulaştı." dedi.

Çidem, bir yuvada 200 bine yakın karınca olduğuna işaret etti.

Avrupa kırmızı orman karıncasının doğa korumada önemli olduğunu, bu nedenle karınca sayısının artmasının doğal dengenin sağlanmasına katkı sunacağını vurgulayan Çidem, şunları kaydetti:

"Kırmızı orman karıncaları bizim için bedava biyolojik mücadele yürütüyor. Bunların bulunduğu alanda böcek ilacı kullanmaya gerek yok. Çünkü bunlar daha çok orman zararlarıyla mücadele ediyorlar. Kene, tırtıl, kırkayak, çekirge gibi zararlıları topluyor. Dolayısıyla ormanların sağlıklı kalmasına, tozlaşmaya katkı sağlıyorlar, ormanlarımızda bir zenginlik oluşuyor bunların sayesinde ve ormanlarımız da zararlılara karşı korunmuş oluyor. 2008 yıllında ormanlarda büyük bir tırtıl istilası yaşanmıştı, yaprak kalmamıştı. Tırtıl istilasına uğramayan yerler sadece bu karıncaların olduğu bölgelerdi."

Çidem, yuva sayılarının artması için çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Avrupa kırmızı orman karıncası

Trakya ormanlarında bulunan ve bilimsel adı "Formica pratensis" olan kırmızı orman karıncaları, toprak yüzeyine 1 metreyi bulan yuvalar yapıyor. Kendi ağırlığının 100 katını kaldırabilen bu karıncalar, ağaçlardaki zararlı böcekleri, larvaları ve tırtılları, salgıladığı formik asitle etkisiz hale getirerek yuvasına taşıyor. Kırmızı karıncalar, toprağın havalandırılması ve besin döngüsüne de katkı sağlıyor. Bir kırmızı karınca, yılda ortalama 20 bin zararlı orman böceği avlıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB liderleri enerji krizini görüşecek

2022-10-18 15:13 - Dünya

Murat Dağı sonbahar renklerine büründü

2022-10-13 17:03 - Çevre-Hayat

Hindistan denizaltından balistik füze denemesi yaptı

2022-10-14 20:51 - Dünya

Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 8. Toplantısı gerçekleştirildi

2022-10-14 20:55 - Gündem

Beşiktaş ile Trabzonspor 135. randevuda

2022-10-15 10:23 - Spor

İran'dan İngiltere'ye "yaptırım" yanıtı

2022-10-19 23:08 - Dünya

Galatasaray ve Kayserispor PFDK'ye sevk edildi

2022-10-17 22:02 - Spor

Manisalı kadın çiftçi devlet desteğiyle sürüsünü büyüttü

2022-10-18 14:08 - Ekonomi

Mehmetçik 'Ateş Serbest'te hedefleri tam isabetle vurdu

2022-10-18 18:45 - Gündem

Sudan'da 'ayakkabıların efendisi' merkub, ülkenin sembollerinden biri olmayı sürdürüy

2022-10-17 11:23 - Dünya

İlgili Haberler

Hırsafa Yaylası gün batımında görülmeye değer manzaralar sunuyor

21:02 - Çevre-Hayat

Adana Seyhan'da biriken çöpler kötü kokuya sebep oluyor

19:23 - Çevre-Hayat

Depremlerde hasar alan Hz. Ukkaşe Türbesi yeniden ziyarete açıldı

14:42 - Çevre-Hayat

Bozayıların Nemrut Krater Gölü'nde serinlediği anlar görüntülendi

13:58 - Çevre-Hayat

Gurbetçiler yaşadıkları ülkelere buruk dönüyor

13:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

BM, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalini genişletme kararını kınadı

21:03 - Dünya

Universitatea Craiova Teknik Direktörü Radoi: Bizi yarın çok zor bir maç bekliyor

20:33 - Spor

Lausanne Teknik Direktörü Peter Zeidler: Beşiktaş iyi takım ama yarınki maç için korkmuyoruz

20:27 - Spor

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesinin bazı üyelerini yaptırım listesine aldı

20:13 - Dünya

NATO Genelkurmay Başkanları Ukrayna'da adil, güvenilir ve kalıcı barışa desteklerini yineledi

20:02 - Dünya