?>

Avrupa'da sert kış ve Rus gazında düşüş LNG talebini artırdı

Avrupa'da yılın ilk çeyreği, sert geçen kış şartları ve Rusya'dan gelen boru hattı gazındaki azalma nedeniyle doğal gaz piyasasında dalgalanmalara sahne olurken, bölge ülkeleri ihtiyaçları için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını artırdı.

Ekonomi - 2 hafta önce

Ankara

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'nün yayımladığı 3 aylık gaz piyasası raporuna göre, şubatta Avrupa'da gaz fiyatları zirve yaptı.

Hollanda merkezli TTF vadeli gaz kontratları 11 Şubat'ta megavatsaat başına 57,32 avroya kadar çıktı.

Rapora göre, kış boyunca yaşanan sert soğuklar, yenilenebilir enerji üretimindeki düşük performans ve Rusya-Ukrayna savaşının enerji arzına etkileri, Avrupa'da depolardaki gaz stoklarının hızla tükenmesine neden oldu. Bu durum, LNG ithalatını teşvik etti.

???? Artık haberler size gelsin

???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz,

???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Avrupa, şubat-mart döneminde Asya'ya kıyasla daha yüksek fiyatlar sunduğu için ABD'den daha fazla LNG kargosu çekti.

Bununla birlikte, söz konusu dönemde gaz fiyatlarında genel olarak düşüş yaşandı. ABD ile Çin arasında kızışan ticaret savaşının küresel ekonomik büyüme beklentilerini zayıflatması enerji talebinde belirsizlik yaratırken, yatırımcı güvenini sarstı. Martta beklenen ABD tarifeleri 2 Nisan'da açıklandı ve piyasaları olumsuz etkiledi.

Gaz arzı cephesinde ise Avrupa, düşen yerli üretim ve boru gazı ithalatını depolardan çekilen gaz ve artan LNG ithalatıyla dengeledi. Özellikle ABD'nin Plaquemines LNG Tesisi'nden gelen yeni LNG arzı durumu destekledi. Çin'in LNG ithalatındaki düşüş de Avrupa'ya daha fazla kargo yönelmesine katkı sağladı.

Rapora göre, Avrupa’da toplam gaz talebi yılın ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarken, bu artışın büyük ölçüde hava koşullarına bağlı olduğu belirtildi. Sanayi gaz talebi sabit kalırken, ısınma ve elektrik üretiminde gaz kullanımı yükseldi.

Yaz aylarında ise Avrupa'nın yeniden gaz depolarını doldurma çabalarıyla LNG talebinin güçlü seyretmesi bekleniyor. Ancak fiyatların, şirketleri yaz boyunca gaz depolamaya teşvik edecek kadar cazip olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, yabancı şirketlerin geri dönüşüne ilişkin şartlara dair teklifler hazırlıyor

2025-04-16 17:50 - Özel Haber

Rusya, enflasyondaki istikrarlı yavaşlamanın ardından faiz oranını düşürmeye gidebilir

2025-04-11 00:09 - Özel Haber

İzmir'de kistik fibrozisli çocuklar için gökdelende tırmanma yarışı düzenlendi

2025-04-12 16:48 - Çevre-Hayat

Milli halterci Harun Algül, Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

2025-04-14 15:47 - Spor

Rusya inşaat sektöründe zorluklar artıyor

2025-04-11 00:03 - Özel Haber

Birçok ilde kar etkili oluyor

2025-04-11 10:58 - Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda ASEAN'ın bölgesel ve küresel ilişkileri ele alındı

2025-04-12 21:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan Piyade Uzman Çavuş Tokyürek'in naaşı Erzurum'a getirildi

2025-04-14 23:07 - Gündem

Filistin Başbakanı ve Mısır Dışişleri Bakanı Antalya'da "Gazze'deki ateşkesi" gö

2025-04-11 15:13 - Gündem

Crocus Group'un inşa ettiği Rusya'nın en doğusundaki havalimanı faaliyete başladı

2025-04-11 23:03 - Özel Haber

İlgili Haberler

Merkez Bankası rezervleri 141 milyar 51 milyon dolar oldu

16:37 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam nisanda beklentileri aştı

16:18 - Ekonomi

Çiftçilere yaklaşık 3,1 milyar lira destek ödemesi bugün yapılacak

15:52 - Ekonomi

Gaziantep'ten nisan ayında 777 milyon 529 bin dolarlık ihracat yapıldı

15:47 - Ekonomi

AA Finans'ın nisan ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

15:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hatay'da depremde yıkılan iki caminin yerine yenileri inşa edildi

17:12 - Gündem

AB, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

17:07 - Dünya

Nijerya'da kolera salgınında 34 kişi hayatını kaybetti

17:02 - Dünya

UAD duruşmalarının son gününde İsrail'e uluslararası hukuk ve yasal yükümlülükleri hatırlatıldı

16:58 - Dünya

AYM, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemenin iptal istemini 7 Mayıs'ta görüşecek

16:42 - Gündem