?>

Avrupa Birliği’nde seçim maratonu başladı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkede 4 gün sürecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, sandığa ilk giden ülke Hollanda ile bugün başladı, 9 Haziran'da 21 üye ülke aynı gün Birliğin geleceği için oy kullanacak.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

Avrupa'da 27 ülkenin ortak geleceğinde söz sahibi olacak isimleri belirlemenin ilk ayağı olan AP seçimleri, bugün Hollanda'da düzenleniyor.

Yaklaşık 400 milyon seçmeni sandıkla buluşturacak seçimler, bugünden itibaren 4 gün sürecek.

AB kurumları arasında üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen tek organ olan AP'nin 720 yeni üyesi, 1979'dan bu yana 10'uncusu düzenlenen bu seçimle belirlenecek.

Seçimler, 9 Haziran akşamı 27 ülkenin tamamında sandıkların kapandığı an sona erecek. Takip eden saatlerde AP tarafından kesin olmayan sonuçlar açıklanacak.

İlerleyen günlerde sonuçların resmileşmesiyle yeni milletvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partilerin görüşünün AP çapında örtüştüğü diğer partilerle çatı oluşumlar kurma çalışmalarına başlayacak.

Bu koalisyonlar, AB'nin yasama organının gelecek 5 yıl boyunca alacağı kararlarda söz sahibi olacak siyasi grupları oluşturacak.

Siyasi gruplar, 16 Temmuz'da başlayacak yeni yasama döneminin ilk Genel Kurul toplantısında hazır bulunacak ancak süreç bununla bitmeyecek.

AP'nin yeni Genel Kurulu, bir yandan seçim gündemi nedeniyle rafa kaldırılan yasa tekliflerini görüşmeye başlarken diğer yandan AB'nin yeni yönetim kadrolarının formasyon süreci de devam edecek.

AB'yi gelecek 5 yıl boyunca yönetecek isimler de belli olacak

Avrupalı seçmenler, bu seçimle yalnızca AP milletvekillerini değil geleceklerinin 5 yılında söz sahibi olacak yeni yönetimin de belirlenmesinin yolunu açacak.

Seçimin ardından yaklaşık 6 aylık sürede AB'nin yürütme organı Komisyon ve karar alma organı Konseyin yapısı da şekillenecek.

AB'nin en üst ve prestijli pozisyonu AB Komisyonu Başkanlığı için özellikle en çok oy olan siyasi grubun liste başı adayı olmak üzere tüm adaylar, diğer gruplardan yoğun destek arama sürecine girecek.

AB Zirvesi olarak bilinen AB Konseyinin ilk toplantısında üye ülkelerin liderleri, AB Komisyonu Başkanlığı için adaylarını sunacak.

İlerleyen aylarda milletvekilleri, AB ülkelerinin liderleri tarafından gösterilen adayların arasından AB Komisyonunun yeni başkanını seçecek.

AB'de bir nevi bakan görevi gören Komisyon üyeleri ise üye ülkeler tarafından Komisyon başkanına danışılarak aday gösterilecek.

Bu isimlerin göreve başlaması için onayı da yine AP verecek.

AB'nin karar alma organı, AP ile yasama yetkisini paylaşan Konseyin yeni başkanı ise üye ülkelerin liderleri tarafından nitelikli çoğunlukla seçilecek ve 1 Aralık'ta görevlerine başlayacak.

Böylece yılın son ayına AB, gelecek 5 yılını yönetecek yeni isimlerle girecek.

AP seçimleri takvimi

Avrupa'da 27 ülkenin ortak geleceğinde söz sahibi olacak isimleri belirlemenin ilk ayağı olan AP seçimleri, 4 güne yayılacak.

Oy kullanılacak günler, ülkeden ülkeye değişiyor. Hollanda'nın ardından 7 Haziran'da İrlanda, Çekya ve Estonya'da AP seçimleri için oy kullanılacak.

8 Haziran'da İtalya, Malta, Slovakya ve Letonya'da seçmenler, AP seçimleri için sandığa gidecek.

En hareketli gün ise 21 ülke seçmeninin sandık başında bulunacağı 9 Haziran olacak. Oy verme işleminin sürdüğü Estonya ve İtalya'ya 19 ülkenin eklenmesiyle 9 Haziran'da AB'nin toplam 21 üyesinde birden seçim yapılacak.

Almanya, Fransa, İspanya, Polonya, Romanya, Belçika, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, Finlandiya, Avusturya, Bulgaristan, Danimarka, İsveç, Hırvatistan, Litvanya, Slovakya, Lüksemburg ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sandığa gidecek.

Her ülke nüfusu oranında milletvekili çıkaracak

Bu seçim, AP'deki sandalye sayısı açısından bir ilke işaret ediyor.

İngiltere'nin 2020'de AB'den ayrılması, 2019 seçimlerinin ardından görevine henüz başlamış AP'nin üye sayısını da etkilemişti.

Ancak sandalye sayısının artık 28 değil 27 üye ülkeye göre yeniden düzenlenmesi, bir sonraki seçime bırakılmıştı.

Dolayısıyla bu seçimde ilk kez 705 yerine 720 milletvekili seçiliyor. Nüfuslarına göre en çok milletvekilini çıkaran ilk 5 ülke sırasıyla 96 ile Almanya, 81 ile Fransa, 76 ile İtalya, 61 ile İspanya, 53 ile Polonya'dan oluşuyor.

Romanya 33, Hollanda 31, Belçika 22, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, İsveç ve Çekya 21'er, Avusturya 20, Bulgaristan 17, Slovakya, Danimarka ve Finlandiya 15'er, İrlanda 14, Hırvatistan 12, Litvanya 11, Letonya ve Slovakya 9'ar, Estonya 7, Malta, Lüksemburg ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 6'şar milletvekili çıkaracak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Scudetto'nun Parıltısı: Serie A Şampiyonlarını Tanıyalım

2024-06-05 11:12 - İnsan&Hayat

ABD, İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin artmasından "oldukça endişeli"

2024-06-05 22:27 - Dünya

Netanyahu: Esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verebiliriz, ama savaşı durduramayız

2024-06-03 16:28 - Dünya

İleri teknolojiye sahip yangın yönetim uçağı 'Otağ' kapısını açtı

2024-06-04 12:53 - Teknoloji

İDDEF Filistinli ailelere kurban etlerini konserve olarak ulaştıracak

2024-06-03 15:22 - İslam-Hayat - Receb 1447

Türkiye-Ermenistan sınırı 100'den fazla kuş türüne yuva oldu

2024-06-02 01:57 - Gündem

Antalya'da dalgıçlar denizde Filistin ve Türk bayrağı açtı

2024-06-01 14:17 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Sakarya'da protesto edildi

2024-06-01 16:37 - Gündem

Jose Mourinho, şampiyonluk için Fenerbahçe'de

2024-06-03 16:18 - Spor

Portekizli Teknik Direktör Jose Mourinho için basına ve taraftara açık imza töreni düzenleniyor

2024-06-02 19:23 - Spor

İlgili Haberler

ABD, Suriye'de "tüm taraflara itidal" çağrısında bulundu

21:37 - Dünya

Almanya'da soğuk hava şartları hayatı olumsuz etkiliyor

21:17 - Dünya

Nestle 50'den fazla ülkede bebek mamalarını geri çağırıyor

20:58 - Dünya

Guterres, ABD'nin uluslararası kuruluşlardan çekilme kararından üzüntü duyduğunu belirtti

20:43 - Dünya

Paramount, Warner Bros. Discovery'ye yönelik satın alma teklifini yineledi

19:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye ve İngiltere arasında ticaret alanında yeni anlaşmalar imzalandı

21:43 - Ekonomi

ABD, Suriye'de "tüm taraflara itidal" çağrısında bulundu

21:37 - Dünya

Tunceli ve Muş'ta olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime yarın ara verildi

21:33 - Eğitim

Suriye, Ürdün üzerinden günlük 4 milyon metreküp doğal gaz almaya başladı

21:28 - Ekonomi

Almanya'da soğuk hava şartları hayatı olumsuz etkiliyor

21:17 - Dünya