?>

Avrasya Tüneli'nin ilk sürdürülebilirlik raporu yayımlandı

Hizmete açıldığı 2016 yılından bu yana İstanbul trafiğini rahatlatan projelerin başında gelen Avrasya Tüneli'nin ilk sürdürülebilirlik raporu yayımlandı

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 ay önce

İstanbul

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş'den (ATAŞ) yapılan açıklamaya göre, enerji verimliliği, karbon ayak izi, su ve atık yönetimi, toplumsal katkı ve çalışan hakları gibi sürdürülebilirliğin kritik konularında atılan adımların yer aldığı 2023 dönemi raporu, ilk olması nedeniyle tünelin açılışından bu yana gerçekleştirilen çalışmaların tamamını içeriyor.

Şirket bünyesinde kurulan Sürdürülebilirlik Komitesi liderliğinde hazırlanan rapor, tünelin çevresel, sosyal ve yönetişim boyutlarındaki işletme performansını ele alıyor. GRI (Global Reporting Initiative) standartlarına uygun hazırlanan ve tüm paydaşlara şeffaf ve kapsamlı bilgi sunmayı amaçlayan raporda, önceki yıllara ait verilerle karşılaştırmalar yapılarak tünelin sürdürülebilirlik performansındaki gelişmeler ve hedefleri değerlendiriliyor.

91 bin ton karbon emisyonu azaltıldı...

Buna göre, Avrasya Tüneli ile İstanbul'un iki kıta arasındaki ulaşım yükü hafifletilirken, çalışmaların çevresel etkilerini en aza indirmek için adımlar da atıldı. Tünelin açılışından itibaren geçen 7 yıllık süreçte, 172 milyon saat zaman ve 218 bin ton yakıt tasarrufu sağlandı. Bu tasarruf, şehirdeki hava kirliliğinin azaltılmasına katkı sağladı.

Şirketin çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yenilikçi teknolojiler kullanılarak karbon ayak izinin düşürülmesine çalışıldı. Bu çerçevede bugüne kadar 91 bin ton karbon emisyonu azaltıldı.

Avrasya Tüneli, hizmet vermeye başladığı 2016 yılından 2023 sonuna kadar sürdürülebilirlik için attığı adımlarla ülke ekonomisine 1,5 milyar dolar katkı sağladı. Öte yandan, Deloitte tarafından yapılan Ekonomik Etki ve Harcama Getirisi Analizi, tünelin sözleşme süresi boyunca toplamda 8,6 milyar dolar kamu tasarrufu sağlayacağını öngörüyor. Bu da 1,245 milyar dolar olan tünelin yatırım bedelinin yaklaşık 7 katı büyüklüğünde bir tasarrufa işaret ediyor.

Avrasya Tüneli, Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Teşkilatınca (OECD) sürdürülebilir ve kaliteli altyapı projelerini desteklemek amacıyla geliştirilen "Mavi Nokta Ağı" (Blue Dot Network-BDN) sertifikasyonu kapsamında pilot uygulama sürecini başarıyla tamamlayan ulaştırma alanındaki ilk proje de oldu.

"Elde edilen başarılar, Avrasya Tüneli'nin sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını gözler önüne seriyor"

Raporda değerlendirmelerine yer verilen Yapı Merkezi ve Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, dünya genelinde hızla değişen dinamiklerin sürdürülebilirlik kavramını her geçen gün daha da önemli hale getirdiğini vurguladı. Arıoğlu, tünelin yalnızca iki kıtayı birbirine bağlayan bir geçiş noktası olmadığını, aynı zamanda İstanbul'un geleceğine ışık tutan stratejik vizyonun temsilcisi olduğunu belirtti.

Tasarım ve inşaat sürecinde olduğu gibi işletme döneminde de her konunun sürdürülebilirlik yaklaşımıyla ele alındığını ifade eden Arıoğlu, şunları kaydetti:

"Elde edilen başarılar, Avrasya Tüneli'nin sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını gözler önüne seriyor. İstanbul'un geleceğine yapılan bu büyük yatırımın hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından yarattığı farkı görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.

Enerji verimliliğimizi artırmak, karbon ayak izimizi küçültmek ve toplumsal projelerle İstanbul'a katkılarımızı derinleştirmek gibi somut hedeflerle yola devam ediyoruz. Bir yandan çevre dostu uygulamalarımızı artırırken, bir yandan da çağımızın gerektirdiği dijitalleşmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürmek, en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu süreçte emeği geçen tüm çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ederim."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

OPEC'in ham petrol üretimi ocakta günlük 121 bin varil düştü

2025-02-12 16:07 - Ekonomi

Suriye'de Ulusal Diyalog Konferansı için hazırlık komitesi kuruldu

2025-02-12 18:38 - Dünya

Suriye ile karşılıklı ticarette yeni düzenleme yürürlüğe girdi

2025-02-11 19:48 - Ekonomi

Beşiktaş transferde gençlere yöneldi

2025-02-12 11:47 - Spor

Ataşehir'de zincirleme trafik kazasında 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

2025-02-08 08:27 - Asayiş

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

2025-02-09 22:12 - Gündem

Manchester United'da Lisandro Martinez, çapraz bağ yırtığı nedeniyle sezonu kapattı

2025-02-06 17:53 - Spor

Fenerbahçe Opet'te Marija Lekovic ile yollar ayrıldı

2025-02-12 16:57 - Spor

Güney Kore'de Yoon'un dava süreci devam ediyor

2025-02-13 16:32 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu 4 karşılaşma ile başladı

2025-02-12 01:57 - Spor

İlgili Haberler

"Türkiye'nin huzuru" için 30 bini aşkın bekçi gece nöbetinde

14:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Sıcak bölgelerin sessiz gözcüleri İHA pilotları, zorlu eğitimin ardından göreve hazırlanıyor

13:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Astronot Tuva Cihangir Atasever, TEKNOFEST KKTC'de konuştu: Ada teknoloji merkezine dönüşebilir

12:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trafik kazaları, dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanıyor

11:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye'de 1200'ü aşkın deprem gözlem istasyonu ile yer hareketleri takip ediliyor

16:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

16:48 - Gündem

Bahçelievler'de çöken balkondan düşen taşın isabet ettiği kişi yaralandı

16:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyareti, Rum yönetimini telaşlandırdı

16:28 - Gündem

Yemen Başbakanı Bin Mübarek, görevinden istifa etti

16:23 - Dünya

DMM "Türkiye, Netanyahu'nun uçağı için hava sahasını açtı" iddiasını yalanladı

15:57 - Gündem