?>

Avanos'ta çanakları pişiren ustalar 900 derecelik ısıda oruç tutuyor

Çanak ustası Muharrem Akkuş, "Ürünlerin türüne göre değişiyor ve bazen 8 bazen 10 saat boyunca ortalama 900 derece ısıda pişiriyoruz. Ateşin karşısında saatlerce durmak ramazan ayında zorluyor." dedi.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

NEVŞEHİR

Avanos’ta çanakları pişiren ustalar 900 derecelik ısıda oruç tutuyor Nevşehir'in el sanatlarıyla ünlü ilçesi Avanos'ta, toprağı sanata dönüştüren çanak ustaları, ürünleri tüketiciye ulaştırmadan önce 900 derece ısıda pişirerek dayanıklılığını artırırken mesleklerini ramazan ayında zorlukla sürdürüyor. 

Nevşehir'in el sanatlarıyla ünlü ilçesi Avanos'ta, toprağı sanata dönüştüren çanak ustaları, ürünleri tüketiciye ulaştırmadan önce 900 derece ısıda pişirerek dayanıklılığını artırırken, mesleklerini ramazan ayında ateşin başında sürdürüyor.

İlçede 7 bin yıllık geçmişi olan çanakçılık mesleğini devam ettiren ustalar, tezgahta el emeği göz nuru ile yaptıkları çanak ürünlerini iki hafta boyunca kurumaya bırakıyor. Daha sonra geleneksel yöntemlerle yapılan taş fırında pişirilen ürünler, kullanıma hazır hale getiriliyor.

Çanak ustası 40 yaşındaki Muharrem Akkuş, 25 yıl önce çanak atölyelerinde başladığı işinde her yıl en zorlu süreci ramazan ayında yaşadıklarını belirtti.

Taleplere göre çeşitli çanak malzemeleri ortaya çıkarmak için çalıştıklarını anlatan Akkuş, tüketiciye ulaşmadan önceki son aşamada ürünlerin pişirildiğini ifade etti.

Fırının üst bölmesindeki odaya çanakları yerleştirdikten sonra odun ve talaş kullanarak elde ettikleri 900 derece ısıda 8 ila 10 saat pişirme işlemine devam ettiklerini aktaran Akkuş, şunları söyledi:

"Çanakları imalatı bitince kurumaya bırakıyoruz. Ardından ateşin yandığı fırının üstündeki odaya çanakları dolduruyoruz.

Sonra da fırını ateşleyip çanak ürünleri pişiriyoruz. Dört saat odun atarak ısıtıyoruz sonraki dört saat boyunca da talaş atarak ısıyı yükseltiyoruz.

Ürünlerin türüne göre değişiyor ve bazen 8 bazen 10 saat boyunca ortalama 900 derece ısıda pişiriyoruz.

Pişme esnasında sürekli başında durup ateşi takip etmem gerekiyor.

Maşa ile karıştırıp ateşin azaldığı tarafa odun atarak tüm alana aynı derecede ısı yaymasını sağlamam gerekiyor.

Takip etmezsek pişme sonrası ürünlerde çok fire çıkıyor. Bu ateşin karşısında saatlerce durmak ramazan ayında zorluyor.

Fırından dışarı 300-400 derecelik ısı vuruyor. Ateşin karşısında dayanmaya çalışıyoruz."

Çanak ustası babasına fırınlama işleminde yardım eden 16 yaşındaki Deniz Akkuş da çanakları pişirme işleminin ardından ertesi gün raflara aldıklarını ancak yüksek ısıda pişen ürünlerin sıcaklığını korumasından dolayı işlerinin meşakkatli olduğunu dile getirdi.

Oruç tutmakta zorluk çekmesine karşın dayanmaya gayret ettiğini söyleyen Deniz Akkuş, "Ürünler piştikten sonra çanakları toplarken fırının içi hala sıcak oluyor.

Ürünler de sıcak olduğu için ellerimiz bazen su topluyor. Bu süreçte çalışırken, 'İftar vakti gelse de kana kana su içsem' diye dua ediyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

CHP'li Engin Altay'ın sözlerine siyasilerden sert tepki

2021-04-21 23:41 - Siyaset

Baba ve oğlunun elinde şekillenen Kandıra taşı yöresel yemeklere lezzet katıyor

2021-04-18 16:56 - Çevre-Hayat

Taksim Meydanı'na yapılan cami ramazanın son cuması ibadete açılıyor

2021-04-18 15:06 - Gündem

Taksim Meydanı'na yapılan cami ramazanın son cuması ibadete açılıyor

2021-04-18 15:09 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Antalya Müzesi, kıymetli eserleri ve heykelleriyle öne çıkıyor

2021-04-18 13:01 - Kültür Sanat

Fransa’da generallerden Macron'a 'büyüyen kaosu engellemezsen iç savaş çıkar' uyarısı

2021-04-23 18:18 - Gündem

Quick Sigorta'dan 2020 yılında 2,4 milyar TL bilanço büyüklüğü

2021-04-22 17:50 - Yerel haber-Şirket Haber

NBA'de Ersan İlyasova'nın 20 sayısı, Utah Jazz'e yetmedi

2021-04-18 16:01 - Spor

Büşra Işıldar, dünya gençler boks şampiyonu oldu

2021-04-23 00:41 - Spor

Milli güreşçi Süleyman Atlı Avrupa şampiyonu oldu

2021-04-21 02:57 - Spor

İlgili Haberler

'Yaren' leyleğin 2 yavrusu yumurtadan çıktı

22:07 - Çevre-Hayat

Bosna Hersekli sporcu, kanser hastasına destek yolculuğunu İstanbul'da tamamladı

20:37 - Çevre-Hayat

Amasya'da 39 yıllık meslek hayatının ardından emekli olan öğretmene duygulandıran veda

15:17 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ta toplanmayan çöpler vatandaşları ve esnafı rahatsız ediyor

15:08 - Çevre-Hayat

Otostopla bindikleri otomobilin sürücüsü üniversitelerinin rektörü çıktı

14:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

12:07 - Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

12:02 - Ekonomi

Derbide ilk golü atan galibiyete yakın

11:57 - Spor

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan, Fransa'da Türk vatandaşlarıyla buluştu

11:52 - Gündem

Suriye'den Türkiye'ye enerji alanında yatırım çağrısı

11:47 - Ekonomi