?>

ATO Başkanı Baran, ihracatta yeni pazar ve ürünlere odaklanılmasını önerdi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'nin yeni yılda ihracatını artırmak için yeni pazar ve ürünlere odaklanması gerektiğini belirtti.

Ekonomi - 10 ay önce

Ankara

Baran, 2024 yılında ekonomi alanında yaşanan gelişmeler ve 2025 hedeflerini AA muhabirine değerlendirdi.

Kovid-19 salgını döneminde zorlu sınavlardan geçtiklerini dile getiren Baran, geçen yıl "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölge illerde yaşanan yıkımdan ekonominin de etkilendiğine işaret etti.

"İklim krizi, dünyanın çeşitli bölgelerinde hasarlara yol açtı"

Baran, enflasyondaki yükseliş ve sıkı para politikalarının küresel ekonomide yavaşlamaya yol açtığına dikkati çekerek, "Yaşam maliyetleri yükselirken borçlanma maliyetleri de arttı. Son yıllara damga vuran iklim krizi, 2024 yılında da ülkemiz dahil dünyanın çeşitli bölgelerinde hasarlara yol açtı. Bu süreçte yakın coğrafyamızda İsrail'in Filistin'e yönelik soykırıma varan saldırıları, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Suriye'deki gelişmeler dünya gündeminde yer aldı." dedi.

Almanya başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerde otomotiv sektöründe üretimin azaltılması, işletmelerin kapanması gibi olumsuz tablolar yaşandığını belirten Baran, Türkiye ekonomisinin istikrarını korumaya devam ettiğini vurguladı.

Turizm gelirlerinin ve yabancı para girişinin yıl içinde arttığını dile getiren Baran, "Türkiye Cumhuriyeti, ikinci yüzyılına depremin hasarlarını sararak, coğrafyasındaki olumsuzluklara rağmen bir güven adası olarak varlığını sürdürerek başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Baran, gelecek yılın dünya ve Türkiye için unutulmaz olacağına inandıklarını belirterek, "Ülkemiz, ekonomimiz açısından umutlu ve iyimseriz. Daralmaya başlayan ekonomimizin yeniden gelişme kaydedeceğine inanıyoruz. Lokomotif niteliğindeki inşaat sektörünün yıl ortasından itibaren hareketlenmeye başlayacağını tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Suriye ile ticari ilişkiler

Suriye'de son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini anlatan Baran, sınır komşusu olarak Suriye ile ticaretin önemine işaret etti.

Baran, bu ülkeyle ilişkilerin devam edeceğini belirterek, "Ülkenin yeniden inşası için 400 milyar dolarlık rakamdan bahsediliyor. İnşaat sektöründe güçlü, yurt dışı müteahhitlik projelerinde dünya ikincisi olan Türkiye'nin bu pastadan ciddi pay alabileceğine inanıyoruz." diye konuştu.

"AB'nin yeşil dönüşüm süreci, Türkiye'nin üretim kalitesi açısından önemli"

Türkiye'nin en büyük ihracat pazarının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olduğunu ifade eden Baran, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan sancılar ve küresel ekonomiyi etkileyen daralma, ticaretimiz için olumsuz sinyal oluştursa da Türkiye'nin yeni yılda ihracatı geliştirmek için yeni pazar ve ürünlere odaklanması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada AB'nin yeşil dönüşüm süreci, Türkiye'nin üretim kalitesini yükseltmesi açısından önem taşıyor. KOBİ'lerimizin gerekli desteklerle yeni sürece uyum sağlayacağını değerlendiriyoruz. Dünyanın iklim değişikliği ve dijitalleşme alanında elde ettiği gelişmeler ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye'nin bu iki alandaki gelişmeleri kaçırmaması ve gelecek yıllar için risk oluşturduğu ifade edilen tarım üretimine de ağırlık vermesi gerektiği kanaatindeyiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oynamak İçin Çevrimiçi Bir Platform Seçerken Dolandırıcılara Düşmekten Nasıl Kaçınılır?

2024-12-20 15:53 - İnsan&Hayat

Fenerbahçe'nin gol raporu

2024-12-24 11:23 - Spor

Kuraklık nedeniyle çekilen Büyük Menderes Nehri yağmur sularıyla yeniden canlandı

2024-12-25 17:42 - Çevre-Hayat

NBA'de Alperen Şengün'ün "double double"ı Houston'a galibiyeti getirdi

2024-12-27 11:55 - Spor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera ile Şam'da bir araya geldi

2024-12-22 18:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK terör örgütü ve uzantılarının raf ömrü tükenmiştir

2024-12-20 15:02 - Siyaset

Muğla'daki helikopter kazasında ölen pilotun cenazesi, Mersin'de defnedildi

2024-12-23 17:02 - Gündem

Balıkesir'de okul servisi ile tırın çarpıştığı kaza anı güvenlik kamerasında

2024-12-26 10:08 - Asayiş

Antrenörünün ısrarıyla kick boksa dönen Ersayar, Avrupa şampiyonu oldu

2024-12-23 14:13 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya'da

2024-12-21 14:13 - Siyaset

İlgili Haberler

İklim finansmanı Brezilya’daki BM müzakerelerinin en sıcak gündemi

11:52 - Ekonomi

T10F ekimde en çok satılan ilk 10 otomobil arasına girdi

11:33 - Ekonomi

Fitch Ratings, Türk bankalarının karlılıklarında 2026'da iyileşme bekliyor

11:28 - Ekonomi

THY'den Boeing firmasından uçak alımına ilişkin açıklama

11:08 - Ekonomi

Küresel endeks sağlayıcısı MSCI, endekslerde değişikliğe gitti

09:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında CHP Bilgi İşlem Sorumlusu gözaltına alındı

12:23 - Gündem

MSB: Geçtiğimiz hafta içerisinde 4 PKK'lı terörist teslim oldu

12:17 - Gündem

Kars'ta soğuk hava ve kırağı etkili oldu

12:12 - Gündem

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, HDK'yi yok etmek için mücadeleyi sürdüreceklerini söyle

12:08 - Dünya

Yunan Profesör Hacibiros, Atina ve çevresinde ciddi su sıkıntısı yaşandığını belirtti

12:02 - Dünya