?>

Atık motor yağları etkin takip sayesinde geri kazanılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, hayata geçirecekleri yeni uygulamayla motor yağı değişimi yapan işletmelerin belgelendirileceğini, bu sayede atık motor yağlarının geri kazanılarak ekonomiye katkı sağlanacağını bildirdi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güçlü bir ekonomi ve temiz bir çevre için atık yönetiminde ham madde ihtiyacını karşılayacak yeni bir adım daha attıklarını belirtti.

Hayata geçirecekleri yeni uygulamaya ilişkin Kurum, "Yeni uygulama kapsamında Bakanlığımız, akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum veya kuruluşları, belediyeler ve madencilik faaliyeti gösteren işletmeleri belgelendirecek. Bu işletmelerin motor yağı değişimlerini Entegre Çevre Bilgi Sistemi Uygulaması üzerinden kayıt altına alacağız." bilgisini verdi.

Bakan Kurum, atıkların yerli imkanlarla ekonomiye kazandırılması için çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek "Bu uygulamayla doğaya bırakıldığında telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olan atık motor yağının takibi etkin şekilde yapılacak, toplama miktarı artırılacak ve geri kazanım sayesinde motor yağı ithalatı büyük oranda azaltılacak. Ayrıca motor yağı geri kazanım tesisleri teknolojik imkanlarla yeni bir standarda kavuşacak ve istihdama da katkı sağlanacak." dedi.

İşletmeler 1 Ocak 2021'e kadar izin belgesi alacak

Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, 1 Ocak 2021'e kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurarak Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi alacak. İşletmelerin, il müdürlükleri tarafından ücretsiz düzenlenecek belgeyi alabilmesi için geçici depolama alanı kurmaları ve Entegre Çevre Bilgi Sistemi'ne kayıt olmaları gerekiyor.

Motorlu araç sahiplerinin motor yağı değişimlerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden izin belgesi alan motor yağı değişim noktalarında yaptırmaları zorunlu hale gelecek. Bu kurumlar/işletmeler tarafından motor yağı değişimi gerçekleştirilen araçların bilgileri Entegre Çevre Bilgi Sistemine girilecek ve Motor Yağı Değişim Noktası (MOYDEN) Uygulaması üzerinden bildirilecek.

Motor yağı değişim bilgilerini içeren belge, fiziksel ya da dijital olarak araç sahibiyle paylaşılacak, bu sayede araç sahibi, motor yağı değişim bilgilerini içeren doküman üzerindeki karekod ile detayları görebilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nestlé Purina PetCare, Rusya'da yeni fabrika açıyor

2020-09-10 06:58 - Ekonomi

Hes Kablo Kayserispor tek golle kazandı

2020-09-13 22:21 - Spor

Okul alışverişinde sepetler değişti

2020-09-13 14:12 - Genel

Yozgat'ta şiddetli rüzgar 2 binanın çatısını uçurdu

2020-09-13 00:51 - Gündem

Galatasaray'da Adem Büyük'ün sözleşmesi feshedildi

2020-09-09 18:41 - Spor

Kafkas İslam Ordusu'nun Bolşevik Ermeni çeteleri, Beyaz Rus, Alman ve İngiliz orduları ile Bakü Savaşı

2020-09-15 12:10 - En Son Yazılar

Türkiye'de en yüksek gelir İstanbul'da

2020-09-11 18:16 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a tepki: Sömürge zihniyetinin temsilcisi

2020-09-11 19:32 - Siyaset

Suudi Arabistan umre ziyaretlerini kademeli olarak başlatmaya hazırlanıyor

2020-09-16 01:31 - Dünya

Netanyahu'dan başka ülkelerin de İsrail'le normalleşeceği vaadi

2020-09-15 13:03 - Genel

İlgili Haberler

AB, Rusya'dan gaz ithalatını 2027 sonunda yasaklamaya hazırlanıyor

18:27 - Ekonomi

İngiltere, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı

17:53 - Ekonomi

THY onuncu kez "Avrupa'nın En İyi Havayolu" şirketi seçildi

17:23 - Ekonomi

Gümüş fiyatları 13 yılın en yüksek seviyesini test etti

16:48 - Ekonomi

Rekabet Kurulu üç özel gıda kontrol laboratuvarına yaklaşık 2,4 milyon lira ceza verdi

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Yusuf İbiş'i kabul etti

20:03 - Siyaset

Trump: "(İran lideri Hamaney) Onu ortadan kaldırmayacağız, en azından şimdilik"

19:52 - Dünya

İstanbul'da "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu" forumu yapıldı

19:48 - Gündem

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

19:33 - En Son Yazılar

Trump: İran semaları üzerinde artık tam ve eksiksiz kontrolümüz var

19:32 - Dünya